bannerPos

Dansk svinepest er et skrækscenarie

Vildsvinehegnet ved grænsen har trange vilkår på de sociale medier. Der går ikke en dag, uden at hegnet bliver hængt ud. Vildtet kommer til skade, og hegnet når ikke ud i vandet i Flensborg Fjord, fremgår det af opslag på Facebook i den sidste tid. Det er opslag, som har fået masse af likes og er blevet kommenteret flittigt, skriver Ingrid van den Hengel.

Tekst og foto: Per Jørgensen

Journalist
11-12-2019 08:35
Læserbrev af Ingrid van den Hengel, næstformand i LandboSyd, Lendemark 3, Bylderup-Bov.

Vildsvinehegnet ved grænsen har trange vilkår på de sociale medier. Der går ikke en dag, uden at hegnet bliver hængt ud. Vildtet kommer til skade, og hegnet når ikke ud i vandet i Flensborg Fjord, fremgår det af opslag på Facebook i den sidste tid. Det er opslag, som har fået masse af likes og er blevet kommenteret flittigt.

Men i nogle tilfælde er der tale om fake news. I andre tilfælde er tingene overhovedet ikke sat i perspektiv.

Når det gælder råvildt, er det ubærligt at opleve, at dyr lider en frygtelig død i hegnet. Vores udfordring er, at det sker masser af gange hver dag rundt omkring i Danmark og i Tyskland. Vi har alene i Danmark 1.200 km motorvej og 3.500 km jernbanestrækninger, som stort set er hegnet ind overalt – ikke af hensyn til vildtet, men af hensyn til trafiksikkerheden. I Tyskland står 12.500 km motorveje til bilisternes rådighed. Dertil kommer 12.000 km jernbane.

Enkelte steder ser man, at der fauna-passager, så de vilde dyr kan komme fra den ene del af en skov til den anden. Men det er meget sjældent, der tages hensyn til naturen, når trafikken skal frem.

Vi ser også i Danmark, at plantager og dyreparker er hegnet ind. Hvad betyder alle disse hegn for vildtet?

Vildsvinehegnet er ikke sat op for at genere naturen og skade dyrene. Det er heller ikke sat op for at markere grænsen. Det er sat op fordi et udbrud af svinepest i Danmark vil koste eksport for op imod 15 mia. kr. om året og dermed ikke blot ramme svineproducenterne, men alle, der arbejder med fødevarer.

Nu nærmer sygdommen sig Tyskland fra Polen. Og den er konstateret i Belgien. Den franske regering bygger et 150 kilometer langt og 2 meter højt hegn langs med grænsen til Belgien og har sat 200 soldater ind i skovene for at skyde vildsvin. Det er ikke kun her i Danmark, der er frygt for sygdommen. Et udbrud i Tyskland og Frankrig vil sende chokbølger gennem hele slagterisektoren og landbruget i Europa og vil ramme alle kødproducenter.

Det ultimative skrækscenarie er et udbrud på denne side af grænsen. Derfor hegnet.

Vi håber alle, at dagen kommer, hvor risikoen for udbrud af svinepest ikke længere er til stede, og hegnet kan pilles ned.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Pisk eller gulerod til økologerne

Økologisk VKST inviterer den 22. januar til årsmøde, der blandt andet kommer til at handle om klimaregulering.

Stor faglighed på DLG-møder

En række spændende indlæg var på programmet, da DLG Øst holdt kvæg- og majsmøder på Sjælland, Lolland og Bornholm.

Flere støttekroner til økologi i 2020 og 2021

I kvælstofaftalen er der sat flere danske tilskudsmidler af til økologi, mens politikere venter på den næste programperiode for EU’s fælles landbrugspolitik.

EU’s fælles dyrevelfærd er gået i stå

EU har i en periode gjort meget for at styrke dyrevelfærden i Europa. Men indsatsen for at lave fælles regler på tværs af medlemslandene er gået i stå, siger professor i bioetik, Peter Sandøe.

Landmænd i protest

Omkring 300 landmænd protesterende i traktorer, da miljøminister Lea Wermelin lagde vejen forbi Gråsten Landbrugsskole.

Vækstforum for beslutningstagere

I går afviklede DLG atter den særlige konference, hvor landmænd i det østlige Danmark mødes i Ringsted til en dags netværks-snak og faglige indlæg.

FRDK: Flere efterafgrøder får utilsigtede konsekvenser

Efterafgrøder er gode, men plus 15 procent i 2020 ødelægger mere end det gavner. Det påpeger Erik Sandal, fagudvalgsformand i FRDK.

Vådt efterår giver milliontab

750 millioner kroner står landbruget til at tabe, fordi de nyligt såede afgrøder er ved at rådne op på markerne i det ekstremt våde efterår.

Spare-øvelse i Køge: Vedligeholdelse af udvalgte vandløb stopper

Køge Kommune vil privatisere dele af kommunens vandløb, og det vil få økonomiske konsekvenser for de berørte lodsejere.
Side 1 af 44 (875 artikler)Prev1234567424344Next