bannerPos

Tre arrangører bag Roedag nummer fire

Ligesom på Roedagen i 2017 vil der også i år være fokus på blandt andet ukrudtsbekæmpelse. Foto: Jørgen P. Jensen

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
04-05-2019 09:15
En trio bestående af Nordic Beet Research (NBR), Nordic Sugar og VKST inviterer torsdag den 13. juni til den store Roedag på Sofiehøj Forsøgscenter.

Torsdag den 13. juni foregår den store Roedag, og det er fjerde gang, at Nordic Beet Research (NBR), Nordic Sugar og VKST holder det store arrangement, der foregår på Sofiehøj Forsøgscenter ved Holeby på Lolland.

- Vi skal i år se nærmere på udbytte og bæredygtig dyrkning af sukkerroer og i marken vises maskiner, sorter, gødskningsstrategier, ukrudtsbekæmpelse og svampebekæmpelse, fortæller NBR-direktøren Desirée Börjesdotter.

Man kan besøge Roedagen enten om formiddagen (klokken 8.30-13) eller om eftermiddagen (12-16), men uanset om man vælger den tidlige eller sene rundvisning i forsøgsmarken, er der nyt om både sorter og maskiner. 

Formiddags- og eftermiddagsarrangementet overlapper hinanden i en time. Det er fra klokken 12 til 13, hvor der serveres frokost til alle, så her bliver der god mulighed for at få en snak med kollegaer og udstillere.

Fokus på skadevoldere

- Programmet er alsidigt, og der vil blandt andet være fokus på forskellige skadevoldere. Der vil være eksempler på roer med skader, så man får genopfrisket, hvordan man spotter skaderne, insekter og nematoder, fortæller Desirée Börjesdotter.

Hun oplyser i den forbindelse, at der arbejdes på at opbygge en prognose- og varslingstjeneste for roedyrkere, men tilføjer samtidig, at det mest effektive er, når man selv holder øje med sine marker. 

På Roedagen præsenterer FMC, UPL og Bayer produkter, der kan hjælpe med at holde roemarken ren for ukrudt. Det omfatter både klassisk ukrudtsbekæmpelse, additiver samt roer, der er forædlet til at kunne modstå anvendelse af ALS-inhibitorer (Conviso Smart). Desuden præsenterer Nordic Sugar, VKST og NBR forskellige strategier og alternative produkter.

- Man kan se kombinationer af kemisk og mekanisk bekæmpelse samt såkaldte rækkesprøjtninger, hvor et 25 centimeter bånd over rækken behandles efter en anden strategi end båndet mellem rækkerne, fortæller Desirée Börjesdotter, der videre meddeler:

- I maskinudstillingen præsenterer hver af de lokale maskinforhandlere to maskiner til roemarken. Maskinudstillingen er en del af turen rundt i forsøgsmarken, og der er mulighed for at høre og se seneste nyt inden for maskiner til roedyrkning.

Et must for økologer

Hvis man allerede har økologiske roer eller overvejer at få det, er det ifølge Desirée Börjesdotter et must at besøge Roedagen, hvor der blandt andet også er inspiration til at holde ukrudtet nede.

- Den største udfordring for den økologiske dyrkning er at holde marken ren for ukrudt. Der er dog en række muligheder i form af falsk såbed, blindstrigling, brænding, strigling samt radrensning med fingerrensere og hypning. 

Der vises også kørende robotter i demo, og forædlere fra Maribo Hilleshög, KWS, SESVanderhave og Strube vil hver især præsentere to af deres bedste sorter.

- Robuste roesorter med hurtig fremspiring, god tilvækst, høj sukkerprocent og en rodform, der begrænser vedhængende jord efter optagning, er en forudsætning for et højt afkast i sukkerroedyrkningen, påpeger Desirée Börjesdotter, som oplyser, at NBR også vil gennemgå sortsafprøvningens principper.

Øko-træf havde fokus på klimaændringerne

Omkring 100 økologer var med til økologisk inspirationsdag i VKST med indlæg fra blandt andre Per Vesterbæk fra Landbrug & Fødevarer.

Sprøjtenyhed fra Falster

Tusindvis af danske landmænd har været i Tyskland for at hente inspiration på maskinfronten – blandt andet fremtidens sprøjte fra Hardi.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Landmand taber spildevandssag i Landsretten

Østre Landsret har omstødt en to år gammel dom fra Byretten i Roskilde, hvor landmand Ole Christiansen ellers havde fået medhold i, at han ikke behøvede at følge påbud om forbedre rensningen af sit spildevand til et vandløb.

- Du skal bare sørge for, at de i Tønder aldrig løber tør for penge

Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i går præsenteret et eksempel på jordfordeling i Vipperød på Sjælland. L&F-formand Martin Merrild var også med, og han opfordrer til, at der snart for alvor kommer skub i jordfordelingerne over hele landet.

Den nye indpakning bliver gentaget

Mælkeproducenter på østlige øer inviterer torsdag den 28. november til stormøde i Sorø.

Undgå brand i vintermånederne

Fyringssæsonen er gået i gang, hvilket betyder større risiko for gårdbrande, advarer Topdanmark. 
Side 1 af 41 (807 artikler)Prev1234567394041Next