bannerPos

Glasstøv til svinehuse

Ingeniør Bent A. Jespersen, der står bag learninglab.dk., finder tiden inde til, at der skal ryddes op efter 50 års svineri og storforbrug af jordens ressourcer.

Henrik Sieben

Journalist
26-01-2019 07:35
Ingeniør og stifter af learninglab.dk, Bent A. Jespersen, pusler med skabeloner til iglolignende svinehuse.

- Nu har vi brugt 50 år på at svine jorden til, så nu er det på tide, at vi kommer i gang med at rydde op, og få genanvendt mere af det, som rent faktisk kan genanvendes. Og gerne til alternative formål.

Sådan lyder det fra ingeniør Bent A. Jespersen, der ifølge ham selv er den sidste tilbageværende rigtige Jespersen fra det hedengangne store entreprenørfirma A. Jespersen & Søn, der i 1991 blev opkøbt af Larsen og Nielsen.

LandbrugØst har mødt 78-årige Bent A. Jespersen på den store Maglemølle Fabrikspark i Næstved, der ligger i det tidligere Maglemølle Papirfabrik, hvor han har lejet sig ind i store lokaler, som rummer en del af de ting, han har samlet gennem livet.

Foran på skrivebordet ligger en lille kvadratisk – anslået syv centimeter på hver led – klods, eller et betonemne, som Bent A. Jespersen, betegner det.

- Den er lavet af en blanding af finkornet glasstøv, der sammen med polystyrenkugler, eller Krøyerkugler, som de også kaldes, fra isoleringsemner, som er iturevet, er blevet indstøbt i beton.

- Disse betonemner vejer cirka 70 procent af betons normalvægt, men med en tilsvarende trykstyrke, forklarer Bent A. Jespersen videre.

 

Topisolerede og nemme at flytte

Glasstøvet kommer fra genbrugsglas, og det være sig alt fra sylteglas til vinflasker, som glasmanden længere henne i fabriksparken knuser og opløser.

- Glassene kommer blandt andet fra genbrugsstationer, og nej, man behøver ikke skylle glassene. De enzymer, som det sidste bundfald eller marmeladeresterne indeholder, æder det sukker og fedt, de også indeholder, og som ellers vil nedbryde cementen, der er i beton, forklarer Bent A. Jespersen.

Og hvad skal disse armerede betonemner så anvendes til? Bent A. Jespersen har flere løsningsforslag og et af dem er målrettet dansk landbrug – igloer til frilandsgrise.

- Vi ved, at det kan anvendes til konstruktion af både, husbåde, til tagkonstruktioner, venteskure og til cykelparkeringshuse, men hvorfor ikke også til svinehuse eller igloer til frilandsgrise?

I den sammenhæng peger Bent A. Jespersen på, at iglolignende svinehuse, der kan huse frilandsgrise med smågrise, vil have gavnlig effekt. De er topisolerede, nemme at flytte rundt med og kan placeres nemt i terrænet.

Læs mere i LandbrugØst i uge 5, der udkommer tirsdag den 29. januar, men allerede fra lørdag den 26. januar kan ses på landbrugoest.dk.

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next