bannerPos

Tre arrangører bag Roedag nummer fire

Ligesom på Roedagen i 2017 vil der også i år være fokus på blandt andet ukrudtsbekæmpelse. Foto: Jørgen P. Jensen

Jesper Hallgren

Journalist
04-05-2019 09:15
En trio bestående af Nordic Beet Research (NBR), Nordic Sugar og VKST inviterer torsdag den 13. juni til den store Roedag på Sofiehøj Forsøgscenter.

Torsdag den 13. juni foregår den store Roedag, og det er fjerde gang, at Nordic Beet Research (NBR), Nordic Sugar og VKST holder det store arrangement, der foregår på Sofiehøj Forsøgscenter ved Holeby på Lolland.

- Vi skal i år se nærmere på udbytte og bæredygtig dyrkning af sukkerroer og i marken vises maskiner, sorter, gødskningsstrategier, ukrudtsbekæmpelse og svampebekæmpelse, fortæller NBR-direktøren Desirée Börjesdotter.

Man kan besøge Roedagen enten om formiddagen (klokken 8.30-13) eller om eftermiddagen (12-16), men uanset om man vælger den tidlige eller sene rundvisning i forsøgsmarken, er der nyt om både sorter og maskiner. 

Formiddags- og eftermiddagsarrangementet overlapper hinanden i en time. Det er fra klokken 12 til 13, hvor der serveres frokost til alle, så her bliver der god mulighed for at få en snak med kollegaer og udstillere.

Fokus på skadevoldere

- Programmet er alsidigt, og der vil blandt andet være fokus på forskellige skadevoldere. Der vil være eksempler på roer med skader, så man får genopfrisket, hvordan man spotter skaderne, insekter og nematoder, fortæller Desirée Börjesdotter.

Hun oplyser i den forbindelse, at der arbejdes på at opbygge en prognose- og varslingstjeneste for roedyrkere, men tilføjer samtidig, at det mest effektive er, når man selv holder øje med sine marker. 

På Roedagen præsenterer FMC, UPL og Bayer produkter, der kan hjælpe med at holde roemarken ren for ukrudt. Det omfatter både klassisk ukrudtsbekæmpelse, additiver samt roer, der er forædlet til at kunne modstå anvendelse af ALS-inhibitorer (Conviso Smart). Desuden præsenterer Nordic Sugar, VKST og NBR forskellige strategier og alternative produkter.

- Man kan se kombinationer af kemisk og mekanisk bekæmpelse samt såkaldte rækkesprøjtninger, hvor et 25 centimeter bånd over rækken behandles efter en anden strategi end båndet mellem rækkerne, fortæller Desirée Börjesdotter, der videre meddeler:

- I maskinudstillingen præsenterer hver af de lokale maskinforhandlere to maskiner til roemarken. Maskinudstillingen er en del af turen rundt i forsøgsmarken, og der er mulighed for at høre og se seneste nyt inden for maskiner til roedyrkning.

Et must for økologer

Hvis man allerede har økologiske roer eller overvejer at få det, er det ifølge Desirée Börjesdotter et must at besøge Roedagen, hvor der blandt andet også er inspiration til at holde ukrudtet nede.

- Den største udfordring for den økologiske dyrkning er at holde marken ren for ukrudt. Der er dog en række muligheder i form af falsk såbed, blindstrigling, brænding, strigling samt radrensning med fingerrensere og hypning. 

Der vises også kørende robotter i demo, og forædlere fra Maribo Hilleshög, KWS, SESVanderhave og Strube vil hver især præsentere to af deres bedste sorter.

- Robuste roesorter med hurtig fremspiring, god tilvækst, høj sukkerprocent og en rodform, der begrænser vedhængende jord efter optagning, er en forudsætning for et højt afkast i sukkerroedyrkningen, påpeger Desirée Börjesdotter, som oplyser, at NBR også vil gennemgå sortsafprøvningens principper.

Køretøjers påvirkning på små kommuneveje er offentliggjort

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Nyt kornanlæg blev vist frem

Overgaard holdt åbent hus på Saunsøgård ved Nakskov, hvor der opføres et helt nyt kornanlæg.

Sjællandsk flismand er glad for nye arbejdsopgaver

Bjørn Krüger Veng fra Skovdyrkerforeningen Øerne fik tidligere på året ansvaret for flis og entreprise på Sjælland, og han trives med de nye opgaver.

Ny app letter hverdagen

Brødre fra Lolland står bag firmaet FarmBackup, som tilbyder en app, der holder styr på arbejdsopgaverne.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Ny rotorklipper med 6 års garanti

Efter Spearhead valgte at gå solo med én forhandlerorganisation i Danmark har Johs. Mertz været på jagt efter et tilsvarende produkt. Det er især pudsning af græsfrømarker som mange af vores kunder har behov for en stærk maskine til.

Mærkedage hos Ovethi

A/S Ovethi Dansk Dæk Service kan på fredag markere flere mærkedage i firmaets hovedafdeling i Gelsted på Vestfyn.

- Kan nå hele Sjælland på én time

Ringsted Maskincenter og Maskincenter Roskilde er nu samlet under samme tag.

Alle mand på dæk!

For at blive i sømandssproget vil der blive »trængsel ombord« og »liv i kludene«, når A/S Ovethi Dansk Dæk Service i den kommende weekend markerer en række mærkedage med henholdsvis reception og fest i firmaets hovedafdeling i Gelsted.

Korn i centrum på Kalø Landbrugsskole

Kalø Landbrugsskole danner fra onsdag den 26. juni til fredag den 28. juni ramme om er en stor international kornfestival på Kalø Landbrugsskole.
Side 1 af 32 (631 artikler)Prev1234567303132Next