bannerPos

Ukrudtsgræsser kan bekæmpes i sukkerroer

I nogle tilfælde kan agerrævehale også bekæmpes før såning af sukkerroer

Tekst og foto: Bo Secher

06-08-2020 08:52
Sukkerroer i sædskiftet giver gode muligheder for at bekæmpe genstridige ukrudtsgræsser.

Vintersæd og frøgræsmarker har medført, at mange landmænd kæmper med at kontrollere nogle genstridige ukrudtsgræsser. Det er særligt rajgræs, rævehale og væselhale, som gør livet surt for planteavlere og særligt frøavlere.

Særligt for agerrævehale og væselhale, men også rajgræs, gælder det, at sædskifte med forårssåede afgrøder er et af de kraftigste virkemidler. Agerrævehale spirer ikke så kraftigt om foråret, og forårsspiret væselhale sætter slet ikke frøstande. Så forårsfremspiringen i sig selv dæmper betydeligt en opformering. Kombineret med pløjning kan det reducere frøpuljen betydeligt.

Over 90 procent af en agerrævehales frø er døde efter to år på bunden af en plovfure, og også for væselhale er der god effekt af pløjning. I den sammenhæng er det kun en fordel, at sukkerroer kvitterer positivt for en pløjning.

Udover sædskifte og jordbehandling, giver sukkerroer mulighed for en kemisk bekæmpelse af græsukrudt med midlerne Focus Ultra eller Agil 100 EC. Og skulle den mulighed være forpasset, er der yderligere en mulighed for mekanisk bekæmpelse ved at radrense mellem rækkerne.

Weedviper virker

I England har man i de senere år fået oparbejdet meget store problemer med agerrævehale. Så store problemer, at man der har fundet god effekt af at behandle rævehale i hvede med en weedviper monteret på den almindelige marksprøjte.

Det vil også være muligt at benytte den teknik i sukkerroer. Blot er det vigtigt at man benytter en weedviper som ikke på noget tidspunkt rammer roerne. Hvis det er mindre pletter, vil det være en fordel at køre begge veje for at sikre bedst mulig effekt. Midlet Glyfonova 450 Plus er godkendt med denne metode til bekæmpelse af tidsler, skræpper og ukrudtsroer.

Som det fremgår, er der mange skud i bøssen mod græsukrudt, når sukkerroerne indgår i sædskiftet. Sukkerfabrikkerne tegner netop nu kontrakter for dyrkning af sukkerroer i 2021 og tegningen vil være åben frem til d. 14. august. Der er mulighed for at tegne 1, 3 eller femårige kontrakter på konkurrencedygtige vilkår. Se mere på www.sukkerroer.nu eller kontakt Agricentret.

0

Fleksible kalvehytter og læskure

Hos Arnes Smedie har man udviklet og producerer nu egne kalvehytter, udebokse og læskure, hvor kvalitet, fleksibilitet og brugervenlighed er i højsædet.

Ny bog går bag om innovativ mælke- og osteproduktion

Bogen »NaturGræsMælk« beskriver, hvordan man kan forvandle naturarealer til fødevarer af høj værdi på en bæredygtig måde.

Kampagnestart indledes med øko-roer

Sukkerfabrikken i Nykøbing Falster begynder fredag den 18. september med de økologiske sukkerroer, mens Nakskov-fabrikken først starter den 29. september.

LDM retter skarp kritik mod Arla

Det skuffer Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM), at Arlas overskud ikke kommer producenterne til gavn.

Arla øger omsætning og indtjening i første halvår

Trods corona-krisen kommer Arla ud af første halvår med en øget omsætning og indtjening sammenlignet med sidste år.

Ledelsesrokade i Bregentved Gruppen

Efter 17 år i tjeneste som direktør for Bregentved Gruppen takker Anders Dolmer af og indtræder som bestyrelsesformand. Samtidig får Bregentved Gruppen ny direktør i form af Peter Amstrup-Kappel.

Grundlæggende uenighed om grundbetalingen til landmændene

Landbrug & Fødevarer vil have begrænset indhug i grundbetalingen mest muligt. Økologisk Landsforening ønsker den helt afskaffet til fordel for grønne belønningsordninger.
Side 1 af 68 (1359 artikler)Prev1234567666768Next