bannerPos

Glasstøv til svinehuse

Ingeniør Bent A. Jespersen, der står bag learninglab.dk., finder tiden inde til, at der skal ryddes op efter 50 års svineri og storforbrug af jordens ressourcer.

Henrik Sieben

26-01-2019 07:35
Ingeniør og stifter af learninglab.dk, Bent A. Jespersen, pusler med skabeloner til iglolignende svinehuse.

- Nu har vi brugt 50 år på at svine jorden til, så nu er det på tide, at vi kommer i gang med at rydde op, og få genanvendt mere af det, som rent faktisk kan genanvendes. Og gerne til alternative formål.

Sådan lyder det fra ingeniør Bent A. Jespersen, der ifølge ham selv er den sidste tilbageværende rigtige Jespersen fra det hedengangne store entreprenørfirma A. Jespersen & Søn, der i 1991 blev opkøbt af Larsen og Nielsen.

LandbrugØst har mødt 78-årige Bent A. Jespersen på den store Maglemølle Fabrikspark i Næstved, der ligger i det tidligere Maglemølle Papirfabrik, hvor han har lejet sig ind i store lokaler, som rummer en del af de ting, han har samlet gennem livet.

Foran på skrivebordet ligger en lille kvadratisk – anslået syv centimeter på hver led – klods, eller et betonemne, som Bent A. Jespersen, betegner det.

- Den er lavet af en blanding af finkornet glasstøv, der sammen med polystyrenkugler, eller Krøyerkugler, som de også kaldes, fra isoleringsemner, som er iturevet, er blevet indstøbt i beton.

- Disse betonemner vejer cirka 70 procent af betons normalvægt, men med en tilsvarende trykstyrke, forklarer Bent A. Jespersen videre.

 

Topisolerede og nemme at flytte

Glasstøvet kommer fra genbrugsglas, og det være sig alt fra sylteglas til vinflasker, som glasmanden længere henne i fabriksparken knuser og opløser.

- Glassene kommer blandt andet fra genbrugsstationer, og nej, man behøver ikke skylle glassene. De enzymer, som det sidste bundfald eller marmeladeresterne indeholder, æder det sukker og fedt, de også indeholder, og som ellers vil nedbryde cementen, der er i beton, forklarer Bent A. Jespersen.

Og hvad skal disse armerede betonemner så anvendes til? Bent A. Jespersen har flere løsningsforslag og et af dem er målrettet dansk landbrug – igloer til frilandsgrise.

- Vi ved, at det kan anvendes til konstruktion af både, husbåde, til tagkonstruktioner, venteskure og til cykelparkeringshuse, men hvorfor ikke også til svinehuse eller igloer til frilandsgrise?

I den sammenhæng peger Bent A. Jespersen på, at iglolignende svinehuse, der kan huse frilandsgrise med smågrise, vil have gavnlig effekt. De er topisolerede, nemme at flytte rundt med og kan placeres nemt i terrænet.

Læs mere i LandbrugØst i uge 5, der udkommer tirsdag den 29. januar, men allerede fra lørdag den 26. januar kan ses på landbrugoest.dk.

Svinerådgiver giver specifikke råd til en bedre bundlinje

De bedste østdanske slagtesvineproducenter klarer sig rigtig fint i forhold til såvel område- som landsgennemsnit. Men hvad er årsagen. Svinerådgiver giver sine bud.

Nyt transportanlæg passer i gamle korngrave

For mere end 30 år siden lancerede Jema et transportanlæg, der viste sig at være forud for sin tid. Nu genfremstilles det i ny, opdateret udgave, fortæller Jesper Koldsø.

Roedyrkere kan følge afgrødeudviklingen

Sukkerroedyrkere har mulighed for at følge afgrødeudviklingen via satellitbilleder, og sammenligne egne marker med andre roemarker.

Vagn Nielsen: - Klimadebatten er kørt af sporet

Dansk landbrug har altid haft fokus på miljøet, men har svært ved at komme til orde i debatten, vurderer Vagn Nielsen, der i en menneskealder har drevet landbrug.

Ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Til stor utilfredshed for 12 landbrugsforeninger så afviser energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt at blande sig i Energinets forhandlinger med lodsejere om vilkår for etableringen af Baltic Pipe.

FMR Maskiner på Falster siger farvel til Deutz-Fahr

Folkene bag FMR Maskiner skifter nu strategisk fokus for fremtiden. Det betyder blandt andet et farvel til Deutz-Fahr i sortimentet.

Landbrugsforeninger er utilfredse: ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Lodsejere, der bliver berørt af anlægget af Baltic Pipe-gasledningen skal ikke forvente at få en højere servituterstatning i ved ekspropriation end normalt, trods pres fra landboforeningerne mod Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Det er for dårligt, mener de.

Risiko for kø - for at se øko-køer

Fast tradition fortsætter: Alle kan være med, når økokøerne lukkes på frisk forårsgræs søndag den 14. april.

Få egen familiehave på Jernbjerggaard

Landbrugs- og gartnerskolen, Jernbjerggaard, i Slagelse har udlånt lokaler og grønne områder til foreningen 4H.

Fyldte maver og tarme hærger fortsat slagterier

Tican påpeger at grise gang på gang leveres med fyldte maver til slagtning, selvom det er 26 år siden, at kravet om faste så dagens lys.
Side 1 af 27 (530 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer