bannerPos

Smågriseeksportør oplever vækst og udfordringer

Thomas Fugl på kontoret i Nordlunde ved Nakskov.

Henrik Sieben

06-02-2019 08:06
Sidste år eksporterede Lars Fugl & Søn ved Nakskov over en million smågrise til primært Polen, og virksomheden på Vestlolland vil gerne udvide yderligere.

Svinepest og håndteringen af den overalt i Europa og EU er én af de helt store udfordringer, mener Thomas Fugl, der som oldebarn af stifteren Lars Fugl i 2011 kom ind i Lars Fugl & Søn i Nordlunde ved Nakskov.

Virksomheden handler med slagtesvin og søer på hjemmemarkedet og med smågrise til eksport, og han har siden 2011 været med til at vækste virksomheden.

Fra 300.000 eksporterede smågrise i 2012 til lidt over en million i 2018 – også selv om vi nok ikke oplever et helt så højt prisniveau som i 2017, der var et rigtig godt år for mange smågriseproducenter.

I en lind strøm ruller de højteknologiske og velindrettede svinetransportere ind over brovægten på Klaunborg, inden smågrisene læsses af i eksportstalden. Her bliver de i grupper af cirka 40 dyr tilset af en af dyrlæge udpeget af Veterinærstyrelsen, inden de ledes over i de polske smågriseimportørers biler, der transporterer dem videre til Polen.

Om årsagen til at virksomheden kontinuerligt oplever stigende eksport til Polen, lyder det fra Thomas Fugl: - Dels får producenterne mere for deres smågrise, når de sender dem til eksport, dels må de føle, at de og deres dyr får en god og ordentlig behandling.

- Vi kan aftage dem alle til eksport, også selv om landmanden måske laver 1-2 grise mere pr. so over de næste par år. Dermed skal han ikke ud og finde en anden modtager til de overskydende grise, og få en dårligere pris for de ekstra grise, han nu må lave, forklarer Thomas Fugl.
 

Merpris fra polske producenter

For Lars Fugl & Søn er det ikke svært at finde afsætning på det polske marked. De polske slagtesvineproducenter bliver stadig større og samtidig vil de gerne betale en merpris for store og ensartede grise.

- Det betyder også, at vi som eksportør kan give en lidt bedre pris for de store ensartede partier, end vi kan for de lidt mindre partier, men som vi også meget gerne aftager, fortæller Thomas Fugl og oplyser, at der handles med polske grisehandlere.

- Vi har tidligere prøvet at handle direkte med polske landmænd, men det var for usikkert, også i forhold til at få vores penge. Vi har da et par gange selv måtte tage turen til Polen for at få vores betaling. Så nej, det skal vi ikke mere.

Videre peger Thomas Fugl på, at svineproducenterne i Danmark får for lidt for deres dyr ved de danske slagterier. Det er også medvirkende årsag til, at ikke alle smågrise, der produceres i Danmark fedes op her i landet.
 

Problematisk svinepest

Thomas Fugl peger på, at vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse skal gøres færdigt hurtigst muligt.

- Det kan kun gå for langsomt. Jeg undrer mig over, at det i Danmark kunne tage halvandet år at få taget beslutningen om hegnet og få igangsat opgaven, når vi nu ved, at franskmændene så hurtigt efter, der var udbrudt svinepest i nabolandet Belgien havde sat hegn op.

- Jeg tænker, at franskmændene valgte »at gøre« fremfor at spørge først i EU, for hurtigst muligt at beskytte sig mod den frygtede sygdom, lyder det fra Thomas Fugl. 

Han har ingen problemer med, at man i Danmark benytter udenlandske håndværkere og arbejdere.

- Det gør vi også selv. Men jeg har et problem med, at mange af dem tager fødevarer, der kan være inficeret med svinepest, med fra deres hjemland og her til Danmark, når de har været hjemme på weekend. Derfor mener jeg, at Fødevarestyrelsen straks bør foranstalte kontrol af alle udenlandske varebiler, der kører hen over grænsen.
 

Overfyldte skraldespande

Videre ønsker Thomas Fugl, at der ved grænserne og på de tre-fire store rastepladser og transportcentre på Sjælland og Lolland-Falster, hvor mange rumænske, polske, russiske, og lettiske chauffører gør holdt, bliver sat store informationstavler op om ikke at smide fødevarer i naturen.

Samtidig opfordrer han til, at man generelt på rastepladser og lignende steder får tømt skraldespandene oftere, da overfyldte skraldespande gør, at folk smider deres affald i naturen:

-Nok har vi ikke vildsvin på hverken Sjælland eller Lolland-Falster, der går frit, men hvis man med lidt skiltning, som man allerede har det flere steder på Fyn og i Jylland, generelt kan få folk til at tænke sig lidt om, inden de smider resterne af en pølse i naturen, synes jeg pengene er givet godt ud.

Thomas Fugl har selv kontaktet Fødevarestyrelsen et par gange og bedt om at disse tavler blev sat op, men svaret lyder, at pengene var brugt op til skiltning.

- Jeg undrer mig virkelig, for hvis det kan modvirke milliardtab for det danske samfund og dansk landbrug, hvis her konstateres svinepest, så synes jeg de relativt få penge er givet ualmindelig godt ud.
 

Kommuneskår i glæden

Med sin base på Vestlolland ligger virksomheden Lars Fugl & Søn i det, mange betegner som Udkantsdanmark, og man burde derfor glædes over, at virksomheden kan og vil vækste.

Det gør Thomas Fugl, der i den familieejede virksomhed har 15 ansatte – alle bosat i lokalområdet – også, men samtidig finder han, at der er skår i glæden.

- Vi har søgt om at udvide i halvandet år med dobbelt så store smågrisestalde og yderligere to-tre ekstra vaskehaller, og vi kæmper stadig. Lolland kommune vil have, at det hele skal ligge i et industriområde inde i byen, men derudover har vi problemer med udspredning af vaskevand.

- Det skyldes, at kommunen ikke kan finde ud af, om vi hører under slam-, spildevand- eller husdyrbekendtgørelsen og derfor stiller de alt for høje krav til vores virksomhed. Derfor har vi nu ventet i halvandet år og endnu ikke mulighed for yderligere at ekspandere, sukker Thomas Fugl.

 

»- Jeg undrer mig over, at det i Danmark kunne tage halvandet år at få taget beslutningen om hegnet og få igangsat opgaven.«

Thomas Fugl

 

Lars Fugl & Søn-facts
Omsætter cirka 1.000.000 smågrise årligt.
Omsætter cirka 100.000 slagtesvin om året.
Omsætter cirka 28.000 slagtesøer og orner om året.
Alle smågrise sælges hovedsageligt til Polen.
Mange smågrise købes og sælges videre på kontrakt.
Mange smågrise omsættes på det frie marked uge for uge.
Alle slagtesvin bliver solgt til Glumsø Slagtehus.
Alle søer og orner sælges til Sevel Slagteri mellem Skive og Holstebro.

 

 Lars Fugl & Søn-historien
1924: Firmaet blev grundlagt af Thomas’ oldefar, Lars Fugl.
1950: Thomas’ farfar, Knud Fugl, kom med i firmaet.
1978: Thomas’ far, Lars Fugl, kom med i firmaet, hvor der hovedsageligt blev handlet med kreaturer.
1995: De første slagtesøer blev eksporteret til Tyskland.
2007: De første smågrise blev eksporteret til Tyskland og Polen.
2011: Thomas Fugl kom med i firmaet.
2012: Der blev udvidet med to ekstra eksportstalde til smågrise, kontorbygning, vaskehaller, værksted og garager.
2017: Der handles udelukkende med grise.
2019: 15 ansatte.

 

 

Svinerådgiver giver specifikke råd til en bedre bundlinje

De bedste østdanske slagtesvineproducenter klarer sig rigtig fint i forhold til såvel område- som landsgennemsnit. Men hvad er årsagen. Svinerådgiver giver sine bud.

Nyt transportanlæg passer i gamle korngrave

For mere end 30 år siden lancerede Jema et transportanlæg, der viste sig at være forud for sin tid. Nu genfremstilles det i ny, opdateret udgave, fortæller Jesper Koldsø.

Roedyrkere kan følge afgrødeudviklingen

Sukkerroedyrkere har mulighed for at følge afgrødeudviklingen via satellitbilleder, og sammenligne egne marker med andre roemarker.

Vagn Nielsen: - Klimadebatten er kørt af sporet

Dansk landbrug har altid haft fokus på miljøet, men har svært ved at komme til orde i debatten, vurderer Vagn Nielsen, der i en menneskealder har drevet landbrug.

Ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Til stor utilfredshed for 12 landbrugsforeninger så afviser energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt at blande sig i Energinets forhandlinger med lodsejere om vilkår for etableringen af Baltic Pipe.

FMR Maskiner på Falster siger farvel til Deutz-Fahr

Folkene bag FMR Maskiner skifter nu strategisk fokus for fremtiden. Det betyder blandt andet et farvel til Deutz-Fahr i sortimentet.

Landbrugsforeninger er utilfredse: ingen hjælp fra minister til landmænd i Baltic Pipe-sagen

Lodsejere, der bliver berørt af anlægget af Baltic Pipe-gasledningen skal ikke forvente at få en højere servituterstatning i ved ekspropriation end normalt, trods pres fra landboforeningerne mod Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Det er for dårligt, mener de.

Risiko for kø - for at se øko-køer

Fast tradition fortsætter: Alle kan være med, når økokøerne lukkes på frisk forårsgræs søndag den 14. april.

Få egen familiehave på Jernbjerggaard

Landbrugs- og gartnerskolen, Jernbjerggaard, i Slagelse har udlånt lokaler og grønne områder til foreningen 4H.

Fyldte maver og tarme hærger fortsat slagterier

Tican påpeger at grise gang på gang leveres med fyldte maver til slagtning, selvom det er 26 år siden, at kravet om faste så dagens lys.
Side 1 af 27 (530 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer