bannerPos

Dansk svinepest er et skrækscenarie

Vildsvinehegnet ved grænsen har trange vilkår på de sociale medier. Der går ikke en dag, uden at hegnet bliver hængt ud. Vildtet kommer til skade, og hegnet når ikke ud i vandet i Flensborg Fjord, fremgår det af opslag på Facebook i den sidste tid. Det er opslag, som har fået masse af likes og er blevet kommenteret flittigt, skriver Ingrid van den Hengel.

Tekst og foto: Per Jørgensen

Journalist
11-12-2019 08:35
Læserbrev af Ingrid van den Hengel, næstformand i LandboSyd, Lendemark 3, Bylderup-Bov.

Vildsvinehegnet ved grænsen har trange vilkår på de sociale medier. Der går ikke en dag, uden at hegnet bliver hængt ud. Vildtet kommer til skade, og hegnet når ikke ud i vandet i Flensborg Fjord, fremgår det af opslag på Facebook i den sidste tid. Det er opslag, som har fået masse af likes og er blevet kommenteret flittigt.

Men i nogle tilfælde er der tale om fake news. I andre tilfælde er tingene overhovedet ikke sat i perspektiv.

Når det gælder råvildt, er det ubærligt at opleve, at dyr lider en frygtelig død i hegnet. Vores udfordring er, at det sker masser af gange hver dag rundt omkring i Danmark og i Tyskland. Vi har alene i Danmark 1.200 km motorvej og 3.500 km jernbanestrækninger, som stort set er hegnet ind overalt – ikke af hensyn til vildtet, men af hensyn til trafiksikkerheden. I Tyskland står 12.500 km motorveje til bilisternes rådighed. Dertil kommer 12.000 km jernbane.

Enkelte steder ser man, at der fauna-passager, så de vilde dyr kan komme fra den ene del af en skov til den anden. Men det er meget sjældent, der tages hensyn til naturen, når trafikken skal frem.

Vi ser også i Danmark, at plantager og dyreparker er hegnet ind. Hvad betyder alle disse hegn for vildtet?

Vildsvinehegnet er ikke sat op for at genere naturen og skade dyrene. Det er heller ikke sat op for at markere grænsen. Det er sat op fordi et udbrud af svinepest i Danmark vil koste eksport for op imod 15 mia. kr. om året og dermed ikke blot ramme svineproducenterne, men alle, der arbejder med fødevarer.

Nu nærmer sygdommen sig Tyskland fra Polen. Og den er konstateret i Belgien. Den franske regering bygger et 150 kilometer langt og 2 meter højt hegn langs med grænsen til Belgien og har sat 200 soldater ind i skovene for at skyde vildsvin. Det er ikke kun her i Danmark, der er frygt for sygdommen. Et udbrud i Tyskland og Frankrig vil sende chokbølger gennem hele slagterisektoren og landbruget i Europa og vil ramme alle kødproducenter.

Det ultimative skrækscenarie er et udbrud på denne side af grænsen. Derfor hegnet.

Vi håber alle, at dagen kommer, hvor risikoen for udbrud af svinepest ikke længere er til stede, og hegnet kan pilles ned.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

0

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.

Hallegård på Bornholm er nu klima-miljø-pilotprojekt og eksperimentarium

Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et såkaldt pilotprojekt i form af et klima- og miljø-eksperimentarium.
Side 1 af 64 (1275 artikler)Prev1234567626364Next