bannerPos

Mulig prisstigning på sukker på vej

Godt 110 sukkerroedyrkere var for nyligt i Maribo til det traditionelle julemøde arrangeret af roeforædlerfirmaet Sesvanderhave.

Jørgen P. Jensen

Journalist (Planter og udland)
14-12-2018 13:44
Sukkerroedyrkerne fik ved Sesvanderhaves julemøde at vide, at sukkerprisen kan være på vej op. Henrik Møller fandt at risiko for stokløbere skal tænkes ind i sortvalg.

Det bedste middel mod lave priser er netop lave priser. Det fastslog markedsanalytiker Peter Arendt, minAgro, overfor cirka 110 sukkerroedyrkere, som for nylig var samlet i Maribo til det traditionsrige julemøde hos forædlerfirmaet Sesvanderhave.

- Lave priser vil over tid få flere og flere producenter til at indstille produktionen. Og det vil genoprette forholdet mellem udbud og efterspørgsel samt priserne, forklarede Peter Arendt.

Lige nu er der tegn på, at netop denne genopretning er i gang på verdensmarkedet for sukker, som de sidste to år har oplevet et styrtdyk i verdensmarkedsprisen.

- For to år siden lå prisen på sukker på den ledende sukkerbørs i London på omkring 620 pund pr. ton sukker. For få måneder siden handledes sukker samme sted til kun 300 pund pr. ton – mere end en halvering.

Tørke i Europa

I Indien høstes der i disse dage sukkerrør for fuldt tryk, og generelt er der rekordstore lagre af sukker i verden.

- Men Europa har i år været ramt af usædvanlig varmt og tørt vejr. Derfor forventes den europæiske sukkerproduktion at falde med to millioner tons i forhold til sidste års produktion og dermed ramme 19 millioner tons, fortæller Peter Arendt.

- Dette fald i den europæiske sukkerproduktion har sat en midlertidig stopper for sukkerprisens frie fald.

Måske en 50 procent prisstigning

Markedsanalytikeren vil dog ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt.

- Jeg vil gerne have sukkerprisen op over det første modstandsniveau på 400 pund, før jeg for alvor vil kippe med flaget.

Men i det bedste scenarium ser Peter Arendt en potentiel prisstigning i omegnen af knap 50 procent fra nuværende prisleje.

- Der er nemlig samtidig en stigende efterspørgsel på sukker til ethanolfremstilling, påpegede han.

Anbefalede egne sorter

Ved Sesvanderhaves julemøde anbefalede forædlingsfirmaet naturligt nok sine egne sukkerroesorter, og Henrik Møller pegede i samme moment på, at bladdække til stadighed er et vigtigt pejlemærke ved sortsvalget: - Vores sorter Whisky og Starling har ligesom vores Lombok og den nye observationssort Mango et godt, stort plantedække, som hjælper mod sent fremspiret ukrudt mellem rækkerne. 

Henrik Møller mindede også om risikoen for stokløbere, der efter nu to næsten stokløber-frie år kan være glemt: - Den langvarige tørke kan betyde et tidligt forår i 2019. I så fald er det vigtigt at tænke risikoen for stokløbere ind i sortsvalget.

- Ingen sorter i toppen af sortslisten i år har bedre sikkerhed mod stokløbere end vores, lød det fra Sesvanderhaves danske frontfigur, Henrik Møller.

DLS-formand gjorde status på problemerne

På generalforsamlingen i DLS påpegede formanden John Nielsen blandt andet, at bramgæsbestanden er et stort problem på Sydhavsøerne.

Følelserne kom i kog på Baltic Pipe-møder

Bølgerne gik til tider højt på borgermøderne om Baltic Pipe-projektet, hvor oplægsholdere flere gange blev afbrudt, når de svarede på spørgsmål.

Vildtaften på Kragerup Gods

Har man hang til jagt og jagtfortællinger vækkede vildtaften på Kragerup Gods naturligvis interesse. 

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

HMC-Maskiner A/S bliver en del af Karl Mertz A/S

Den 1. april 2019 overtager Karl Mertz A/S virksomheden HMC-Maskiner A/S med afdelinger i Sorø og Holbæk.

Små positive tegn for roedyrkerne

Sukkerroedyrkerne kan se tilbage på et hårdt år, men der er lys forude, forsikrede roedyrkernes formand, Jørn Dalby, på generalforsamlingen.

40 år med hingstekåring i Herning

Dansk Varmblods Hingstekåring og messen Hest & Rytter holdes i Herning for 40. gang med et væld af oplevelser for hesteinteresserede.

Skovrejsning med tilskud

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd, hvis man ønsker at opnå tilskud til skovrejsning i indeværende år

Fra bryllupskørsel til skovarbejde

René Larsen arbejder med såvel heste som maskiner, når skov og grønne arealer i kommuner og hos private skal passes og plejes.
Side 1 af 26 (501 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer