bannerPos

Stærke kvinder og landbruget

Karen Freiesleben fortalte om det, hun oplever af farlige situationer rundt om på gårdene, og om hvad der kan gøres for at forebygge disse situationer. Foto: Zwanita Reinders

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
16-01-2019 11:30
Hos Østdansk Landboforening var 18 kvinder samlet til kvindeaften med fokus på sikkerhed, og det var både økonomisk, juridisk og lavpraktisk.

18 kvinder var samlet, da Østdansk Landboforening holdt kvindeaften under overskriften »En stærk kvinde i landbruget«.

Det var igen i år Zwanita Reinders, landmandskone gennem mange år og nu også økonomikonsulent i landboforeningen, der var drivmotor bag programmet, hvor deltagerne sammen med tre oplægsholdere kom rundt om en række »sikkerhedsemner«. 

Det var lige fra sikkerhed på gården, til den juridiske sikkerhed og sikkerhed i forhold til forsikringer og pensioner. 

Zwanita Reinders har selv haft flere af emnerne stærkt inde på livet, for som hun forklarede, har hun selv – frem til 2015, hvor familien afhændede landbrugsejendommen og hendes mand blev driftsleder samme sted – været medhjælpende hustru.

Hun har således nydt godt af livet på landet, men hun har også været involveret i de risici, der er ved at drive en landbrugsejendom.

Med til økonomimøder 

- Der er ting, man som kvinde skal have øje for. Og det skal være inden, man kommer i krisesituationer. Det være sig eksempelvis familielån, forsikringer og pension, siger Zwanita Reinders.

- Vi må erkende, at der stadig er kvinder, der ikke ved ret meget om, hvad der foretages af investeringer på gården. Det er ofte investeringer som uvilkårligt påvirker familiens økonomi, også hvis det går galt, påpeger hun og fortsætter:

- Derfor anbefaler vi, at kvinderne deltager i møder, når der tales gårdens økonomi. Det vedrører nemlig lige så meget dem, som deres mænd.

På mødet blev også fortalt om de overvejelser, man bør gøre om eventuelt at melde sig i A-kasse, ligesom man skal være opmærksom på mulighederne for frivillig sygedagpengeforsikring.

Kend beredskabsplanen

Sikkerhedsrådgiver og arbejdsmiljøkonsulent Karen Freiesleben fra sikkerhedsbussen.dk fortalte om det beredskab, man bør have på ejendommen.

Det er vigtigt at vide, hvor der findes brandslukningsudstyr, hovedafbrydere, og de 1.000 andre ting, som begge parter på gården bør vide noget om.

- Beredskabsplanen for ejendommen bør tænkes ind som en naturlig del af livet i familien – ligesom man skal vide, hvem der har styr på hvad, fastslår Karen Freiesleben.

De fremmødte kvinder fik endvidere gode råd og input fra jurist Jeanette Juul Pedersen, der fortalte om blandt andet ægtepagt og testamente.
 

0

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.
Side 1 af 64 (1277 artikler)Prev1234567626364Next