bannerPos

Tre arrangører bag Roedag nummer fire

Ligesom på Roedagen i 2017 vil der også i år være fokus på blandt andet ukrudtsbekæmpelse. Foto: Jørgen P. Jensen

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
04-05-2019 09:15
En trio bestående af Nordic Beet Research (NBR), Nordic Sugar og VKST inviterer torsdag den 13. juni til den store Roedag på Sofiehøj Forsøgscenter.

Torsdag den 13. juni foregår den store Roedag, og det er fjerde gang, at Nordic Beet Research (NBR), Nordic Sugar og VKST holder det store arrangement, der foregår på Sofiehøj Forsøgscenter ved Holeby på Lolland.

- Vi skal i år se nærmere på udbytte og bæredygtig dyrkning af sukkerroer og i marken vises maskiner, sorter, gødskningsstrategier, ukrudtsbekæmpelse og svampebekæmpelse, fortæller NBR-direktøren Desirée Börjesdotter.

Man kan besøge Roedagen enten om formiddagen (klokken 8.30-13) eller om eftermiddagen (12-16), men uanset om man vælger den tidlige eller sene rundvisning i forsøgsmarken, er der nyt om både sorter og maskiner. 

Formiddags- og eftermiddagsarrangementet overlapper hinanden i en time. Det er fra klokken 12 til 13, hvor der serveres frokost til alle, så her bliver der god mulighed for at få en snak med kollegaer og udstillere.

Fokus på skadevoldere

- Programmet er alsidigt, og der vil blandt andet være fokus på forskellige skadevoldere. Der vil være eksempler på roer med skader, så man får genopfrisket, hvordan man spotter skaderne, insekter og nematoder, fortæller Desirée Börjesdotter.

Hun oplyser i den forbindelse, at der arbejdes på at opbygge en prognose- og varslingstjeneste for roedyrkere, men tilføjer samtidig, at det mest effektive er, når man selv holder øje med sine marker. 

På Roedagen præsenterer FMC, UPL og Bayer produkter, der kan hjælpe med at holde roemarken ren for ukrudt. Det omfatter både klassisk ukrudtsbekæmpelse, additiver samt roer, der er forædlet til at kunne modstå anvendelse af ALS-inhibitorer (Conviso Smart). Desuden præsenterer Nordic Sugar, VKST og NBR forskellige strategier og alternative produkter.

- Man kan se kombinationer af kemisk og mekanisk bekæmpelse samt såkaldte rækkesprøjtninger, hvor et 25 centimeter bånd over rækken behandles efter en anden strategi end båndet mellem rækkerne, fortæller Desirée Börjesdotter, der videre meddeler:

- I maskinudstillingen præsenterer hver af de lokale maskinforhandlere to maskiner til roemarken. Maskinudstillingen er en del af turen rundt i forsøgsmarken, og der er mulighed for at høre og se seneste nyt inden for maskiner til roedyrkning.

Et must for økologer

Hvis man allerede har økologiske roer eller overvejer at få det, er det ifølge Desirée Börjesdotter et must at besøge Roedagen, hvor der blandt andet også er inspiration til at holde ukrudtet nede.

- Den største udfordring for den økologiske dyrkning er at holde marken ren for ukrudt. Der er dog en række muligheder i form af falsk såbed, blindstrigling, brænding, strigling samt radrensning med fingerrensere og hypning. 

Der vises også kørende robotter i demo, og forædlere fra Maribo Hilleshög, KWS, SESVanderhave og Strube vil hver især præsentere to af deres bedste sorter.

- Robuste roesorter med hurtig fremspiring, god tilvækst, høj sukkerprocent og en rodform, der begrænser vedhængende jord efter optagning, er en forudsætning for et højt afkast i sukkerroedyrkningen, påpeger Desirée Börjesdotter, som oplyser, at NBR også vil gennemgå sortsafprøvningens principper.

0

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.

Hallegård på Bornholm er nu klima-miljø-pilotprojekt og eksperimentarium

Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et såkaldt pilotprojekt i form af et klima- og miljø-eksperimentarium.

Miljøstyrelsen godkender Reglone i sidste øjeblik

Efter et intensivt, fagligt tovtrækkeri har Miljøstyrelsen givet kartoffelavlerne lov til at bruge Reglone. Hastigheden hos myndighederne har dog været under al kritik, mener man hos Landbrug & Fødevarer.
Side 1 af 64 (1274 artikler)Prev1234567626364Next