bannerPos

Højere vækstrate på en mindre fodermængde

Gitte Hansen, svinerådgiver i VKST, glæder sig sammen med sine kollegaer over, at de østdanske slagtesvineproducenter i øjeblikket rykker og bliver stadig bedre.

Henrik Sieben

Journalist
03-04-2019 10:57
Slagtesvineproducenterne på østlige øer er ved at give deres kollegaer rundt om i landet baghjul. Således opnår de østdanske producenter højere vækstrate på en mindre fodermængde.

Slagtesvineproducenterne på østlige øer rykker i den grad i øjeblikket, og de gør det rigtig godt. 

Sådan lyder det fra Gitte Hansen, svinerådgiver i VKST, der videre fortæller, at de østdanske svineproducenter er gået frem i produktionstallene.

Af den nyeste udvikling i områdegennemsnit 2017-2018, hvori der indgår 132 besætninger, ligger områdegennemsnit 2018 i tilvækst og foderudnyttelse på henholdsvis 962 gram og 2,68, mens tallene for de 33 procent bedste er 1.042 gram og 2,53. 

De tilsvarende tal for 2017 var 944 gram og 2,74 i foderudnyttelse og 1.003 gram, de 33 procent bedste lå på 1.003 gram og 2,61 i foderudnyttelse, mens landsgennemsnittet lå på 971 gram og 2,79 i foderudnyttelse.  

Større motivation

Om baggrunden for at det i den grad rykker i øjeblikket, siger Gitte Hansen:

- Vi ved alle, at når krybben er tom, er vi meget mere opmærksomme på de sidste marginaler, der skal til i forsøget på at klare sig igennem en krise. Det er min klare opfattelse, at vi aktuelt oplever langt større motivation og engagement hos slagtesvineproducenterne. Det betyder, at nu passer man slagtesvin, hvor man før havde slagtesvin. Og det kan straks ses på resultaterne.

Videre forklarer Gitte Hansen, at man tidligere måske ikke i samme grad har været opmærksom på, hvor man kunne optimere og få de små detaljer med. Dog har optimeringskampagner givet pote.

- Ved alle de optimeringskampagner, vi har haft i rådgivningen de seneste 15 år, det være sig Plus 25 kroner, Turbo på slagtesvin, Vådt er godt, og Minus 30 foderenheder, og hvor man har øget fokus og haft coaches ind over, har det vist sig, at man øger gennemsnitsindtjeningen pr. dyr med mellem 16 og 25 kroner.

Fokus og opfølgning

Gitte Hansen mener, at sætter man fokus på optimering og efterfølgende sikrer opfølgning, eksempelvis ved sparring med en person, der følger op og sørger for at man også får gjort det aftalte, så rykker det.

Som eksempel nævner hun vægtfradrag som mange oplever op mod jul, hvor vægtgrænserne ændrer sig.

- Får vi fulgt op på udvejningerne, får fulgt slagteafregninger og siger hov hov, når der eksempelvis er syv øre i vægtfradrag, så er det med til at rykke for den enkelte producent, for så får han fundet vægten frem, eller meldt slagtedyrene lidt mindre til. Det handler om, at man i tid får fulgt op på den lagte strategi og de praktiske råd, der er givet i hverdagen.

Bedre kapacitetsudnyttelse

Svinekonsulenten peger på, at det har stor betydning for den samlede økonomi og kapacitetsudnyttelse, hvordan foderet bliver brugt, og at grisen vokser godt. 

- Når grisen vokser mere på samme antal dage, er den større, når vi slagter den, og dermed får vi større kapacitetsudnyttelse af den stald, vi har bygget. Vi kan producere flere kilo derinde.

- Har man plads i sin miljøtilladelse, er det også noget af det, vi arbejder med, da producenten så har noget mere at betale sine rentepenge med, når der produceres flere kilo. Nogle producenter producerer op mod 20 procent mere end andre i ellers helt identiske stalde. 

Foder efter ydelse

Gitte Hansen peger videre på, at man skal fodre grisene efter ydelse og ikke efter gennemsnit.

- Man skal turde give grisene noget mere protein og kan så samtidig se, at de bedste grise producer noget bedre, og dermed betaler for noget dyrere foder. De gode grise skal have mere til motoren, men de betaler også for det. 

- Og giver vi mere protein, så øges kødprocenten og det er lig med flere penge på bundlinjen, men det kræver, at konsulenten kommer og kender besætningen, og kan give råd ud fra det.

Videre fortæller Gitte Hansen, at det aktuelt går rigtig stærkt fremad med fodereffektiviteten og at en tredjedel af VKST’s kunder har et foderforbrug bedre end 2,6 – det vil sige 6-7 procent bedre end landsgennemsnittet. Det giver 10-15 kroner mere på bundlinjen pr. slagtesvin.
 

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next