bannerPos

Tre arrangører bag Roedag nummer fire

Ligesom på Roedagen i 2017 vil der også i år være fokus på blandt andet ukrudtsbekæmpelse. Foto: Jørgen P. Jensen

Jesper Hallgren

Journalist, LandbrugØst
04-05-2019 09:15
En trio bestående af Nordic Beet Research (NBR), Nordic Sugar og VKST inviterer torsdag den 13. juni til den store Roedag på Sofiehøj Forsøgscenter.

Torsdag den 13. juni foregår den store Roedag, og det er fjerde gang, at Nordic Beet Research (NBR), Nordic Sugar og VKST holder det store arrangement, der foregår på Sofiehøj Forsøgscenter ved Holeby på Lolland.

- Vi skal i år se nærmere på udbytte og bæredygtig dyrkning af sukkerroer og i marken vises maskiner, sorter, gødskningsstrategier, ukrudtsbekæmpelse og svampebekæmpelse, fortæller NBR-direktøren Desirée Börjesdotter.

Man kan besøge Roedagen enten om formiddagen (klokken 8.30-13) eller om eftermiddagen (12-16), men uanset om man vælger den tidlige eller sene rundvisning i forsøgsmarken, er der nyt om både sorter og maskiner. 

Formiddags- og eftermiddagsarrangementet overlapper hinanden i en time. Det er fra klokken 12 til 13, hvor der serveres frokost til alle, så her bliver der god mulighed for at få en snak med kollegaer og udstillere.

Fokus på skadevoldere

- Programmet er alsidigt, og der vil blandt andet være fokus på forskellige skadevoldere. Der vil være eksempler på roer med skader, så man får genopfrisket, hvordan man spotter skaderne, insekter og nematoder, fortæller Desirée Börjesdotter.

Hun oplyser i den forbindelse, at der arbejdes på at opbygge en prognose- og varslingstjeneste for roedyrkere, men tilføjer samtidig, at det mest effektive er, når man selv holder øje med sine marker. 

På Roedagen præsenterer FMC, UPL og Bayer produkter, der kan hjælpe med at holde roemarken ren for ukrudt. Det omfatter både klassisk ukrudtsbekæmpelse, additiver samt roer, der er forædlet til at kunne modstå anvendelse af ALS-inhibitorer (Conviso Smart). Desuden præsenterer Nordic Sugar, VKST og NBR forskellige strategier og alternative produkter.

- Man kan se kombinationer af kemisk og mekanisk bekæmpelse samt såkaldte rækkesprøjtninger, hvor et 25 centimeter bånd over rækken behandles efter en anden strategi end båndet mellem rækkerne, fortæller Desirée Börjesdotter, der videre meddeler:

- I maskinudstillingen præsenterer hver af de lokale maskinforhandlere to maskiner til roemarken. Maskinudstillingen er en del af turen rundt i forsøgsmarken, og der er mulighed for at høre og se seneste nyt inden for maskiner til roedyrkning.

Et must for økologer

Hvis man allerede har økologiske roer eller overvejer at få det, er det ifølge Desirée Börjesdotter et must at besøge Roedagen, hvor der blandt andet også er inspiration til at holde ukrudtet nede.

- Den største udfordring for den økologiske dyrkning er at holde marken ren for ukrudt. Der er dog en række muligheder i form af falsk såbed, blindstrigling, brænding, strigling samt radrensning med fingerrensere og hypning. 

Der vises også kørende robotter i demo, og forædlere fra Maribo Hilleshög, KWS, SESVanderhave og Strube vil hver især præsentere to af deres bedste sorter.

- Robuste roesorter med hurtig fremspiring, god tilvækst, høj sukkerprocent og en rodform, der begrænser vedhængende jord efter optagning, er en forudsætning for et højt afkast i sukkerroedyrkningen, påpeger Desirée Börjesdotter, som oplyser, at NBR også vil gennemgå sortsafprøvningens principper.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.

Urhøj holdt åbent hus

Mange besøgende til åbent hus hos Urhøj i Gørlev

Åben invitation fra dansk landbrug

61 bedrifter over hele landet inviterer søndag den 15. september alle inden for i staldene til den 22. udgave af Åbent Landbrug.

Generationsskifte skal planlægges

Østdansk Landboforening har nedsat en taskforce-gruppe, der har fokus på generationsskifte. Baggrunden er alvorlig –  gennemsnitsalderen for danske landmænd stiger og stiger.

Ole Daniel Hansen, Intego: - Husk det årlige eftersyn, når du har ansatte

De færreste ved, at har man blot én ansat – det gælder også landbrug – skal blandt andet alt håndværktøj, stiger og porte efterses én gang årligt af en certificeret virksomhed.

Politikken har ikke indflydelse på konkurrenceevnen

EU’s fælles landbrugspolitik er sat i verden for at sikre bønderne en indkomst, og derfor kan CAP ikke flytte på de enkelte landes konkurrenceevne, mener professor.

Danske landmænd skal være dygtigere for at overleve

Dansk landbrugs vilkår er markant ringere end de andre europæiske landes. Innovation og teknologi kan dog være vejen til vækst og bedre konkurrenceevne, siger professor.

En forsikringsmægler er landmandens egen forsikringsspecialist

- Mægleren er landmandens personlige rådgiver og skal alene varetage landmandens interesser overfor forsikringsselskabet, forklarer Peter Quitzau, direktør i DLBR Forsikringsmægler A/S.

Agromek er tilbage i januar i 2021

Skandinaviens største landbrugsmesse, Agromek, flytter termin i 2021, hvor messen vil blive afholdt i uge 3

- Så bedst, ikke billigst

Det var lidt af en øv-formiddag med regn til at vise såmaskinerne frem, da VKST holdt sådemo ved Ny Lellingegård, Køge. Men det forhindrede dog ikke, at der alligevel dukkede en hel del sågrej-nysgerrige op for at kigge på varerne. Og et af rådene er, at det betaler sig ind flere gange at opgradere sit udstyr til såningen.
Side 1 af 36 (720 artikler)Prev1234567343536Next