bannerPos

Den sidste gris er leveret…

Af kørebogen, som Ole Andersen her viser frem, fremgår mange oplysninger tydeligt, så der er i dag fuld sporbarhed på hver enkelt gris. Foto: Henrik Sieben

Henrik Sieben

Journalist
30-06-2019 10:52
Gennem 40 år har Ole Andersen handlet med smågrise, men nu er det slut. LandbrugØst var med på en af de sidste ture, han kørte for SLS Sjælland.

Førerhuset i den store Mercedes Benz ATEGO 1528 vipper fra side til side og fra ladet bag førerkabinen kan man høre 140 knap 30 kilo tunge grise hyle og grynte.

I kabinen sidder Ole Andersen. Gennem 40 år har han handlet med smågrise, som en del af SLS Sjælland – Slagteriernes og Landbrugsorganisationernes Smågrisesalg.

På denne dag, hvor LandbrugØst er med, kører Ole Andersen en af de sidste ture.

- Der bliver færre og færre smågrise at køre med, og derfor er vi blevet enige om, at det nu skal være slut.

Smågrisene, som Ole Andersen hentede hos Søren Skovgaard Kristensen ved Skamstrup nær Mørkøv, skal køres til Vagn Leth Lassen i Højby i Odsherred, som – med Ole Andersens mellemkomst – har købt dem.

Slagter og hestehandler

- Jeg overtog forretningen fra min bror, Åge Andersen, der lige er fyldt 83, lyder det fra Ole Andersen, der selv runder 72 år i juli.

- Foruden at købe og sælge smågrise var jeg også hjemmeslagter, ligesom jeg handlede med lidt kreaturer og heste. Det var nødvendigt, for dengang som nu igen, var der ikke nok penge i at køre kun med 180-200 grise om ugen. 

Ole Andersen tænker tilbage på en tid, hvor han hver mandag mellem klokken 7 og 9 sad ved telefonen, hvor der ringede 35 og 40 typisk mindre besætningsejere, der havde 12-15 malkekøer, lidt søer og enten solgte eller fedede 100-250 smågrise op om året. 

- Mange af disse mindre besætningsejere findes ikke mere. Enten har de solgt ejendommen, fordi de blev del af landbrugets strukturudvikling, eller også er de døde. 

I den sammenhæng henviser Ole Andersen til nutidens smågriseproducenter, hvoraf nogle laver 125.000 smågrise om året – heraf går rigtig mange til eksport.

Kontant afregning

- Da jeg begyndte, kunne jeg have 70 dyr på ladet. De blev vejet fire ad gangen ved stalddøren på min medbragte vægt, og der var ofte kontant afregning, da min kone Karen Margrethe Andersen var med og lavede købs- og salgsnotaer, fortæller han og fortsætter:

- Dengang skulle jeg selv finde køberne. I dag er de fleste med som faste aftagere i en griseringsaftale, og administration, såvel som afregning, ligger i landboforeningen Gefions regi.

For år tilbage gik afregningen nogle gange ind over slagteriet, der blev en slags garant for, at Ole Andersen fik sine penge.

- Hvis jeg var i tvivl om en køber kunne betale, eller hvis en køber ønskede forskud på betaling, gik slagteriet ind som garant.

Ændringer og fremskridt

Som nævnt fylder Ole Andersen snart 72 år, men han holder sig i form gennem blandt andet det fysisk krævende i at løfte grise.

- Jeg har en bil, der kan have i alt 170 dyr, og hvor halvdelen af vognen er i to etager. Jeg fik aldrig købt bilen med automatisk etageadskillelse, så de dyr, der skal »op på anden sal«, skal løftes manuelt op, forklarer han.

Sammenholder Ole Andersen datid med nutid, så nævner han ikke mindst to fremskridt. 

- Avlsarbejdet er blevet væsentligt bedre, og grisene er mere rolige i temperament og vokser tillige hurtigere. En anden fordel er, at alle besætninger i dag er lukkede. 

- Dermed minimerer man risikoen for eventuel smitte. Skulle der opstå smitsomme sygdomme, ville det ellers kunne risikere at ødelægge dansk eksport af grise, avlsdyr og svinekød, påpeger Ole Andersen, der også køber og sælger smågrise til eksport. 

- Eksporten foregår gennem Lars Fugl, Nordlund, på Lolland, men indrømmet, jeg lever af det, og er glad for det, da vi ellers ville have alt for mange grise. 

Skrappe sikkerhedskrav

Ole Andersen mindes, hvordan han for år tilbage kørte frem og tilbage mellem sælgere og købere, satte lidt grise af hos en køber, hentede nogle og læssede dem på samme vogn, som nogle han skulle levere hos en anden køber, og så videre.

- I dag er der skrappe sikkerhedsforanstaltninger. Vi vasker bil mellem hver leverance, og vi er meget opmærksomme på, at alle papirer er korrekt udfyldte, så der er fuld sporbarhed og dokumentation. Der er kommet helt andre lovkrav, og det er fint, fastslår Ole Andersen, der ikke har tal på, hvor mange kilometer det er blevet til på vejene.

- Jeg har haft flere biler gennem årene, så sammenlagt ved jeg det ikke, men den bil, jeg kører nu, har på 16 år rundet 560.000 kilometer.

Afslutningsvis skal det med, at da Ole Andersen begyndte for 40 år siden, var der syv salgsledere på Sjælland. Han var den sidste – og nu er det altså slut.

Ubudne gæster huserer i landbruget

Der var en gang, hvor det ikke var nødvendigt at låse dørene, hvis man boede på landet. De dage er for længst ovre. Tyveri af maskiner, værktøj og GPS-udstyr er ikke længere særtilfælde – tværtimod.

Strip till og no till såmaskiner vist på Aagaard Gods

Der blev udvist meget stor interesse og gået i dybden med nørderiet, men ikke med såmaskinerne, da Agrovi i går afviklede såmaskinedemo på Aagaard Gods. Arrangementet, omhandlede direkte såning, og det gentages i morgen fredag på Lolland.

Et positivt møde mellem land og by

På årets udgave af Åbent Landbrug kunne man på Bredagergård ved Skibby møde får og malkekøer, smage ost og klappe en kalv.

Goldkostrategi kræver altid opfølgning

Kvægdyrlæge Susanne Sommerlund, LVK, er ikke i tvivl – X-Zelit virker, men det kræver ligesom andre goldkostrategier opfølgning, for ellers risikerer man ikke at få den fulde effekt af produktet.

Hård kritik af øko-kommune for planer om sprøjteforbud

Lejre Kommune går med planer om at indføre sprøjteforbud, der rækker videre end BNBO. Endnu er det dog uvist hvilke arealer, som bliver omfattet, og det er stærkt kritisabelt, mener Gefion

Med baggrund i friskanalyser af silomajs: Det er ved at være tid til at høste majs

Gitte Rasmussen, VKST, og Jan Jespersen fra KvægrådgivningDanmark, mener, med baggrund i friskanalyser af silomajs, at det så småt er ved at være tid for årets majshøst.

Ny forsikring af afgrødeskader

Som det første forsikringsselskab i Danmark tilbyder Topdanmark en forsikring af afgrødeskader ved ekstremt vejr.

Ønsker yderligere 2.000 hektar med roer til 2020

Kontrakttegning på roer til kampagnen 2020 er slut, men Agricenter Danmark kan godt bruge roer fra yderligere 2.000 hektar.

Fordel for følgeerhverv

EU’s støttekroner har med udvidelsen af Lars Iversens bedrift også åbnet for flere arbejdspladser.

Miljøtilskud har styrket landmands overlevelsesevne

Lars Iversens kvægbrug er blevet rustet bedre til fremtiden af myndighedskrav til dyrevelfærd og miljø.
Side 1 af 37 (729 artikler)Prev1234567353637Next