bannerPos

Farveskifte hos svineproducenterne

Økonomirådgiver Finn Skotte, VKST: - Budget 2019 går fra rødt til sort efter nyeste prognose på svinenoteringen 2019. Foto: Morten Ipsen

Henrik Sieben

18-12-2018 07:52
Nu skal vi bare holde svinepest og andre ulykker ude, så skulle et forbedret 2019 og et endnu bedre 2020 være i sigte, lyder det fra økonomirådgiver Finn Skotte.

- Med den nye prognose for 2019 (december 2018) er svinenoteringen hævet med 94 øre pr. kg fra tidligere 8.94 kroner pr. kg til nu 9,88 kroner pr. kg.

- Da rigtig mange svineproducenter har såvel en fremstillingspris som en nulpunktsomsætning på 9,50 til 9,80 kroner pr. kg, betyder det, at rigtig mange svineproducenter nu går fra røde tal i budget 2019 til sorte tal i budget 2019, fortæller økonomirådgiver Finn Skotte, VKST.

Holder prognosen stiger et slagtesvin med en slagtevægt på 87,5 kg med 82 kroner og en smågris stiger i beregnet notering med 42 kroner.

- Det betyder en merindtjening til en soholder med 1.000 søer med 33,5 grise pr. årsso på 1.400.000 kroner og en merindtjening til en slagtesvineproducent med 10.000 slagtesvin på netto 400.000 kroner.

Videre lyder det fra økonomirådgiver Finn Skotte: - Vi har altså nu for 2019 en prognose inden for et normalområde for en svinenotering, som alt andet lige kunne/skulle give grundlag for en normalindtjening.

Hængeparti på foderkorn

Mange svineproducenter har dog et hængeparti i forhold til normale beholdninger af foderkorn primo 2019 på grund af den svigtende høst 2018. Der har været lavere udbytte på egne arealer og de traditionelle nabohandler i høst har tillige været på et lavere niveau på grund af svigtende høst hos naboer, forklarer Finn Skotte videre.

Der er således mange svineproducenter, som står i en situation, hvor de skal ud og dække et kornbehov af fra nu til ny høst. Det kan afhængig af produktionsstørrelse typisk være 500 til 2.000 tons afhængig af produktionsstørrelse. Dette suppleringskorn kan i forhold til de seneste års prisniveau i høst på 100-110 kroner pr. hkg. måske nu havne i en merpris på 50 kroner pr. hkg.

Det giver en ekstra foderregning ved 500 tons på 250.000 kroner og ved 2.000 tons på en million kroner.

De fleste svineproducenter kigger nu efter mere »normale« priser igen på 2019-høst, idet de fleste svineproducenter er netto kornkøbere.

Læs mere i LandbrugØst i uge 51, der udkommer torsdag den 20. december, men allerede fra lørdag den 15. december kan ses på landbrugoest.dk.
 

DLS-formand gjorde status på problemerne

På generalforsamlingen i DLS påpegede formanden John Nielsen blandt andet, at bramgæsbestanden er et stort problem på Sydhavsøerne.

Følelserne kom i kog på Baltic Pipe-møder

Bølgerne gik til tider højt på borgermøderne om Baltic Pipe-projektet, hvor oplægsholdere flere gange blev afbrudt, når de svarede på spørgsmål.

Vildtaften på Kragerup Gods

Har man hang til jagt og jagtfortællinger vækkede vildtaften på Kragerup Gods naturligvis interesse. 

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

HMC-Maskiner A/S bliver en del af Karl Mertz A/S

Den 1. april 2019 overtager Karl Mertz A/S virksomheden HMC-Maskiner A/S med afdelinger i Sorø og Holbæk.

Små positive tegn for roedyrkerne

Sukkerroedyrkerne kan se tilbage på et hårdt år, men der er lys forude, forsikrede roedyrkernes formand, Jørn Dalby, på generalforsamlingen.

40 år med hingstekåring i Herning

Dansk Varmblods Hingstekåring og messen Hest & Rytter holdes i Herning for 40. gang med et væld af oplevelser for hesteinteresserede.

Skovrejsning med tilskud

Landskabskonsulent Søren Paludan giver gode råd, hvis man ønsker at opnå tilskud til skovrejsning i indeværende år

Fra bryllupskørsel til skovarbejde

René Larsen arbejder med såvel heste som maskiner, når skov og grønne arealer i kommuner og hos private skal passes og plejes.
Side 1 af 26 (501 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer