bannerPos

Roesæson 2020: Sukkerfabrikken betaler transport op til 80 kilometer

Kort som omtrentligt angiver transportområder med henholdsvis fri transport af rene roer og en transportomkostning på 0-5 kroner pr. tons roer. Kilde: Nordic Sugar

Henrik Sieben

Journalist
10-08-2019 08:20
Nordic Sugar har åbnet for tegning af sukkerkontrakter for en tre-årig periode.

Af Bo JM Secher, chefkonsulent, Agricenter Danmark, Nordic Sugar

Nordic Sugar har indtil den 31. august åbent for tegning af sukkerkontrakter til dyrkningsårene 2020-2022. 

I 2020 har vi en målsætning om at øge arealet af sukkerroer. Det kan ske ved at vores nuværende dyrkere øger deres areal med roer og ved at nye dyrkere kommer til. 

Sukkerroerne har et konkurrencedygtigt dækningsbidrag, og som den mest stabile afgrøde og en lang række agronomiske fordele, kan der være god grund til at se på sukkerroer som et alternativ. 

Særligt for nye dyrkere kan der være grund til at opsummere de transportbetingelser, som sukkerfabrikken tilbyder.

Fabrik afholder flere udgifter

Med de nye transportaftaler betaler sukkerfabrikken for rensning og transport af rene roer op til 80 kilometer fra fabrikken. Det vil sige, at der ikke som tidligere er tale om, at transportudgifter reducerer dækningsbidraget. Derudover betaler fabrikken for afdækning, hvis roerne skal leveres sent.

Dyrkeren betaler selv transportomkostningen for den lille del af læsset, som er jord og urenheder. Med en afstand på 60 kilometer udgør den omkostning cirka fire kroner pr. tons rene roer.

For transportafstande, som ligger ud over 80 kilometer, betaler dyrkeren for den afstand, der ligger ud over. Der betales en takst, svarende til den, som er opnået i de aftaler, Nordic Sugar har opnået med sine transportører. 

På kortet kan man se, hvor transporten er fri, samt hvor afstanden vil medføre et lille fradrag i prisen på fra nul til fem kroner pr. tons rene roer.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next