bannerPos

Glad kød er godt kød

Nikolaj Strand – og ikke mindst hans ryg – trives meget bedre med livet som gårdmand i Vebbestrup end som stillesiddende ejendomsmægler i Berlin.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
06-06-2020 09:41
37 små grise er omdrejningspunktet på Nikolaj Strands husmandssted. Sammen med hustruens deltidsjob er det nok til at få det daglige brød – og ikke mindst kød – på bordet til familien på fire.

37 grise, 20 ænder og fire kalve. Det er størrelsen på Nikolaj Strands bedrift ved Vebbestrup, nord for Hobro.

Suppleret med hustruen Dorthe Wendt Strands dartikeltidsjob som social- og sundhedshjælper er de 61 dyr nok til at få tingene til at hænge sammen på det lille husmandssted i Himmerland, der udover Dorthe og Nikolaj tæller børnene Viktor på 4 og Katrine på 7 år.

Kødmæssigt er familien helt selvforsynende, og Nikolaj Strand klarer både slagtning og forarbejdning af kødet til eget forbrug, mens han indtil videre må lade slagteren fra barndomsbyen Mariager tage over, når der skal slagtes til videresalg. Her klarer han dog også forarbejdningen selv, og har netop lejet sig ind i et industrikøkken for at kunne opgradere salget af pølser, skinker og bacon, som hvis alt går efter planen, de kommende år ikke længere kan gå ind under reglerne for stalddørssalg.

Planen er da også, at der med tiden bliver indrettet faciliteter, som kan give ham tilladelse til også at slagte de dyr, der bliver solgt videre.

Fra ejendomsmægler til landmand

Mens han som ung en overgang arbejdede i en konventionel svineproduktion, har landbruget ikke fyldt meget i Nikolaj Strands liv, indtil han for fire år siden rykkede ind på ejendommen i Himmerland.

- Jeg har arbejdet som ejendomsmægler i Berlin i flere år, men havde mange problemer med ryggen, som ikke længere kunne holde til stillesiddende kontorarbejde. Derfor blev jeg tvunget til at gøre op med mig selv, hvad jeg ville med mit liv. For jeg havde bestemt ikke tænkt mig at ende som førtidspensionist, som lægen ellers snakkede om, fortæller Nikolaj Strand.

- Jeg har det bedst, når jeg kommer ud og bestiller noget, og mens vi boede i Berlin, gik vi også meget op i godt kød, mens jeg også altid har gået meget op i madlavning. Derfor var tanken om selv at producere kød ikke fjern, fortæller han.

- Men jeg havde ingen ambitioner om at skulle tilbage til noget i stil med det klassiske svinebrug, jeg arbejdede på som ung. Det var en produktion med 27.000 årsgrise, og jeg havde det svært med, at der skulle slæbes så mange døde dyr ud hver dag, siger gårdejeren, der efter en hurtig fintælling regner sig frem til, at der på hans lille landbrug dør omtrent en smågris om året, mens der sjældent er brug for dyrlægebesøg på gården, hvor man lever efter mottoet »glad kød er godt kød«.

Gevinst ved direkte afsætning

At kunne leve af et landbrug med blot 37 grise – vel at mærke i små størrelser i form af blandinger af blandt andet vietnamesiske hængebugsvin, vildsvin og uldgrise – et par kalve og nogle ænder kræver dog en noget anden lommeregner end et traditionelt svinebrug med 27.000 årssøer.

- Målet er at kunne leve af det her uden at skulle ud og finde et arbejde ved siden af og vi håber også at kunne komme dertil, hvor Dorthe også kan hjælpe til på fuld tid. Men det er ikke indtjeningen, der er i fokus. Det skal foregå på vores og dyrenes præmisser. Vi forsøger os lidt frem, og fungerer det ikke, er worst case jo ikke værre end at jeg så må ud og finde et andet job, konstaterer han.

Men selvom det ikke er millioner, der fosser ind, er Nikolaj Strand overbevist om, at de store etablerede landbrug godt kunne lære noget af hans måde at afsætte varerne på.

- Der er ingen tvivl om, at jeg kan lære meget af de store landbrug i forhold til selve produktionen, men til gengæld tror jeg også, at de i høj grad ville kunne få noget ud af at sætte sig ned og se på, hvordan de kommer af med deres varer. Mange vil sikkert mene, at der ligger for meget arbejde i selv at skulle ud og finde sine kunder frem for at gå igennem et stort slagteri eller mejeri, men med de sociale medier nu om dage skal der altså ikke mange klik på en computer eller telefon til og så kan man altså få den tredobbelte kilopris, siger han.

Kigger på dyret – ikke kalenderen

Selvom indtjening er en nødvendighed for at kunne drive landbrug på fuldtid, er det altså ikke en strømlinet produktion med fokus på at klemme mest muligt ud af dyrene, der præger dagligdagen hos familien Strand.

- Rent forretningsmæssigt er der nok nogle, der ryster på hovedet ad os. Vi kigger mere på dyrene end på kalenderen og vi driver ikke vores avl så hårdt, som man ville gøre på en traditionel gård. Vi skriver ikke faredatoen ned på en seddel og vi fravænner først vores smågrise, når de er i rigtig god stand. Det kan altså sagtens først være efter et halvt år, forklarer Nikolaj Strand, der også har masser af tålmodighed i forhold til, hvornår dyrene bliver taget ud af produktion.

- Vi har blandt andet soen Molly, som næsten lige har født et kuld. Hende troede vi godt nok var færdig i hedebølgen for to år siden. Men med pleje og omsorg kom hun sig altså, konstaterer han.

At drive landbrug på dyrenes præmisser er ofte også et af omdrejningspunkterne, der kommer op, når han sparer med en af de lokale mælkeproducenter.

- Vi snakker i hvert fald tit om, hvorfor man egentlig gør, som man gør. Er det for eksempel fornuften eller økonomien, der taler, når han sender dyr til slagtning, når de er 11,5 måneder, fordi han så kan få en kalvepræmie for dem? Jeg kan sagtens forstå, at han gør det, men i mit hoved ville det give mere mening at lade dem gå tre måneder mere for så at have nogle flere kilo at slagte, siger han.

Genbrug

Mens en højere kilopris, selvforsyning af kød og mange grøntsager er nogle af de elementer, der gør, at Nikolaj Strand kan hive den årsløn hjem, der kan få enderne til at hænge sammen, er det også nødvendigt at holde fokus på at gøre tingene så billigt som muligt.

Derfor er folde og svinestier også bygget op af aflagt inventar fra andre lokale landmænd, gamle rionet og genbrugstræ. Selv en af ornerne er en form for genbrug. Han er overtaget fra en skovbørnehave, hvor han var begyndt at ville hugge ungernes madpakker og dermed måtte finde nyt »job«. En del af grisenes diæt bliver også »skraldet« hos købmanden i Ravnkilde, hvor Nikolaj Strand aftager det brød, der ikke bliver solgt.

- Det handler om at holde omkostningerne så lave som muligt. Det kan der sagtens gå sport i, og mit indtryk er, at dem vi henter de aflagte ting hos, er glade for, at de bliver brugt til noget i stedet for at blive kasseret, vurderer Nikolaj Strand.

Fremtid med ged og tipi

Drømmene stopper dog ikke ved et fredeligt liv på landet med ænder, grise og køer lige uden for vinduet og masser af hjemmelavet pølse, skinke og bacon i køleskabet.

- Vi tænker en hel del på også at få geder. Jeg vil helt vildt gerne begynde at lave gedeost og garve skindene, siger Dorthe Wendt Strand, der har en drøm om med tiden at bygge en tipi i baghaven, hvor besøgende kan få lov at overnatte og få et indblik i livet på landet.

- Vi har før haft folk fra København til at campere og hjælpe til med dyr og grøntsager. Det kunne være sjovt også at kunne give dem en oplevelse med at sove i en tipi, siger Dorthe Wendt Strand, der også håber at få stablet en egentlig gårdbutik på benene en dag.

Mens en tipi ligger mange skind ude i fremtiden, er en af de nærmere fremtidsplaner, at der igen bliver kaglet i hønsegården. Den skal bare lige sikres mod ræven, så brahmaerne og orpingtonerne ikke igen forsvinder over natten.

0

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.

Jagten på Årets Ø fortsætter

Der er nu sat dato for besøgene på de tre nominerede øer.

Kvalitetsnørder har fået gennembrud med lækkert svinekød

For et år siden startede parret Ulrik Olsen og Henriette Ergemann en produktion af svinekødsprodukter baseret på Duroc-grise. Og det går så godt, at der nærmest ikke er plads til flere kunder til at aftage kødet fra grisene.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet

Høsten af konsumærter på Lolland-Falster godt i gang

Strube er den største leverandør af frø til konsumærteproduktion på Lolland-Falster med en markedsandel på 66 procent. Selv om såningen først er blevet afsluttet i medio juni, går der ikke mange dage, inden Ardo’s høstkaravane starter op.
Side 1 af 62 (1232 artikler)Prev1234567606162Next