bannerPos

Kig ind i stald til 3.000 slagtesvin

Fredag den 1. februar er der lejlighed til at studere denne nye slagtesvinestald – bygget i forlængelse af dem gamle (skimtes i baggrunden) – på Søndergården ved Terslev. Foto: Jesper Hallgren

Erik Hansen

Redaktør LandbrugFyn
28-01-2019 07:38
Fredag den 1. februar inviterer Kjargaard Byg til åben stald i et nyt slagtesvineafsnit med gyllekøling. Dermed kan i alt 20.000 grise årligt færdigproduceres på Søndergården ved Terslev.

På Søndergården ved Terslev nær Haslev har svineproducent Kaj Rasmussen i en stald fra 2005 stipladser til 2.000 slagtesvin. Først i februar står et nyt staldafsnit, indrettet på fuldstændig samme måde, klar med plads til 3.000 slagtesvin.

- Det er jo ingen grund til at ændre på noget, som fungerer godt, understreger den østsjællandske svineproducent, som med udvidelsen nu kan huse hele sin årsproduktion på de i alt 20.000 smågrise fra de 600 søer på Ørslevgård i Ørslev, fem kilometer borte.

Hidtil er omkring 6.000 grise solgt som smågrise, mens andre 6.000 er blevet færdigproduceret til slagtning på Danish Crown i Ringsted i en lejet slagtesvinestald.

 

Gyllekøling med overskudsvarme

Eneste større forskel i forhold til den eksisterende stald er Klimadan gyllekølingen, som har været et krav for at kunne nedbringe ammoniakfordampningen og lugten med 20 procent.

Imidlertid vil kun otte procent af varmen, som udvindes fra gyllen, kunne udnyttes i det eksisterende og det nye staldanlæg. Derfor sender en tørkøler desværre den resterende varme ud til gråspurvene, som Kaj Rasmussen udtrykker det.

Som i den nuværende stald, er der plastinventar, denne gang leveret af Paneltim Agro, ligesom der er installeret Skiold vådfodringsanlæg og ventilation fra Skov. Stalden på i alt 2.520 kvadratmeter er opført i totalentreprise af Kjargaard Byg A/S fra Ikast.

For alle interesserede bliver der mulighed for at besigtige den nye slagtesvinestald på Søndergården ved Terslev, når Kjargaard Byg i samarbejde med bygherre inviterer til åben stald fredag den 1. februar fra klokken 10 til 15, og traditionen tro serveres der varme pølser.

Læs mere i LandbrugØst i uge 5, der udkommer tirsdag den 29. januar, men allerede fra lørdag den 26. januar kan ses på landbrugoest.dk.
 

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next