bannerPos

Stærke kvinder og landbruget

Karen Freiesleben fortalte om det, hun oplever af farlige situationer rundt om på gårdene, og om hvad der kan gøres for at forebygge disse situationer. Foto: Zwanita Reinders

Henrik Sieben

Journalist
16-01-2019 11:30
Hos Østdansk Landboforening var 18 kvinder samlet til kvindeaften med fokus på sikkerhed, og det var både økonomisk, juridisk og lavpraktisk.

18 kvinder var samlet, da Østdansk Landboforening holdt kvindeaften under overskriften »En stærk kvinde i landbruget«.

Det var igen i år Zwanita Reinders, landmandskone gennem mange år og nu også økonomikonsulent i landboforeningen, der var drivmotor bag programmet, hvor deltagerne sammen med tre oplægsholdere kom rundt om en række »sikkerhedsemner«. 

Det var lige fra sikkerhed på gården, til den juridiske sikkerhed og sikkerhed i forhold til forsikringer og pensioner. 

Zwanita Reinders har selv haft flere af emnerne stærkt inde på livet, for som hun forklarede, har hun selv – frem til 2015, hvor familien afhændede landbrugsejendommen og hendes mand blev driftsleder samme sted – været medhjælpende hustru.

Hun har således nydt godt af livet på landet, men hun har også været involveret i de risici, der er ved at drive en landbrugsejendom.

Med til økonomimøder 

- Der er ting, man som kvinde skal have øje for. Og det skal være inden, man kommer i krisesituationer. Det være sig eksempelvis familielån, forsikringer og pension, siger Zwanita Reinders.

- Vi må erkende, at der stadig er kvinder, der ikke ved ret meget om, hvad der foretages af investeringer på gården. Det er ofte investeringer som uvilkårligt påvirker familiens økonomi, også hvis det går galt, påpeger hun og fortsætter:

- Derfor anbefaler vi, at kvinderne deltager i møder, når der tales gårdens økonomi. Det vedrører nemlig lige så meget dem, som deres mænd.

På mødet blev også fortalt om de overvejelser, man bør gøre om eventuelt at melde sig i A-kasse, ligesom man skal være opmærksom på mulighederne for frivillig sygedagpengeforsikring.

Kend beredskabsplanen

Sikkerhedsrådgiver og arbejdsmiljøkonsulent Karen Freiesleben fra sikkerhedsbussen.dk fortalte om det beredskab, man bør have på ejendommen.

Det er vigtigt at vide, hvor der findes brandslukningsudstyr, hovedafbrydere, og de 1.000 andre ting, som begge parter på gården bør vide noget om.

- Beredskabsplanen for ejendommen bør tænkes ind som en naturlig del af livet i familien – ligesom man skal vide, hvem der har styr på hvad, fastslår Karen Freiesleben.

De fremmødte kvinder fik endvidere gode råd og input fra jurist Jeanette Juul Pedersen, der fortalte om blandt andet ægtepagt og testamente.
 

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Styrelse vil gerne se nærmere på Gefions nye tal om Karrebæk Fjord

Den sjællandske landboforening Gefion har fundet rester i vandet af det miljøfarlige stof TBT, som ligger 850 procent over grænseværdien i det område, hvor der er blevet dumpet i fjorden. Miljøstyrelsen forstår undren.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.
Side 1 af 38 (759 artikler)Prev1234567363738Next