bannerPos

Højere vækstrate på en mindre fodermængde

Gitte Hansen, svinerådgiver i VKST, glæder sig sammen med sine kollegaer over, at de østdanske slagtesvineproducenter i øjeblikket rykker og bliver stadig bedre.

Henrik Sieben

03-04-2019 10:57
Slagtesvineproducenterne på østlige øer er ved at give deres kollegaer rundt om i landet baghjul. Således opnår de østdanske producenter højere vækstrate på en mindre fodermængde.

Slagtesvineproducenterne på østlige øer rykker i den grad i øjeblikket, og de gør det rigtig godt. 

Sådan lyder det fra Gitte Hansen, svinerådgiver i VKST, der videre fortæller, at de østdanske svineproducenter er gået frem i produktionstallene.

Af den nyeste udvikling i områdegennemsnit 2017-2018, hvori der indgår 132 besætninger, ligger områdegennemsnit 2018 i tilvækst og foderudnyttelse på henholdsvis 962 gram og 2,68, mens tallene for de 33 procent bedste er 1.042 gram og 2,53. 

De tilsvarende tal for 2017 var 944 gram og 2,74 i foderudnyttelse og 1.003 gram, de 33 procent bedste lå på 1.003 gram og 2,61 i foderudnyttelse, mens landsgennemsnittet lå på 971 gram og 2,79 i foderudnyttelse.  

Større motivation

Om baggrunden for at det i den grad rykker i øjeblikket, siger Gitte Hansen:

- Vi ved alle, at når krybben er tom, er vi meget mere opmærksomme på de sidste marginaler, der skal til i forsøget på at klare sig igennem en krise. Det er min klare opfattelse, at vi aktuelt oplever langt større motivation og engagement hos slagtesvineproducenterne. Det betyder, at nu passer man slagtesvin, hvor man før havde slagtesvin. Og det kan straks ses på resultaterne.

Videre forklarer Gitte Hansen, at man tidligere måske ikke i samme grad har været opmærksom på, hvor man kunne optimere og få de små detaljer med. Dog har optimeringskampagner givet pote.

- Ved alle de optimeringskampagner, vi har haft i rådgivningen de seneste 15 år, det være sig Plus 25 kroner, Turbo på slagtesvin, Vådt er godt, og Minus 30 foderenheder, og hvor man har øget fokus og haft coaches ind over, har det vist sig, at man øger gennemsnitsindtjeningen pr. dyr med mellem 16 og 25 kroner.

Fokus og opfølgning

Gitte Hansen mener, at sætter man fokus på optimering og efterfølgende sikrer opfølgning, eksempelvis ved sparring med en person, der følger op og sørger for at man også får gjort det aftalte, så rykker det.

Som eksempel nævner hun vægtfradrag som mange oplever op mod jul, hvor vægtgrænserne ændrer sig.

- Får vi fulgt op på udvejningerne, får fulgt slagteafregninger og siger hov hov, når der eksempelvis er syv øre i vægtfradrag, så er det med til at rykke for den enkelte producent, for så får han fundet vægten frem, eller meldt slagtedyrene lidt mindre til. Det handler om, at man i tid får fulgt op på den lagte strategi og de praktiske råd, der er givet i hverdagen.

Bedre kapacitetsudnyttelse

Svinekonsulenten peger på, at det har stor betydning for den samlede økonomi og kapacitetsudnyttelse, hvordan foderet bliver brugt, og at grisen vokser godt. 

- Når grisen vokser mere på samme antal dage, er den større, når vi slagter den, og dermed får vi større kapacitetsudnyttelse af den stald, vi har bygget. Vi kan producere flere kilo derinde.

- Har man plads i sin miljøtilladelse, er det også noget af det, vi arbejder med, da producenten så har noget mere at betale sine rentepenge med, når der produceres flere kilo. Nogle producenter producerer op mod 20 procent mere end andre i ellers helt identiske stalde. 

Foder efter ydelse

Gitte Hansen peger videre på, at man skal fodre grisene efter ydelse og ikke efter gennemsnit.

- Man skal turde give grisene noget mere protein og kan så samtidig se, at de bedste grise producer noget bedre, og dermed betaler for noget dyrere foder. De gode grise skal have mere til motoren, men de betaler også for det. 

- Og giver vi mere protein, så øges kødprocenten og det er lig med flere penge på bundlinjen, men det kræver, at konsulenten kommer og kender besætningen, og kan give råd ud fra det.

Videre fortæller Gitte Hansen, at det aktuelt går rigtig stærkt fremad med fodereffektiviteten og at en tredjedel af VKST’s kunder har et foderforbrug bedre end 2,6 – det vil sige 6-7 procent bedre end landsgennemsnittet. Det giver 10-15 kroner mere på bundlinjen pr. slagtesvin.
 

Svinerådgiver giver specifikke råd til en bedre bundlinje

De bedste østdanske slagtesvineproducenter klarer sig rigtig fint i forhold til såvel område- som landsgennemsnit. Men hvad er årsagen. Svinerådgiver giver sine bud.

Nyt transportanlæg passer i gamle korngrave

For mere end 30 år siden lancerede Jema et transportanlæg, der viste sig at være forud for sin tid. Nu genfremstilles det i ny, opdateret udgave, fortæller Jesper Koldsø.

Roedyrkere kan følge afgrødeudviklingen

Sukkerroedyrkere har mulighed for at følge afgrødeudviklingen via satellitbilleder, og sammenligne egne marker med andre roemarker.

Vagn Nielsen: - Klimadebatten er kørt af sporet

Dansk landbrug har altid haft fokus på miljøet, men har svært ved at komme til orde i debatten, vurderer Vagn Nielsen, der i en menneskealder har drevet landbrug.

Ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Til stor utilfredshed for 12 landbrugsforeninger så afviser energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt at blande sig i Energinets forhandlinger med lodsejere om vilkår for etableringen af Baltic Pipe.

FMR Maskiner på Falster siger farvel til Deutz-Fahr

Folkene bag FMR Maskiner skifter nu strategisk fokus for fremtiden. Det betyder blandt andet et farvel til Deutz-Fahr i sortimentet.

Landbrugsforeninger er utilfredse: ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Lodsejere, der bliver berørt af anlægget af Baltic Pipe-gasledningen skal ikke forvente at få en højere servituterstatning i ved ekspropriation end normalt, trods pres fra landboforeningerne mod Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Det er for dårligt, mener de.

Risiko for kø - for at se øko-køer

Fast tradition fortsætter: Alle kan være med, når økokøerne lukkes på frisk forårsgræs søndag den 14. april.

Få egen familiehave på Jernbjerggaard

Landbrugs- og gartnerskolen, Jernbjerggaard, i Slagelse har udlånt lokaler og grønne områder til foreningen 4H.

Fyldte maver og tarme hærger fortsat slagterier

Tican påpeger at grise gang på gang leveres med fyldte maver til slagtning, selvom det er 26 år siden, at kravet om faste så dagens lys.
Side 1 af 27 (530 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer