bannerPos

Roedyrker ser flere fordele ved ny transportordning

- Der har i min families tid altid været dyrker roer på Boderupgaard, lyder det fra tredje generation på ejendommen på Nordfalster, Steffan Mikkelsen.

Henrik Sieben

Journalist
01-12-2018 08:00
På Boderupgaard på Nordfalster har der været dyrket roer i generationer, og der er glæde over den nye transportordning, som ifølge Steffan Mikkelsen har flere fordele.

Siden Nordic Sugar sidste år indførte den såkaldte transportordning, hvor man fra Nordic Sugars side koordinerede indtransporten af roer til fabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster, har det ikke skortet på kritik og omtale af ulemper af ordningen.

Det er ikke helt retfærdigt, lyder det fra roedyrker Steffan Mikkelsen fra Boderupgaard i Eskilstrup på Nordfalster.

Steffan Mikkelsen, der er tredje generation af familien Mikkelsen på Boderupgaard, overtog ejendommen i 2018 efter sin far Lars Mikkelsen.

Steffan Mikkelsens farfar var ligeledes inkarneret sukkerroedyrker, men også formand for Nykøbing Sukkerfabrik da den var andelsejet, inden den blev solgt til Danisco.

- Det er en tradition, at vi har roer, og det holder vi fast i så længe, der er økonomi i det, omend arealerne som følge af sædskifteregler varierer i størrelse.  

Frigør arbejdskraft

I 2004 droppede man på Boderupgaard selv at køre roerne, og derved fik man frigjort arbejdskraft til andre ting. Af andre fordele nævner Steffan Mikkelsen, at man ikke på samme måde som tidligere skal tænke i køb, slitage og vedligeholdelse af traktor og vogne.

- Prisen for at køre med traktor og vogn koster i dag det samme, som at køre det i lastbil, der til gengæld kan køre med op til 39 tons på en 4-akslet vogn, mens vi kun lovligt kan køre med 21 tons på vores Brimont-vogn. Samtidig er lastbilen væsentlig hurtigere, pointerer Steffan Mikkelsen, som også minder om, der er en miljøgevinst ved transportordningen.

- Vi har beregnet, at prisen for at få kørt korn med vognmand er to til tre kroner pr. tønde, og det kan vi ikke gøre billigere selv. Derfor har vi ikke traktor og vogn stående, hverken til at køre korn eller roer med, så denne ordning er klart at foretrække, fastslår han.

Landmand ikke vognmand

Steffan Mikkelsen gør samtidig opmærksom på, at han i høst skal ud og finde to mænd mere til at køre først med korn og siden med roer, hvis ikke de kunne køres med vognmand.

- Da vi samtidig driver mere jord end tidligere, kan jeg ikke holde kornet fra mejetærskerne, hvis jeg selv skal køre det, og det betyder, at hvor vi tidligere skulle være op mod seks mænd for at klare høst og kørsel med traktor og vogn, kan vi i dag klare os med tre mænd.

- Jeg skal som landmand ikke tjene mine penge på at være vognmand på landevejen, men på at være landmand i marken, konstaterer Steffan Mikkelsen.

Læs mere i LandbrugØst i uge 49, der udkommer torsdag den 6. december, men allerede fra lørdag den 1. december kan ses på landbrugoest.dk.

 

22 meter lang arm rækker til meget

Kalundborg-entreprenør har investeret i en ny Komatsu med en 22 meter lang arm, og den rækker til mange forskellige opgaver.

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.

Grimme på vej mod 2020

Som led i udviklingen af produktprogrammet til roeavlere udvider Grimme programmet af roeoptagere med to nye modeller.
Side 1 af 29 (564 artikler)Prev1234567272829Next