bannerPos

Rentabel svampesprøjtning i roerne

Meldug i sukkerroer kan forebygges ved at tilsætte Thiopron til første Opera-behandling. Foto: Ghita Cordsen Nielsen, Seges

Tekst og foto: Jørgen P. Jensen

Fagjournalist
04-04-2020 07:20
- For at styre sygdommene i roerne tilfredsstillende er det bedst at være på forkant med udviklingen, understreger Jesper Kystgaard, BASF, som fremhæver Opera som bedste middel til to splitsprøjtninger.

PLANTER Fra omkring den 20. marts har såningen af sukkerroer været i gang flere steder på en temmelig soltørret overflade med fugtig jord under – noget som kan give lidt udfordring med såbeddet.

Selv om roerne endnu ikke er kommet op, lyder anbefalingen allerede nu at planlægge de svampesprøjtninger i roerne, der i snart mange år har været meget rentable.

- Tidlig svampebehandling i roerne er af afgørende betydning, understreger konsulent Jesper Kystgaard fra BASF, der fortsætter:

- For at styre sygdommene i roerne tilfredsstillende er det bedst, at være på forkant med udviklingen. Første svampesprøjtning bør derfor udføres sidste uge i juli eller første uge i august, hvor vi typisk ser de første angreb af meldug, ramularia og kort efter rust.

Den opfølgende behandling udføres tre til fire uger efter den første sprøjtning, og den er også vigtig at time korrekt. Går der for lang tid mellem behandlingerne, får sygdommene fat igen, og det er svært at komme dem til livs.

Stabile merudbytter

Gennem efterhånden en årrække har svampemiddel Opera været det valgte middel i sukkerroer med stabile høje merudbytter til følge.

- Opera er den sikre løsning til beskyttelsen af sukkerroerne mod svampesygdommene, og har været det en del år. Opera må anvendes to gange pr. sæson og kan køres i en split og det skal udnyttes, siger Jesper Kystgard.

Det bekræftes af de seneste to års landsforsøg, hvor Opera fortsat ligger højt eller højest i økonomisk nettomerudbytte i forhold til kombinationer af andre svampemidler.

- Ligeledes har Comet-delen i Opera en AgCelence-effekt, der holder sukkerroerne mere grønne, forbedrer kvælstofudnyttelsen med tendens til et lavere amino-N indhold samt reducerer stresspåvirkninger i vækstsæsonen, påpeger Jesper Kystgaard.

- Landsforsøgene fra 2018 og 2019 viser, at det største opnåede nettomerudbytte af de godkendt midler er Opera med 2 x 0,5 liter pr. hektar. Tilsætning af fem liter Thiopron har yder øget merudbyttet af Opera løsningen. Der er opnået et signifikant og noget højere sukkerudbytte ved at anvende en delt Opera-løsning.

0

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.

Jagten på Årets Ø fortsætter

Der er nu sat dato for besøgene på de tre nominerede øer.

Kvalitetsnørder har fået gennembrud med lækkert svinekød

For et år siden startede parret Ulrik Olsen og Henriette Ergemann en produktion af svinekødsprodukter baseret på Duroc-grise. Og det går så godt, at der nærmest ikke er plads til flere kunder til at aftage kødet fra grisene.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet

Høsten af konsumærter på Lolland-Falster godt i gang

Strube er den største leverandør af frø til konsumærteproduktion på Lolland-Falster med en markedsandel på 66 procent. Selv om såningen først er blevet afsluttet i medio juni, går der ikke mange dage, inden Ardo’s høstkaravane starter op.
Side 1 af 62 (1232 artikler)Prev1234567606162Next