bannerPos

Avlsfremgangen øger antallet af orner i afprøvning

Avlsfremgangen hos DanBred betyder, at endnu flere orner nu kan komme i afprøvning på Seges Avl & Genetiks forsøgsstation Bøgildgård ved Kjellerup. Arkivfoto

Redaktionen

24-04-2019 13:41
Avlsfremgangen hos DanBred har gjort, at DanBred-grise i dag vokser væsentlig hurtigere end tidligere. Det betyder, at der nu kan komme endnu flere orner i afprøvning på Seges Avl & Genetiks forsøgsstation Bøgildgård.

På Bøgildgård lidt uden for Kjellerup tester Seges Avl & Genetik, som står for udviklingen af DanBreds svineavlsprogram, kommende KS-orners fodereffektivitet. På Bøgildgård har de særlige foderautomater, som holder styr på, hvad de enkelte orner har ædt – og ud fra deres foderforbrug beregnes ornernes DanBred-indeks for foderudnyttelse.

Foderudnyttelse hos DanBred-orner har været registreret på Bøgildgård siden 1993. De orner med den bedste foderudnyttelse bliver fædre til fremtidens generationer af DanBred Duroc, DanBred Landrace og DanBred Yorkshire. Og jo flere orner der bliver testet under samme høje standard, des bedre grundlag har man for at udvælge de bedste.

25 procent flere orner

Faktisk har avlsfremgangen for foderudnyttelse været forbedret med -0,041 kilo foder pr- kilo tilvækst pr. DanBred slagtesvin det seneste år. I kroner og ører betyder det en økonomisk fremgang for foderudnyttelse på 6,03 kroner.

- De seneste års avlsfremgang for daglig tilvækst har gjort, at ornerne vokser hurtigere og derfor kommer hurtigere videre til KS-stationerne end tidligere. Dermed kan vi nu have 25 procent flere orner i afprøvningen ad gangen i forhold til tidligere, siger Martin Mølgaard Pedersen, afdelingschef i Seges Avl & Genetik.

Yderligere avlsfremgang

På Bøgildgård starter alle grise i klimastalden, før de kommer videre til afprøvningsstalden, hvor deres fodereffektivitet bliver registreret. Indtaget af grise er allerede øget, og de ekstra grise er netop nu i klimastalden, før de kommer videre i afprøvningen.

De 25 procent ekstra orner om ugen vil efter planen give ti procent mere avlsfremgang for foderudnyttelse i forhold til, hvis antallet af orner var bibeholdt – hvor der altså også ville have været øget avlsfremgang på foderudnyttelse.

Hør Martin Mølgaard Pedersen fortælle om afprøvningen af orner på Bøgildgård i den video, der er tilgængelig via svineproduktion.dk.

cab

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next