bannerPos

Avlsfremgangen øger antallet af orner i afprøvning

Avlsfremgangen hos DanBred betyder, at endnu flere orner nu kan komme i afprøvning på Seges Avl & Genetiks forsøgsstation Bøgildgård ved Kjellerup. Arkivfoto

Redaktionen

24-04-2019 13:41
Avlsfremgangen hos DanBred har gjort, at DanBred-grise i dag vokser væsentlig hurtigere end tidligere. Det betyder, at der nu kan komme endnu flere orner i afprøvning på Seges Avl & Genetiks forsøgsstation Bøgildgård.

På Bøgildgård lidt uden for Kjellerup tester Seges Avl & Genetik, som står for udviklingen af DanBreds svineavlsprogram, kommende KS-orners fodereffektivitet. På Bøgildgård har de særlige foderautomater, som holder styr på, hvad de enkelte orner har ædt – og ud fra deres foderforbrug beregnes ornernes DanBred-indeks for foderudnyttelse.

Foderudnyttelse hos DanBred-orner har været registreret på Bøgildgård siden 1993. De orner med den bedste foderudnyttelse bliver fædre til fremtidens generationer af DanBred Duroc, DanBred Landrace og DanBred Yorkshire. Og jo flere orner der bliver testet under samme høje standard, des bedre grundlag har man for at udvælge de bedste.

25 procent flere orner

Faktisk har avlsfremgangen for foderudnyttelse været forbedret med -0,041 kilo foder pr- kilo tilvækst pr. DanBred slagtesvin det seneste år. I kroner og ører betyder det en økonomisk fremgang for foderudnyttelse på 6,03 kroner.

- De seneste års avlsfremgang for daglig tilvækst har gjort, at ornerne vokser hurtigere og derfor kommer hurtigere videre til KS-stationerne end tidligere. Dermed kan vi nu have 25 procent flere orner i afprøvningen ad gangen i forhold til tidligere, siger Martin Mølgaard Pedersen, afdelingschef i Seges Avl & Genetik.

Yderligere avlsfremgang

På Bøgildgård starter alle grise i klimastalden, før de kommer videre til afprøvningsstalden, hvor deres fodereffektivitet bliver registreret. Indtaget af grise er allerede øget, og de ekstra grise er netop nu i klimastalden, før de kommer videre i afprøvningen.

De 25 procent ekstra orner om ugen vil efter planen give ti procent mere avlsfremgang for foderudnyttelse i forhold til, hvis antallet af orner var bibeholdt – hvor der altså også ville have været øget avlsfremgang på foderudnyttelse.

Hør Martin Mølgaard Pedersen fortælle om afprøvningen af orner på Bøgildgård i den video, der er tilgængelig via svineproduktion.dk.

cab

Regulering på baggrund af atypiske målinger

Helt igennem ekstreme målinger danner grundlag for indsatskrav til landbruget i oplandet til Stege Nor – og vi frygter, at det samme sker i Karrebæk Fjord, lyder det fra Gefion og DLS.

22 meter lang arm rækker til meget

Kalundborg-entreprenør har investeret i en ny Komatsu med en 22 meter lang arm, og den rækker til mange forskellige opgaver.

Dræneksperter i Sydsjælland

To kammerater fra landbrugsskoletiden har etableret entreprenørfirma i Rønnede, og det er med fokus på at dræne landbrugsjord.

Debat om bæredygtighed i dansk svineproduktion

Mandag den 27. maj holder Danske Svineproducenter et debatmøde om bæredygtighed i svineproduktionen.

Styrelse svarer på tvivlsspørgsmål om nye firmabil-regler

Nye registreringskrav for varebiler har høstet mange spørgsmål. Færdselsstyrelsen svarer her på de mest gængse.

Det betaler sig at opdatere drænanlægget

Et nyt drænanlæg kan afskrives over fem år, så det bør ikke være svært at få økonomi i at få sine marker opdateret med hensyn til dræning, vurderer dræningsspecialist.

Roeavlere så nærmere på ny avanceret markrobot

KWS-arrangement på Lolland samlede cirka 50 roeavlere, der blandt andet blev præsenteret for en ny robot fra Farmdroid.

Mange valfartede til jubilæum i Slagelse

Besøgende fra hele landet var med til at fejre 25-års jubilæum i Slagelse Maskinforretning.

Landskabskonsulent: - Den mentale sundhed ligger lige uden for døren

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd til at skabe fantastiske rammer på gården, og smukke omgivelser er som medicin for os, påpeger han.

Nyt udstyr finder nødstedt vildt

Alle 182 frivillige hundeførere i Schweiss-registret kan fortsætte samarbejdet med nye pejl.
Side 1 af 29 (565 artikler)Prev1234567272829Next