bannerPos

Højere vækstrate på en mindre fodermængde

Gitte Hansen, svinerådgiver i VKST, glæder sig sammen med sine kollegaer over, at de østdanske slagtesvineproducenter i øjeblikket rykker og bliver stadig bedre.

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
03-04-2019 10:57
Slagtesvineproducenterne på østlige øer er ved at give deres kollegaer rundt om i landet baghjul. Således opnår de østdanske producenter højere vækstrate på en mindre fodermængde.

Slagtesvineproducenterne på østlige øer rykker i den grad i øjeblikket, og de gør det rigtig godt. 

Sådan lyder det fra Gitte Hansen, svinerådgiver i VKST, der videre fortæller, at de østdanske svineproducenter er gået frem i produktionstallene.

Af den nyeste udvikling i områdegennemsnit 2017-2018, hvori der indgår 132 besætninger, ligger områdegennemsnit 2018 i tilvækst og foderudnyttelse på henholdsvis 962 gram og 2,68, mens tallene for de 33 procent bedste er 1.042 gram og 2,53. 

De tilsvarende tal for 2017 var 944 gram og 2,74 i foderudnyttelse og 1.003 gram, de 33 procent bedste lå på 1.003 gram og 2,61 i foderudnyttelse, mens landsgennemsnittet lå på 971 gram og 2,79 i foderudnyttelse.  

Større motivation

Om baggrunden for at det i den grad rykker i øjeblikket, siger Gitte Hansen:

- Vi ved alle, at når krybben er tom, er vi meget mere opmærksomme på de sidste marginaler, der skal til i forsøget på at klare sig igennem en krise. Det er min klare opfattelse, at vi aktuelt oplever langt større motivation og engagement hos slagtesvineproducenterne. Det betyder, at nu passer man slagtesvin, hvor man før havde slagtesvin. Og det kan straks ses på resultaterne.

Videre forklarer Gitte Hansen, at man tidligere måske ikke i samme grad har været opmærksom på, hvor man kunne optimere og få de små detaljer med. Dog har optimeringskampagner givet pote.

- Ved alle de optimeringskampagner, vi har haft i rådgivningen de seneste 15 år, det være sig Plus 25 kroner, Turbo på slagtesvin, Vådt er godt, og Minus 30 foderenheder, og hvor man har øget fokus og haft coaches ind over, har det vist sig, at man øger gennemsnitsindtjeningen pr. dyr med mellem 16 og 25 kroner.

Fokus og opfølgning

Gitte Hansen mener, at sætter man fokus på optimering og efterfølgende sikrer opfølgning, eksempelvis ved sparring med en person, der følger op og sørger for at man også får gjort det aftalte, så rykker det.

Som eksempel nævner hun vægtfradrag som mange oplever op mod jul, hvor vægtgrænserne ændrer sig.

- Får vi fulgt op på udvejningerne, får fulgt slagteafregninger og siger hov hov, når der eksempelvis er syv øre i vægtfradrag, så er det med til at rykke for den enkelte producent, for så får han fundet vægten frem, eller meldt slagtedyrene lidt mindre til. Det handler om, at man i tid får fulgt op på den lagte strategi og de praktiske råd, der er givet i hverdagen.

Bedre kapacitetsudnyttelse

Svinekonsulenten peger på, at det har stor betydning for den samlede økonomi og kapacitetsudnyttelse, hvordan foderet bliver brugt, og at grisen vokser godt. 

- Når grisen vokser mere på samme antal dage, er den større, når vi slagter den, og dermed får vi større kapacitetsudnyttelse af den stald, vi har bygget. Vi kan producere flere kilo derinde.

- Har man plads i sin miljøtilladelse, er det også noget af det, vi arbejder med, da producenten så har noget mere at betale sine rentepenge med, når der produceres flere kilo. Nogle producenter producerer op mod 20 procent mere end andre i ellers helt identiske stalde. 

Foder efter ydelse

Gitte Hansen peger videre på, at man skal fodre grisene efter ydelse og ikke efter gennemsnit.

- Man skal turde give grisene noget mere protein og kan så samtidig se, at de bedste grise producer noget bedre, og dermed betaler for noget dyrere foder. De gode grise skal have mere til motoren, men de betaler også for det. 

- Og giver vi mere protein, så øges kødprocenten og det er lig med flere penge på bundlinjen, men det kræver, at konsulenten kommer og kender besætningen, og kan give råd ud fra det.

Videre fortæller Gitte Hansen, at det aktuelt går rigtig stærkt fremad med fodereffektiviteten og at en tredjedel af VKST’s kunder har et foderforbrug bedre end 2,6 – det vil sige 6-7 procent bedre end landsgennemsnittet. Det giver 10-15 kroner mere på bundlinjen pr. slagtesvin.
 

0

Klageinstans med åbenlys inhabilitet

Når inhabilitet er så åbenlys, er konstruktionen uholdbar, hvis vi vil pynte os med at leve i et retssamfund, skriver Jørn Rasmussen blandt andet i dette debatindlæg.

Økologer samles til plantedag i Roskilde

Bedre dyrkningssikkerhed i økologisk planteavl er temaet, når der torsdag den 11. juni er Økologisk Plantedag i Roskilde.

Uvildig rådgivning til landmænd – også omkring forsikringer

En erfaren forsikringsmægler giver landmænd uvildig rådgivning til at få det rigtige sikkerhedsnet under bedriften og familien.

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.
Side 1 af 59 (1166 artikler)Prev1234567575859Next