bannerPos

Smågriseeksportør oplever vækst og udfordringer

Thomas Fugl på kontoret i Nordlunde ved Nakskov.

Henrik Sieben

Journalist
06-02-2019 08:06
Sidste år eksporterede Lars Fugl & Søn ved Nakskov over en million smågrise til primært Polen, og virksomheden på Vestlolland vil gerne udvide yderligere.

Svinepest og håndteringen af den overalt i Europa og EU er én af de helt store udfordringer, mener Thomas Fugl, der som oldebarn af stifteren Lars Fugl i 2011 kom ind i Lars Fugl & Søn i Nordlunde ved Nakskov.

Virksomheden handler med slagtesvin og søer på hjemmemarkedet og med smågrise til eksport, og han har siden 2011 været med til at vækste virksomheden.

Fra 300.000 eksporterede smågrise i 2012 til lidt over en million i 2018 – også selv om vi nok ikke oplever et helt så højt prisniveau som i 2017, der var et rigtig godt år for mange smågriseproducenter.

I en lind strøm ruller de højteknologiske og velindrettede svinetransportere ind over brovægten på Klaunborg, inden smågrisene læsses af i eksportstalden. Her bliver de i grupper af cirka 40 dyr tilset af en af dyrlæge udpeget af Veterinærstyrelsen, inden de ledes over i de polske smågriseimportørers biler, der transporterer dem videre til Polen.

Om årsagen til at virksomheden kontinuerligt oplever stigende eksport til Polen, lyder det fra Thomas Fugl: - Dels får producenterne mere for deres smågrise, når de sender dem til eksport, dels må de føle, at de og deres dyr får en god og ordentlig behandling.

- Vi kan aftage dem alle til eksport, også selv om landmanden måske laver 1-2 grise mere pr. so over de næste par år. Dermed skal han ikke ud og finde en anden modtager til de overskydende grise, og få en dårligere pris for de ekstra grise, han nu må lave, forklarer Thomas Fugl.
 

Merpris fra polske producenter

For Lars Fugl & Søn er det ikke svært at finde afsætning på det polske marked. De polske slagtesvineproducenter bliver stadig større og samtidig vil de gerne betale en merpris for store og ensartede grise.

- Det betyder også, at vi som eksportør kan give en lidt bedre pris for de store ensartede partier, end vi kan for de lidt mindre partier, men som vi også meget gerne aftager, fortæller Thomas Fugl og oplyser, at der handles med polske grisehandlere.

- Vi har tidligere prøvet at handle direkte med polske landmænd, men det var for usikkert, også i forhold til at få vores penge. Vi har da et par gange selv måtte tage turen til Polen for at få vores betaling. Så nej, det skal vi ikke mere.

Videre peger Thomas Fugl på, at svineproducenterne i Danmark får for lidt for deres dyr ved de danske slagterier. Det er også medvirkende årsag til, at ikke alle smågrise, der produceres i Danmark fedes op her i landet.
 

Problematisk svinepest

Thomas Fugl peger på, at vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse skal gøres færdigt hurtigst muligt.

- Det kan kun gå for langsomt. Jeg undrer mig over, at det i Danmark kunne tage halvandet år at få taget beslutningen om hegnet og få igangsat opgaven, når vi nu ved, at franskmændene så hurtigt efter, der var udbrudt svinepest i nabolandet Belgien havde sat hegn op.

- Jeg tænker, at franskmændene valgte »at gøre« fremfor at spørge først i EU, for hurtigst muligt at beskytte sig mod den frygtede sygdom, lyder det fra Thomas Fugl. 

Han har ingen problemer med, at man i Danmark benytter udenlandske håndværkere og arbejdere.

- Det gør vi også selv. Men jeg har et problem med, at mange af dem tager fødevarer, der kan være inficeret med svinepest, med fra deres hjemland og her til Danmark, når de har været hjemme på weekend. Derfor mener jeg, at Fødevarestyrelsen straks bør foranstalte kontrol af alle udenlandske varebiler, der kører hen over grænsen.
 

Overfyldte skraldespande

Videre ønsker Thomas Fugl, at der ved grænserne og på de tre-fire store rastepladser og transportcentre på Sjælland og Lolland-Falster, hvor mange rumænske, polske, russiske, og lettiske chauffører gør holdt, bliver sat store informationstavler op om ikke at smide fødevarer i naturen.

Samtidig opfordrer han til, at man generelt på rastepladser og lignende steder får tømt skraldespandene oftere, da overfyldte skraldespande gør, at folk smider deres affald i naturen:

-Nok har vi ikke vildsvin på hverken Sjælland eller Lolland-Falster, der går frit, men hvis man med lidt skiltning, som man allerede har det flere steder på Fyn og i Jylland, generelt kan få folk til at tænke sig lidt om, inden de smider resterne af en pølse i naturen, synes jeg pengene er givet godt ud.

Thomas Fugl har selv kontaktet Fødevarestyrelsen et par gange og bedt om at disse tavler blev sat op, men svaret lyder, at pengene var brugt op til skiltning.

- Jeg undrer mig virkelig, for hvis det kan modvirke milliardtab for det danske samfund og dansk landbrug, hvis her konstateres svinepest, så synes jeg de relativt få penge er givet ualmindelig godt ud.
 

Kommuneskår i glæden

Med sin base på Vestlolland ligger virksomheden Lars Fugl & Søn i det, mange betegner som Udkantsdanmark, og man burde derfor glædes over, at virksomheden kan og vil vækste.

Det gør Thomas Fugl, der i den familieejede virksomhed har 15 ansatte – alle bosat i lokalområdet – også, men samtidig finder han, at der er skår i glæden.

- Vi har søgt om at udvide i halvandet år med dobbelt så store smågrisestalde og yderligere to-tre ekstra vaskehaller, og vi kæmper stadig. Lolland kommune vil have, at det hele skal ligge i et industriområde inde i byen, men derudover har vi problemer med udspredning af vaskevand.

- Det skyldes, at kommunen ikke kan finde ud af, om vi hører under slam-, spildevand- eller husdyrbekendtgørelsen og derfor stiller de alt for høje krav til vores virksomhed. Derfor har vi nu ventet i halvandet år og endnu ikke mulighed for yderligere at ekspandere, sukker Thomas Fugl.

 

»- Jeg undrer mig over, at det i Danmark kunne tage halvandet år at få taget beslutningen om hegnet og få igangsat opgaven.«

Thomas Fugl

 

Lars Fugl & Søn-facts
Omsætter cirka 1.000.000 smågrise årligt.
Omsætter cirka 100.000 slagtesvin om året.
Omsætter cirka 28.000 slagtesøer og orner om året.
Alle smågrise sælges hovedsageligt til Polen.
Mange smågrise købes og sælges videre på kontrakt.
Mange smågrise omsættes på det frie marked uge for uge.
Alle slagtesvin bliver solgt til Glumsø Slagtehus.
Alle søer og orner sælges til Sevel Slagteri mellem Skive og Holstebro.

 

 Lars Fugl & Søn-historien
1924: Firmaet blev grundlagt af Thomas’ oldefar, Lars Fugl.
1950: Thomas’ farfar, Knud Fugl, kom med i firmaet.
1978: Thomas’ far, Lars Fugl, kom med i firmaet, hvor der hovedsageligt blev handlet med kreaturer.
1995: De første slagtesøer blev eksporteret til Tyskland.
2007: De første smågrise blev eksporteret til Tyskland og Polen.
2011: Thomas Fugl kom med i firmaet.
2012: Der blev udvidet med to ekstra eksportstalde til smågrise, kontorbygning, vaskehaller, værksted og garager.
2017: Der handles udelukkende med grise.
2019: 15 ansatte.

 

 

Ukrudtsplante kan true dyrkningen af majs

EU-støttede markforsøg hjælper til at dæmme op for ukrudtsplanten hanespore, der truer med at vokse majsplanter over hovedet.

Styrelse vil gerne se nærmere på Gefions nye tal om Karrebæk Fjord

Den sjællandske landboforening Gefion har fundet rester i vandet af det miljøfarlige stof TBT, som ligger 850 procent over grænseværdien i det område, hvor der er blevet dumpet i fjorden. Miljøstyrelsen forstår undren.

En containerløsning som passer sig selv

Et ETA-fyr sørger for at 30.000 smågrise årligt kan holde varmen. Vigtigst for landmanden selv er, at fyret passer sig selv, at olie er fortid og, at han kan bruge egenproduceret flis og restprodukter fra planteproduktionen.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.
Side 1 af 38 (759 artikler)Prev1234567363738Next