bannerPos

Ole Daniel Hansen, Intego: - Husk det årlige eftersyn, når du har ansatte

Har man blot én ansat i sin virksomhed, er der særlige regler, der skal opfyldes, fortæller Ole Daniel Hansen, afdelingsleder i Intego. Foto: Henrik Sieben

Henrik Sieben

Journalist
07-09-2019 10:31
De færreste ved, at har man blot én ansat – det gælder også landbrug – skal blandt andet alt håndværktøj, stiger og porte efterses én gang årligt af en certificeret virksomhed.

Har man blot én ansat i sit landbrug eller virksomhed, er der lovkrav om et årligt certificeret eftersyn af blandt andet alt elektrificeret håndværktøj som blandt andet boremaskiner, vinkelslibere, og svejseapparater, men også af blandt andet porte og stiger.

Det oplyser Ole Daniel Hansen, afdelingsleder i Intego, som er en landsdækkende koncern med 850 ansatte, der årligt udfører det lovpligtige eftersyn i et stort antal virksomheder, og som blandt andet har store danske virksomheder som Arla, Danish Crown, Danish Agro, DLG og Vestas som faste kunder.

Som privatpersoner efterser de fleste boremaskiner, vinkelsliber eller andet elektrificeret værktøj, når det startes. 

- Anderledes er det, når det er ansatte i virksomhederne, der skal bruge de samme redskaber, kraner, løftegrej, stropper, stiger med mere. Her er der ganske enkelt lovkrav, der er gældende, og Arbejdstilsynet tager stikprøver, for at se om virksomhederne lever op til dette, fortæller Ole Daniel Hansen.

Videre fortæller han, at det er den enkelte virksomheds pligt at kunne dokumentere, ved et underskrevet certifikat, at de pågældende maskiner og redskaber er godkendt inden for det seneste år.

Mange at have styr på

- Som virksomhed skal man være certificeret i henhold til Arbejdstilsynets regler for at tjekke at tingene er i orden. I praksis betyder det også, at enhver virksomhedsejer, landmand, eller dennes driftsleder, der har det daglige ansvar, kan ringe til et hvilket som helst firma, der har certificeringen i orden. 

- Man kan ringe til et port- eller kranfirma og et firma, der kontrollerer stiger, eller til en elektriker, der kontrollerer håndværktøj. Men har man både stiger, port, håndværktøj og andet, der er omfattet af lovkravet, er det måske mange at have styr på. Alternativt kan man vælge at ringe et sted hen, for eksempel til os, da vores medarbejdere kan kigge alle tingene igennem.

- Vores medarbejdere er uddannede og certificerede og så kommer der en mand eller to fra os, der tjekker det hele og sørger for, at der ikke glemmes noget, hvis ellers rekvirenten har fortalt og vist os alt det udstyr, der anvendes i virksomheden.

- Samtidig får man et certifikat og ni måneder efter sidste tilsyn får man en sms eller e-mail om, at det igen er ved at være tid for eftersyn, meddeler Ole Daniel Hansen.

Ulykker kan stadig ske

I den forbindelse understreger Ole Daniel Hansen, at uanset hvor meget et stykke værktøj eller et redskab er gennemgået og fundet sikkerhedsmæssigt i orden, kan der stadig ske ulykker.

- Vi kan af gode grunde ikke vide, hvordan det enkelte redskab eller maskine håndteres samtidig med, at vi desværre må konstatere, at landbruget tegner sig for mange og alvorlige ulykker. 

Afslutningsvis fortæller Ole Daniel Hansen, at Intego også udfører de såkaldte installationseftersyn, hvor blandt andet kabler, stål- og båndarmerede, kontrolleres, så gnavere ikke kan ødelægge dem og dermed forårsage brand på ejendommen. 

- Desuden ser vi, om der er den rette afskærmning på motorer, el-armaturer med mere. Disse eftersyn er ikke lovpligtige, men kan forebygge brand, og giver fradrag på 13 procent i forsikringspræmie i flere forsikringsselskaber. Og eftersynet gælder i fem år fra det er foretaget.

Lovpligtige eftersyn skal blandt andet gennemføres på:
• ABDL (Automatisk Brand Dørs Lukning)
• ABV (Automatisk Brand Ventilation)
• Brandtætninger
• Tekniske hjælpemidler (f.eks. nødstop, lysgitre, sikkerhedsanordninger på maskiner)
• AVA (Varslingsanlæg)
• Nød- og panikbelysning
• Kontrol af forsamlingslokaler (over 150 personer)
• Byggestrømstavler og -kabler
• Håndværktøj og forlængerledninger
• Stiger
• Kraner
• Taljer
• Faldseler
• Elevatorer
• Porte
• Automatiske døre
• Pallereoler
• Procesudsugning
• Håndslukkere
• Slangevindere (brandslanger)
• ABA (Automatisk Brand Alarmering)

 

Ubudne gæster huserer i landbruget

Der var en gang, hvor det ikke var nødvendigt at låse dørene, hvis man boede på landet. De dage er for længst ovre. Tyveri af maskiner, værktøj og GPS-udstyr er ikke længere særtilfælde – tværtimod.

Strip till og no till såmaskiner vist på Aagaard Gods

Der blev udvist meget stor interesse og gået i dybden med nørderiet, men ikke med såmaskinerne, da Agrovi i går afviklede såmaskinedemo på Aagaard Gods. Arrangementet, omhandlede direkte såning, og det gentages i morgen fredag på Lolland.

Et positivt møde mellem land og by

På årets udgave af Åbent Landbrug kunne man på Bredagergård ved Skibby møde får og malkekøer, smage ost og klappe en kalv.

Goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Hård kritik af øko-kommune for planer om sprøjteforbud

Lejre Kommune går med planer om at indføre sprøjteforbud, der rækker videre end BNBO. Endnu er det dog uvist hvilke arealer, som bliver omfattet, og det er stærkt kritisabelt, mener Gefion

Med baggrund i friskanalyser af silomajs: Det er ved at være tid til at høste majs

Gitte Rasmussen, VKST, og Jan Jespersen fra KvægrådgivningDanmark, mener, med baggrund i friskanalyser af silomajs, at det så småt er ved at være tid for årets majshøst.

Ny forsikring af afgrødeskader

Som det første forsikringsselskab i Danmark tilbyder Topdanmark en forsikring af afgrødeskader ved ekstremt vejr.

Ønsker yderligere 2.000 hektar med roer til 2020

Kontrakttegning på roer til kampagnen 2020 er slut, men Agricenter Danmark kan godt bruge roer fra yderligere 2.000 hektar.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.
Side 1 af 37 (729 artikler)Prev1234567353637Next