bannerPos

Udsigt til fornuftig roehøst

- Generelt er markerne indtil nu nogenlunde rene for ukrudt, lyder det med tilfredshed fra Ole Lauridsen, salgschef hos MariboHilleshög. Foto: Ulrik Larsen 

Jesper Hallgren

Journalist
27-07-2019 10:58
Ole Lauridsen, salgschef hos MariboHilleshög, synes, det i roemarkerne tegner godt for Maribo-sorterne.

Her sidst i juli tegner det til en fornuftig roehøst – det kræver »bare« passende nedbør resten af sæsonen. På nogle lokaliteter er der kommet fint med nedbør, mens der på andre er et meget stort underskud af nedbør.

- Generelt er markerne indtil nu nogenlunde rene for ukrudt. Det er en af de første ting, der skal være i orden for at opnå høje udbytter, konstaterer Ole Lauridsen, salgschef hos MariboHilleshög. 

I den sammenhæng er Davinci og Joker NT sorter med meget stort bladdække, der hjælper mod sent fremspiret ukrudt som melder og sort natskygge.

- Mange marker er behandlet med bor, og det er rigtig vigtig i en tør sommer som den, vi oplever nu. Dermed undgår vi bormangel med efterfølgende forrådnelse af roerne i roehøsten. Behandlingen er en slags forsikring, især hvis der bruges gødninger uden bor ved såning, tilføjer Ole Lauridsen.

Godt varslingsværktøj

Nordic Sugar og NBR har sammen lavet et godt varslingsværktøj til brug for at time svampebehandlingerne rigtigt, og i bestræbelserne på at opnå størst mulig effekt har det stor betydning at ramme det helt rigtige tidspunkt for svampebekæmpelse.

- Når man ser de første symptomer på meldug, rust og ramularia eller bare én af sygdommene, skal der behandles, fastslår Ole Lauridsen. 

Med en vejrudsigt, der lover tørt og varmt, vil det sandsynligvis være meldug, der kommer.

Sprøjtestrategi

- Er der kun meget svagt angreb, kan man begynde med at reducere doseringen lidt og starte med 0,3 til 0,4 liter pr. hektar Opera, oplyser Ole Lauridsen.

- Det er, fortsætter han, mest hensigtsmæssigt at begynde med Opera, da den har størst effekt på meldug. Hellere starte et par dage for tidligt, end svampeangrebene løber fra en. Ved at starte med lidt reduceret dosis, kan man med fordel sprøjte tre gange til de roer, der skal tages op sidst. 

Ole Lauridsen anbefaler, at man har fokus på korrekt svampebekæmpelse, selv om vi er i den travle høsttid. Roerne giver i gennemsnit 10 procent i nettomerudbytte ved optimal bekæmpelse. 

- Roerne er den afgrøde, som giver det allerstørste økonomiske merudbytte ved optimal svampebeskyttelse i forhold til andre afgrøder som for eksempel hvede og byg, pointerer Ole Lauridsen.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse: Drop jagten på muldvarpen

Det at fjerne en muldvarp har ofte den modsatte effekt, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Kommune politianmeldt på grund af spildevand

Guldborgsund Kommune beskyldes for at have udledt spildevand fra 2.600 ejendomme nord for Nykøbing Falster.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.
Side 1 af 38 (756 artikler)Prev1234567363738Next