bannerPos

Tænk langsigtet

21-09-2019 15:10

I tredje kvartal skete det. Overskud på svineproduktionen når vi kigger år til dato, og siden da har noteringerne ikke kigget sig tilbage.

Af: Christian R. Paulsen, økonomikonsulent Landbo Limfjord

I skrivende stund er noteringerne 12,00 kroner plus efterbetaling for slagtesvin og 480 kroner for både beregnet plus myc og PRRS neg. Det giver ro omkring virksomheden og dermed tid til at tænke på i morgen og tænke på fremtiden.

Samtidig med noteringsstigningerne er foderpriserne faldet, og vi har udsigt til, at de nuværende bytteforhold kommer til at vare lidt endnu – nogle siger endda 4-5 år. Det skal jeg personligt ikke gætte på, men det kommer til at lune godt.

 

Forretningen fremover

Landbruget er kendetegnet ved at mange investeringer er irreversible. Det vil sige, at de ikke kan omgøres, når de er foretaget, samt at investeringerne har lange tidshorisonter og er kapitaltunge. Derfor er det væsentligt, at du benytter de nuværende gode tider til at filosofere over, hvordan du vil disponere indtjeningen.

Hvordan vurderer du forretningsplanen i din nuværende virksomhed, når du skuer mod fremtiden? Er den stadig god om fem år? Hvad med om 10 år? Hvad betyder det, hvis der ekspanderes i nuværende forretning, og vi så om fem år går trange tider i møde – kan virksomheden klare det?

Vi står i en måske ekstraordinær periode. Bytteforholdene skyldes Afrikansk Svinepest, som var uventet, og som på et tidspunkt sandsynligvis vil vende igen. Samtidig medfører den kommende klimalov usikkerhed om de fremtidige rammevilkår.

 

Hold forretningen sund

Uanset hvilken retning virksomheden skal have fremadrettet, er det væsentligt, at du sikrer dig, at der er balance mellem risiko, afkast og likviditet, således virksomheden konstant kan generere den nødvendige likviditet til driftsfinansieringen fremover.

Det vil ikke overraske, hvis de nuværende bytteforhold gør, at det bliver nemmere at finansiere investeringer. Her handler det om, at det skal være dig og din virksomhed, som kommer til at nyde godt af de tilsagn både på kort og lang sigt. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at udvikling og konsolidering går hånd i hånd, så fremtidens indtjeningsgrundlag sikres samtidig med, at forretningen holdes sund.

 

Fødevarer vil altid være et hit

Fødevarer i sig selv er dog ikke noget modefænomen, som lige pludselig går over. Der vil altid være behov for fødevarer – faktisk flere gange om dagen. Derfor er der ingen usikkerhed om landbrugets eksistensberettigelse. Landbruget producerer nemlig de varer, som der skal til, for at resten af samfundet kan fungere.

Brug derfor tiden til at vurdere om der er en udvikling i gang, som du og din virksomhed bør følge i fremtiden, eller om den nuværende produktionsform også vil være den mest optimale for dig og din virksomhed fremover. Der er ikke nogen generel facitliste på det spørgsmål – i hvert fald ikke lige her og nu, men ikke desto mindre lægger det op til at sætte kaffen over og tænke langsigtet.

0

Klageinstans med åbenlys inhabilitet

Når inhabilitet er så åbenlys, er konstruktionen uholdbar, hvis vi vil pynte os med at leve i et retssamfund, skriver Jørn Rasmussen blandt andet i dette debatindlæg.

Økologer samles til plantedag i Roskilde

Bedre dyrkningssikkerhed i økologisk planteavl er temaet, når der torsdag den 11. juni er Økologisk Plantedag i Roskilde.

Uvildig rådgivning til landmænd – også omkring forsikringer

En erfaren forsikringsmægler giver landmænd uvildig rådgivning til at få det rigtige sikkerhedsnet under bedriften og familien.

Svenningsens ændrer navn til Nellemann Machinery

I forbindelse med at tilbyde et højere specialiseringsniveau for kunderne ændrer maskinforretningen Svenningsens navn til Nellemann Machinery.

Skovejernes iver overstiger Folketingets bevillinger

Biodiversitet tager meget længere tid at frembringe, end politiker og andre folk tror, konstaterer skovfoged i HedeDanmark Leif Lauridsen.

Har kun skoven til låns

I skovbrug sår fædre, for at sønner kan høste. Sådan har også naturpleje i skoven flere generationer som tidsperspektiv.
Side 1 af 59 (1166 artikler)Prev1234567575859Next