bannerPos

Smågriseeksportør oplever vækst og udfordringer

Thomas Fugl på kontoret i Nordlunde ved Nakskov.

Henrik Sieben

Journalist
06-02-2019 08:06
Sidste år eksporterede Lars Fugl & Søn ved Nakskov over en million smågrise til primært Polen, og virksomheden på Vestlolland vil gerne udvide yderligere.

Svinepest og håndteringen af den overalt i Europa og EU er én af de helt store udfordringer, mener Thomas Fugl, der som oldebarn af stifteren Lars Fugl i 2011 kom ind i Lars Fugl & Søn i Nordlunde ved Nakskov.

Virksomheden handler med slagtesvin og søer på hjemmemarkedet og med smågrise til eksport, og han har siden 2011 været med til at vækste virksomheden.

Fra 300.000 eksporterede smågrise i 2012 til lidt over en million i 2018 – også selv om vi nok ikke oplever et helt så højt prisniveau som i 2017, der var et rigtig godt år for mange smågriseproducenter.

I en lind strøm ruller de højteknologiske og velindrettede svinetransportere ind over brovægten på Klaunborg, inden smågrisene læsses af i eksportstalden. Her bliver de i grupper af cirka 40 dyr tilset af en af dyrlæge udpeget af Veterinærstyrelsen, inden de ledes over i de polske smågriseimportørers biler, der transporterer dem videre til Polen.

Om årsagen til at virksomheden kontinuerligt oplever stigende eksport til Polen, lyder det fra Thomas Fugl: - Dels får producenterne mere for deres smågrise, når de sender dem til eksport, dels må de føle, at de og deres dyr får en god og ordentlig behandling.

- Vi kan aftage dem alle til eksport, også selv om landmanden måske laver 1-2 grise mere pr. so over de næste par år. Dermed skal han ikke ud og finde en anden modtager til de overskydende grise, og få en dårligere pris for de ekstra grise, han nu må lave, forklarer Thomas Fugl.
 

Merpris fra polske producenter

For Lars Fugl & Søn er det ikke svært at finde afsætning på det polske marked. De polske slagtesvineproducenter bliver stadig større og samtidig vil de gerne betale en merpris for store og ensartede grise.

- Det betyder også, at vi som eksportør kan give en lidt bedre pris for de store ensartede partier, end vi kan for de lidt mindre partier, men som vi også meget gerne aftager, fortæller Thomas Fugl og oplyser, at der handles med polske grisehandlere.

- Vi har tidligere prøvet at handle direkte med polske landmænd, men det var for usikkert, også i forhold til at få vores penge. Vi har da et par gange selv måtte tage turen til Polen for at få vores betaling. Så nej, det skal vi ikke mere.

Videre peger Thomas Fugl på, at svineproducenterne i Danmark får for lidt for deres dyr ved de danske slagterier. Det er også medvirkende årsag til, at ikke alle smågrise, der produceres i Danmark fedes op her i landet.
 

Problematisk svinepest

Thomas Fugl peger på, at vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse skal gøres færdigt hurtigst muligt.

- Det kan kun gå for langsomt. Jeg undrer mig over, at det i Danmark kunne tage halvandet år at få taget beslutningen om hegnet og få igangsat opgaven, når vi nu ved, at franskmændene så hurtigt efter, der var udbrudt svinepest i nabolandet Belgien havde sat hegn op.

- Jeg tænker, at franskmændene valgte »at gøre« fremfor at spørge først i EU, for hurtigst muligt at beskytte sig mod den frygtede sygdom, lyder det fra Thomas Fugl. 

Han har ingen problemer med, at man i Danmark benytter udenlandske håndværkere og arbejdere.

- Det gør vi også selv. Men jeg har et problem med, at mange af dem tager fødevarer, der kan være inficeret med svinepest, med fra deres hjemland og her til Danmark, når de har været hjemme på weekend. Derfor mener jeg, at Fødevarestyrelsen straks bør foranstalte kontrol af alle udenlandske varebiler, der kører hen over grænsen.
 

Overfyldte skraldespande

Videre ønsker Thomas Fugl, at der ved grænserne og på de tre-fire store rastepladser og transportcentre på Sjælland og Lolland-Falster, hvor mange rumænske, polske, russiske, og lettiske chauffører gør holdt, bliver sat store informationstavler op om ikke at smide fødevarer i naturen.

Samtidig opfordrer han til, at man generelt på rastepladser og lignende steder får tømt skraldespandene oftere, da overfyldte skraldespande gør, at folk smider deres affald i naturen:

-Nok har vi ikke vildsvin på hverken Sjælland eller Lolland-Falster, der går frit, men hvis man med lidt skiltning, som man allerede har det flere steder på Fyn og i Jylland, generelt kan få folk til at tænke sig lidt om, inden de smider resterne af en pølse i naturen, synes jeg pengene er givet godt ud.

Thomas Fugl har selv kontaktet Fødevarestyrelsen et par gange og bedt om at disse tavler blev sat op, men svaret lyder, at pengene var brugt op til skiltning.

- Jeg undrer mig virkelig, for hvis det kan modvirke milliardtab for det danske samfund og dansk landbrug, hvis her konstateres svinepest, så synes jeg de relativt få penge er givet ualmindelig godt ud.
 

Kommuneskår i glæden

Med sin base på Vestlolland ligger virksomheden Lars Fugl & Søn i det, mange betegner som Udkantsdanmark, og man burde derfor glædes over, at virksomheden kan og vil vækste.

Det gør Thomas Fugl, der i den familieejede virksomhed har 15 ansatte – alle bosat i lokalområdet – også, men samtidig finder han, at der er skår i glæden.

- Vi har søgt om at udvide i halvandet år med dobbelt så store smågrisestalde og yderligere to-tre ekstra vaskehaller, og vi kæmper stadig. Lolland kommune vil have, at det hele skal ligge i et industriområde inde i byen, men derudover har vi problemer med udspredning af vaskevand.

- Det skyldes, at kommunen ikke kan finde ud af, om vi hører under slam-, spildevand- eller husdyrbekendtgørelsen og derfor stiller de alt for høje krav til vores virksomhed. Derfor har vi nu ventet i halvandet år og endnu ikke mulighed for yderligere at ekspandere, sukker Thomas Fugl.

 

»- Jeg undrer mig over, at det i Danmark kunne tage halvandet år at få taget beslutningen om hegnet og få igangsat opgaven.«

Thomas Fugl

 

Lars Fugl & Søn-facts
Omsætter cirka 1.000.000 smågrise årligt.
Omsætter cirka 100.000 slagtesvin om året.
Omsætter cirka 28.000 slagtesøer og orner om året.
Alle smågrise sælges hovedsageligt til Polen.
Mange smågrise købes og sælges videre på kontrakt.
Mange smågrise omsættes på det frie marked uge for uge.
Alle slagtesvin bliver solgt til Glumsø Slagtehus.
Alle søer og orner sælges til Sevel Slagteri mellem Skive og Holstebro.

 

 Lars Fugl & Søn-historien
1924: Firmaet blev grundlagt af Thomas’ oldefar, Lars Fugl.
1950: Thomas’ farfar, Knud Fugl, kom med i firmaet.
1978: Thomas’ far, Lars Fugl, kom med i firmaet, hvor der hovedsageligt blev handlet med kreaturer.
1995: De første slagtesøer blev eksporteret til Tyskland.
2007: De første smågrise blev eksporteret til Tyskland og Polen.
2011: Thomas Fugl kom med i firmaet.
2012: Der blev udvidet med to ekstra eksportstalde til smågrise, kontorbygning, vaskehaller, værksted og garager.
2017: Der handles udelukkende med grise.
2019: 15 ansatte.

 

 

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next