bannerPos

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

En del af de planteavlere, der valgte at trodse den kolde blæst, da KWS holdt årets første markvandring. Foto: Jørgen P. Jensen

Jørgen P. Jensen

11-05-2019 13:58
KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Omkring et halvt hundrede planteavlere trodsede en kold blæst, da forædlingsfirmaet KWS Scandinavia A/S gav en »forårsindsprøjtning« på demomarken ved Toreby på Østlolland.

Her gennemgik KWS-konsulenten Julie Torp-Thomsen firmaets roesorter, inden det kom til at handle om ukrudtsbekæmpelse, og det var blandt andet med et indlæg fra Kristian Warming fra robotfirmaet Farmdroid, som i fremtiden kan hjælpe landmændene med flere af markopgaverne.

- Hvor andre hidtil har gået efter større og hurtigere maskiner, har vi nytænkt opgaver som roesåning, radrensning og ukrudtsbekæmpelse i en langsom, vedvarende og lettere arbejdsgang, oplyste Kristian Warming.

Navigerer ud fra GPS

Han gjorde opmærksom på, at målet på sigt er at nedbringe udgifterne til markarbejde og især lønninger ved at anvende lette, selvkørende robotter, som for tiden afprøves i roer og raps.

- Vores robot kører bevidst langsomt – mellem 500 og 800 meter i timen – efter hvor stort areal, den skal overkøre. Den langsomme kørsel betyder, at robottens små stålbøjler kan renholde helt tæt på afgrødeplanterne i rækkerne, forklarede Kristian Warming.

Farmdroid-robotten starter med selv at så – i dette tilfælde sukkerroerne – og ved dermed præcis ud fra en GPS, hvor hver enkelt roeplante står. Der er ikke noget kamera, og den navigerer udelukkende ud fra lagring af GPS-data.

Slowfarming

Når robotten har afsluttet såningen, sættes den til at rense roemarken ud fra dens kendskab til alle markens roeplanter.

- Robotten renser rundt om hver enkelt roeplante, og man kan indstille, hvor tæt den skal gå ind på de enkelte roeplanter, fortalte Kristian Warming, der tilføjede, at firmaet kalder konceptet for slowfarming.

- En enkelt robot har en kapacitet på cirka 20 hektar sukkerroemark. Robotten kan således overkøre de 20 hektar én gang hver uge for at holde den ren for ukrudt.

- Skal den overkøre større areal, skal der udskiftes batterier. Robotten har solceller øverst og kører på disse om dagen, mens den har batteri til at fortsætte om natten også. Men man skal hen i sæsonen med længere dage, for at batterierne kan holde en hel nat, lød det videre fra Kristian Warming.

Ingen overvågning

Dens styrke er ikke, at den radrenser mellem rækkerne, men at den kan rense ind mellem de enkelte roeplanter i rækken. Den største fordel er dog nok, at den kan arbejde helt selvstændigt uden overvågning eller styring.

- Vi har fået den godkendt til, at den må køre uden opsyn, og den kræver derfor ingen bemanding. Det skyldes især, at vi har fået monteret en wire hele vejen rundt om robotten, så den stopper, hvis den rammer noget. 

- Sammen med den langsomme hastighed, hvor man dårligt kan se, at den flytter sig, har det givet godkendelsen til kørsel uden overvågning, understreger Kristian Warming.

GPS-teknikken på robotten har en præcision på 2,5 centimeter, og der er en række sensorer rundt om. Avanceret software afpasser robottens arbejde til både jordtype og markens hældning.

- Vores rensearm går 1-1,5 centimeter ned i jorden, hvilket er nok, da vi kommer over marken cirka en gang om ugen.

22 meter lang arm rækker til meget

Kalundborg-entreprenør har investeret i en ny Komatsu med en 22 meter lang arm, og den rækker til mange forskellige opgaver.

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Grimme på vej mod 2020

Som led i udviklingen af produktprogrammet til roeavlere udvider Grimme programmet af roeoptagere med to nye modeller.
Side 1 af 29 (564 artikler)Prev1234567272829Next