bannerPos

Mulig prisstigning på sukker på vej

Godt 110 sukkerroedyrkere var for nyligt i Maribo til det traditionelle julemøde arrangeret af roeforædlerfirmaet Sesvanderhave.

Jørgen P. Jensen

Journalist (Planter og udland)
14-12-2018 13:44
Sukkerroedyrkerne fik ved Sesvanderhaves julemøde at vide, at sukkerprisen kan være på vej op. Henrik Møller fandt at risiko for stokløbere skal tænkes ind i sortvalg.

Det bedste middel mod lave priser er netop lave priser. Det fastslog markedsanalytiker Peter Arendt, minAgro, overfor cirka 110 sukkerroedyrkere, som for nylig var samlet i Maribo til det traditionsrige julemøde hos forædlerfirmaet Sesvanderhave.

- Lave priser vil over tid få flere og flere producenter til at indstille produktionen. Og det vil genoprette forholdet mellem udbud og efterspørgsel samt priserne, forklarede Peter Arendt.

Lige nu er der tegn på, at netop denne genopretning er i gang på verdensmarkedet for sukker, som de sidste to år har oplevet et styrtdyk i verdensmarkedsprisen.

- For to år siden lå prisen på sukker på den ledende sukkerbørs i London på omkring 620 pund pr. ton sukker. For få måneder siden handledes sukker samme sted til kun 300 pund pr. ton – mere end en halvering.

Tørke i Europa

I Indien høstes der i disse dage sukkerrør for fuldt tryk, og generelt er der rekordstore lagre af sukker i verden.

- Men Europa har i år været ramt af usædvanlig varmt og tørt vejr. Derfor forventes den europæiske sukkerproduktion at falde med to millioner tons i forhold til sidste års produktion og dermed ramme 19 millioner tons, fortæller Peter Arendt.

- Dette fald i den europæiske sukkerproduktion har sat en midlertidig stopper for sukkerprisens frie fald.

Måske en 50 procent prisstigning

Markedsanalytikeren vil dog ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt.

- Jeg vil gerne have sukkerprisen op over det første modstandsniveau på 400 pund, før jeg for alvor vil kippe med flaget.

Men i det bedste scenarium ser Peter Arendt en potentiel prisstigning i omegnen af knap 50 procent fra nuværende prisleje.

- Der er nemlig samtidig en stigende efterspørgsel på sukker til ethanolfremstilling, påpegede han.

Anbefalede egne sorter

Ved Sesvanderhaves julemøde anbefalede forædlingsfirmaet naturligt nok sine egne sukkerroesorter, og Henrik Møller pegede i samme moment på, at bladdække til stadighed er et vigtigt pejlemærke ved sortsvalget: - Vores sorter Whisky og Starling har ligesom vores Lombok og den nye observationssort Mango et godt, stort plantedække, som hjælper mod sent fremspiret ukrudt mellem rækkerne. 

Henrik Møller mindede også om risikoen for stokløbere, der efter nu to næsten stokløber-frie år kan være glemt: - Den langvarige tørke kan betyde et tidligt forår i 2019. I så fald er det vigtigt at tænke risikoen for stokløbere ind i sortsvalget.

- Ingen sorter i toppen af sortslisten i år har bedre sikkerhed mod stokløbere end vores, lød det fra Sesvanderhaves danske frontfigur, Henrik Møller.

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next