bannerPos

Roedyrkning kræver innovativ tankegang

Jørn Dalby (til venstre) og Kristian Nørby Nielsen i en pause under debatmødet hos Strube Scandinavia.

Henrik Sieben

Journalist
06-12-2018 09:28
Ved Strube Scandinavias debatmøde blev det fastslået, at roedyrkning har en fremtid i Danmark, men det er tid til at være mere innovativ.

Hvad er visionen for dansk sukkerroeproduktion og har dansk sukkerproduktion en fremtid? Det var udgangspunktet for en debataften, som Strube Scandinavia stod bag på Hotel Falster, og arrangeret af Niels Borre og Kristian Nørby Nielsen.

Flere end 100 roedyrkere samledes med en lille håndfuld indledere, der hver især er en del af føde- og værdikæden – fra roe til forbruger.

Der var således indlæg fra René Trier Hansen fra Toms Group, der står bag en række chokolade- og slikprodukter og årligt aftager 10.000 tons sukker svarende til 400 lastbiler fyldt med sukker.

Der var også indlæg fra Jannik Olejas fra Nordic Sugar, der aftager dyrkernes roer og omdanner disse til sukker og andre relaterede produkter – og sælger sukker til blandt andet Toms Group.

Endelig var der indlæg af Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere, og Iben Krog Rasmussen, der er rundet af lollandsk muld, men i dag bor og lever på Nørrebro i København, og delvist repræsenterende nutidens forbrugere, herunder ikke mindst de yngre forbrugere, ligesom hun er medstifter af fødevaretænketanken Frej.

 

Lys for enden af tunnelen

Flere af aftenens indledere mener, der fortsat er brug for roedyrkning og sukkerproduktion i Danmark, og selv om det aktuelt sker med vigende priser og vigende interesse for at dyrke roer, vurderer Jørn Dalby, at der er lys for enden af tunnelen og sagde blandt andet:

- Vi har den bedste fødevaresikkerhed, stor sporbarhed, lavt CO2-udslip, laveste pesticidforbrug, korteste gennemsnitsafstand til fabrik og højt udbytte pr. hektar.

Jørn Dalby fastslog endvidere, at accept fra befolkningen er en forudsætning for politisk opbakning.

 

Brainstorm på spørgsmål

Aftenen blev rundet af med en brainstorm ved bordene, der blandt andet tog udgangspunkt i en række spørgsmål stillet af indlederne, men anonymiseret. Spørgsmålene lød blandt andet: Hvorfor skal vi dyrke roer? Og hvilken rolle spiller roerne på min bedrift nu og i fremtiden?

Nogle af svarene lød på, at dansk roedyrkning er bæredygtig, har det mindste pesticidforbrug i verden, at dyrkerne har gode erfaringer, at jord og klima er velegnet til formålet og at der er god infrastruktur – også når sukker skal udskibes.

Andre påpegede, at roer er en god vekselafgrøde, at det over en årrække er den bedste økonomiske afgrøde og godt for sædskiftet.

En af aftenens dyrkere anførte, at han havde fokus på bundlinjen og ellers var næsten ligeglad med, hvor meget der blev høstet pr. hektar: -

For mig handler det om sorte tal på bundlinjen.

 

Kedelig brun plastikflaske

Som kommentar til det mente Iben Krog Rasmussen, at man skal gøre meget mere for at promovere den danske produktion, men også at man skal være langt mere innovativ.

- Jeg færdes blandt unge mennesker, der gerne tager en drink eller to, og i København koster en drink nemt 100 eller 120 kroner. Til nogle af disse anvendes sukker, men hvorfor anvender man canadisk ahornsirup i stedet for flydende dansk sukker - fordi flasken er smart og ikke en eller anden kedelig brun plastikflaske.

Iben Krog Rasmussen slog afslutningsvis fast, at man skal dyrke roer i Danmark, fordi det er socialt, økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt, og fordi danske landmænd vil være med til at skabe en sundere og bedre verden.

- Og så skal ingeniører være med til at finde ud af at roer kan anvendes til meget andet end sukkerproduktion, fastslog Iben Krog Rasmussen.

 

Ubudne gæster huserer i landbruget

Der var en gang, hvor det ikke var nødvendigt at låse dørene, hvis man boede på landet. De dage er for længst ovre. Tyveri af maskiner, værktøj og GPS-udstyr er ikke længere særtilfælde – tværtimod.

Strip till og no till såmaskiner vist på Aagaard Gods

Der blev udvist meget stor interesse og gået i dybden med nørderiet, men ikke med såmaskinerne, da Agrovi i går afviklede såmaskinedemo på Aagaard Gods. Arrangementet, omhandlede direkte såning, og det gentages i morgen fredag på Lolland.

Et positivt møde mellem land og by

På årets udgave af Åbent Landbrug kunne man på Bredagergård ved Skibby møde får og malkekøer, smage ost og klappe en kalv.

Goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Hård kritik af øko-kommune for planer om sprøjteforbud

Lejre Kommune går med planer om at indføre sprøjteforbud, der rækker videre end BNBO. Endnu er det dog uvist hvilke arealer, som bliver omfattet, og det er stærkt kritisabelt, mener Gefion

Med baggrund i friskanalyser af silomajs: Det er ved at være tid til at høste majs

Gitte Rasmussen, VKST, og Jan Jespersen fra KvægrådgivningDanmark, mener, med baggrund i friskanalyser af silomajs, at det så småt er ved at være tid for årets majshøst.

Ny forsikring af afgrødeskader

Som det første forsikringsselskab i Danmark tilbyder Topdanmark en forsikring af afgrødeskader ved ekstremt vejr.

Ønsker yderligere 2.000 hektar med roer til 2020

Kontrakttegning på roer til kampagnen 2020 er slut, men Agricenter Danmark kan godt bruge roer fra yderligere 2.000 hektar.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.
Side 1 af 37 (729 artikler)Prev1234567353637Next