bannerPos

Tænk langsigtet

Redaktionen

21-09-2019 15:10
I tredje kvartal skete det. Overskud på svineproduktionen når vi kigger år til dato, og siden da har noteringerne ikke kigget sig tilbage.

Af: Christian R. Paulsen, økonomikonsulent Landbo Limfjord

I skrivende stund er noteringerne 12,00 kroner plus efterbetaling for slagtesvin og 480 kroner for både beregnet plus myc og PRRS neg. Det giver ro omkring virksomheden og dermed tid til at tænke på i morgen og tænke på fremtiden.

Samtidig med noteringsstigningerne er foderpriserne faldet, og vi har udsigt til, at de nuværende bytteforhold kommer til at vare lidt endnu – nogle siger endda 4-5 år. Det skal jeg personligt ikke gætte på, men det kommer til at lune godt.

 

Forretningen fremover

Landbruget er kendetegnet ved at mange investeringer er irreversible. Det vil sige, at de ikke kan omgøres, når de er foretaget, samt at investeringerne har lange tidshorisonter og er kapitaltunge. Derfor er det væsentligt, at du benytter de nuværende gode tider til at filosofere over, hvordan du vil disponere indtjeningen.

Hvordan vurderer du forretningsplanen i din nuværende virksomhed, når du skuer mod fremtiden? Er den stadig god om fem år? Hvad med om 10 år? Hvad betyder det, hvis der ekspanderes i nuværende forretning, og vi så om fem år går trange tider i møde – kan virksomheden klare det?

Vi står i en måske ekstraordinær periode. Bytteforholdene skyldes Afrikansk Svinepest, som var uventet, og som på et tidspunkt sandsynligvis vil vende igen. Samtidig medfører den kommende klimalov usikkerhed om de fremtidige rammevilkår.

 

Hold forretningen sund

Uanset hvilken retning virksomheden skal have fremadrettet, er det væsentligt, at du sikrer dig, at der er balance mellem risiko, afkast og likviditet, således virksomheden konstant kan generere den nødvendige likviditet til driftsfinansieringen fremover.

Det vil ikke overraske, hvis de nuværende bytteforhold gør, at det bliver nemmere at finansiere investeringer. Her handler det om, at det skal være dig og din virksomhed, som kommer til at nyde godt af de tilsagn både på kort og lang sigt. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at udvikling og konsolidering går hånd i hånd, så fremtidens indtjeningsgrundlag sikres samtidig med, at forretningen holdes sund.

 

Fødevarer vil altid være et hit

Fødevarer i sig selv er dog ikke noget modefænomen, som lige pludselig går over. Der vil altid være behov for fødevarer – faktisk flere gange om dagen. Derfor er der ingen usikkerhed om landbrugets eksistensberettigelse. Landbruget producerer nemlig de varer, som der skal til, for at resten af samfundet kan fungere.

Brug derfor tiden til at vurdere om der er en udvikling i gang, som du og din virksomhed bør følge i fremtiden, eller om den nuværende produktionsform også vil være den mest optimale for dig og din virksomhed fremover. Der er ikke nogen generel facitliste på det spørgsmål – i hvert fald ikke lige her og nu, men ikke desto mindre lægger det op til at sætte kaffen over og tænke langsigtet.

Slamdumpning i Karrebæk Fjord havde betydning for miljø

Den sjællandske landboforening Gefion har i Karrebæk Fjord på Østsjælland målt høje koncentrationer af det miljøfarlige stof TBT, som var 850 procent over grænseværdien. Dermed kan det ikke passe, at der blot var tale om rent sand, som blev bypasset i fjorden som følge af rensning af sejlrende. Det sagde Miljøstyrelsen ellers for et halvt år siden.

Greenpeace-aktivist: - Det er ikke direkte mod Kjær Knudsen

Greenpeace-aktion på Vanløsegård på Midtsjælland handlede om at reducere svineproduktionen og få forskning på kemikalierne i svineproduktionen.

Efter ulovlig aktion - Landmænd tages som gidsler af en organisation, der føler sig hævet over loven

Greenpeaces opførsel hører ikke hjemme i en retsstat, lyder det fra L&F. Danske Svineproducenter mener, at politiet må tage sig af aktivisterne.

Greenpeace-aktion mod familien Kjær Knudsens svinelandbrug

- Vi driver et stort landbrug med store stalde. Men det er netop årsagen til, at vi siden 2008 løbende har kunnet investere i den mest moderne miljøteknologi på vores landbrug, siger Kim Kjær Knudsen. 17 aktivister invaderede tirsdag morgen familiens ejendom. Greenpeace-talsmand forsvarer aktionen.

Landmand og jæger: - Kronvildt ødelægger for mange penge

Landmand og jagtformand mener, at Vildtforvaltningsrådet er ude af trit med virkeligheden omkring bestanden af blandt andet kronvildt.

Jæger-kritik bliver afvist

- Vi følger regionale anvisninger, siger formanden for Vildtforvaltningsrådet.

Pulje til skovrejsning er skrumpet med 30 millioner kroner

Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

Anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse: Drop jagten på muldvarpen

Det at fjerne en muldvarp har ofte den modsatte effekt, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Kommune politianmeldt på grund af spildevand

Guldborgsund Kommune beskyldes for at have udledt spildevand fra 2.600 ejendomme nord for Nykøbing Falster.

Minister tror på grønnere EU-politik

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplevede positive takter fra store EU-spillere, da han fremlagde det danske bud på en grønnere fælles landbrugspolitik i Helsinki.
Side 1 af 38 (756 artikler)Prev1234567363738Next