bannerPos

Virusgulsot – en reel trussel i år?

Fra den første uge i juni blev de første grønne ferskenbladlus fundet i moniteringsparcellerne, og i midten af juni blev der i nogle områder udsendt besked til dyrkerne om at tjekke markerne for ferskenbladlus for at se om der var behov for bekæmpelse.
27-06-2020 15:47

I år er der brugt en del mere tid i nogle roemarker end de seneste år. Force-bejdsningen giver pludselig et behov for jævnligt at tjekke for skadedyr.

SUKKERROER Der er i år set kraftige angreb af trips, i nogle områder har to-tre behandlinger været nødvendigt, mens andre områder ikke har haft et angreb.

- Med det varme i vejr starten af juni blev der forventet et stort angreb af sorte bedebladlus, men de er mest fundet i markskel. Bekæmpelse af de sorte bedebladlus er, når 50 procent af planterne har kolonier af lus, oplyser Mette Andersen fra Nordic Sugar.

Fra den første uge i juni blev de første grønne ferskenbladlus fundet i moniteringsparcellerne, og i midten af juni blev der i nogle områder udsendt besked til dyrkerne om at tjekke markerne for ferskenbladlus for at se om der var behov for bekæmpelse.

- Skadestærsklen er for roer med mellem 12 og 16 løvblade én grøn lus pr. plante. Hvis der er forskellige roestørrelser i marken, er det den sidste generation af roer, som bestemmer skadestærsklen, fortæller Mette Andersen og tilføjer:

- Efter midten af juli er der ofte ikke et bekæmpelsesbehov. Det er de tidlige angreb, der er mest opmærksomhed på. Hvis ferskenbladlusen bærer på virusgulsot, vil de tidlige angreb kunne opformere yderligere smitte og betyde udbyttereduktioner på op til 30 procent.

Indsamling af ferskenbladlus

Det forventes ikke, at der findes smitte i ferskenbladlusene, men Mette Andersen gør også opmærksom på, at det ikke udelukkes, da virusgulsot kan findes i blandt andet hyrdetaske, hvidmelet gåsefod og alm. fuglegræs.

Nordic Beet Research og Agricentret indsamler ferskenbladlus, som i 2020 tjekkes for virus. I England er der fundet virus i under én procent af ferskenbladlusene i 2020, og de første tegn på virusgulsot blev observeret kort før sankthans. I Belgien fandt man ferskenbladlus tidligt, og virus i mindre omfang blev opdaget fra midten af juni.

Hvis de tidlige angreb af ferskenbladlus har haft virus med sig, vil symptomerne for virusgulsot ses fire-seks uger efter angrebet – det vil sige, at på nuværende tidspunkt vil det være muligt at se eventuelle begyndende angreb.

Godkendt til bekæmpelse

- Ferskenbladlusen findes enkeltvis, og spreder sig fra plante til plante, hvilket er årsagen til, at virusgulsot oftest kan ses som pletter i marken, forklarer Mette Andersen og meddeler, at ved kraftige angreb kan hele marker være angrebet.

- Virusgulsot gør, at roebladene bliver gule mellem bladnerverne. Bladene vil være fortykkede og sprøde – det vil sige, når du tager fat om et gult roeblad, vil det knase sprødt. Der findes to typer af virus, men de er svære at adskille fra hinanden. Virusgulsot kan også let forveksles med andre symptomer, som for eksempel tørke eller en mangelsygdom.

Pirimor er godkendt til bekæmpelse, derudover har Nordic Sugar har ansøgt om brug af Teppeki og Movento i sukkerroer, og har fået godkendt begge produkter til »mindre anvendelse« i 2020.

- Det betyder, at det er muligt at bekæmpe lus op til tre gange i 2020, hvis det skulle være nødvendigt. Vi opfordrer til, at man holder øje med sin mark og kun bekæmper, når skadestærsklen er overskredet, slutter Mette Andersen.

jhal

0

Forberedelse på ferien

Ledelsesrådgiver Jette Sandager påpeger, at en god ferie begynder med en god forberedelse af ferieperioden på bedriften.

Demokaravane havde sidste stop på Sjælland

Sjællænderne kunne på en mark ved Næstved for nylig opleve Kuhn-græsmaskiner i aktion.

Virusgulsot – en reel trussel i år?

I år er der brugt en del mere tid i nogle roemarker end de seneste år. Force-bejdsningen giver pludselig et behov for jævnligt at tjekke for skadedyr.

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.

Jagten på Årets Ø fortsætter

Der er nu sat dato for besøgene på de tre nominerede øer.

Kvalitetsnørder har fået gennembrud med lækkert svinekød

For et år siden startede parret Ulrik Olsen og Henriette Ergemann en produktion af svinekødsprodukter baseret på Duroc-grise. Og det går så godt, at der nærmest ikke er plads til flere kunder til at aftage kødet fra grisene.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.
Side 1 af 62 (1235 artikler)Prev1234567606162Next