Toksiner i halm kan give tab i besætningen

Morten Ipsen 10-04-2018 08:46:14
Dødeligheden steg pludselig fra 13 til 25 procent. Arkivfoto
Selv tørt, velbjærget halm kan indeholde mange skadelige toksiner, der kan give problemer i sobesætningen.

Selv om vinterbyghalmen ser rigtig fin ud, kan der sagtens være mange skadelige svampetoksiner i den. Det erfarer Nikolaj Johansen, der driver to sobesætninger på 600 og 1.400 søer sammen med sin far, Michael Johansen, Jerslev sydøst for Kalundborg.
De to landmænd oplevede i oktober, at dødeligheden pludselig steg fra 13 til 25 procent i farestalden i sobesætningen med de 600 søer, som går i dybstrøelse i en uisoleret stald i drægtighedsperioden.
- Tæt på 100 procent af kuldene havde diarré inden for de første tre levedøgn, og rigtig mange af kuldene var nærmest født med diarré. De virkede svage og underernærede ved fødsel, oplyser salgskonsulent Ulrik Christensen i et nyhedsbrev fra mineralblandingsproducenten Nutrimin, der er en af leverandørerne til besætningen.

Mange tiltag

- Der blev, meddeler han videre, lavet mange tiltag i besætningen for at komme problemet til livs, og der blev sendt grise ind til analyse for at finde årsagen til problemet. Der kom dog ikke et specifikt brugbart svar tilbage, så der kunne ikke sættes en behandling i gang.
Det eneste, der blev fundet på grisene, var, at de var født med en virusinfektion på lungerne, hvilket er meget usædvanligt. Da det er en virus, kan der ikke iværksættes en effektiv behandling.
Det var først, da Nikolaj og Michael Johansen tog prøver af halm-
en, at de fandt de mange skade-
lige toksiner, som sandsynligvis er årsag til de store tab i besætningen. Toksin-fundet kom som en stor overraskelse.

Æder meget halm

- Der er ikke noget at se på halmen. Og den var knastør, da den blev presset, efter at den havde ligget på skår i et par dage, fortæller Nikolaj Johansen.
Søerne i hans besætning æder meget halm, så der findes ikke nogen smutvej til at genoprette normaltilstanden.
- Man kan ikke bare tilsætte toksinbinder, som man kan til foderet, så det er ikke nemt at styre, fortæller Nikolaj Johansen, der dog ser tegn på, at effektiviteten er på vej tilbage på det normale niveau igen.
Han er begyndt at give søerne wraphø for at undgå, at de æder så meget af halmen, som de gjorde før. Men om det er det, der har hjulpet, kan han ikke konkludere med sikkerhed.

Dyrlæge anbefaler at tage toksinprøver
Nikolaj og Michael Johansen er ikke de eneste, der har oplevet problemer med svampetoksiner i halm.
Deres dyrlæge, Ken Steen Pedersen, Ø-Vet A/S, har det seneste år fået kendskab til tre andre besætninger, der har oplevet en markant nedgang i produktiviteten – efter alt at dømme på grund af et højt niveau af toksiner i halmen.
På den baggrund anbefaler dyrlægen nu svineproducenter, der bruger meget halm i fodringen at tage toksinprøver af halmen hvert år ved høst.
- Nu har vi jo anbefalet igennem en årrække, at man tager prøver af kornet til høst, og jeg synes faktisk, at man skulle gøre det samme med halm. Det koster i omegnen af 2.500-2.800 kroner pr. toksinanalyse, men det er trods alt en lille udgift med de besætningsstørrelser, vi har i dag, påpeger Ken Steen Pedersen.mip

Ti stjerner til Claas

23-10-2018 10:39:43

Claas er tildelt ti stjerner forud for Agromek, hvor blandt andet den nye finsnitter på bælter, det nye sejlskærebord og den nye gummiged belønnes af Agromeks dommerpanel.


Jubilæumsmøde i landboforening

23-10-2018 07:00:59

Ved det 25. årsmøde i Østlige Øers Landboforeninger aflægger formand Povl Fritzner beretning.


Coops dyrevelfærdsmærke giver konventionelle grise et bedre liv

22-10-2018 10:47:35

Bornholmske svineproducenter har investeret mere end 12 mio. kr. i at give 50.000 grise et bedre liv. Det er resultatet af Coops dyrevelfærdsordning, som stiller større krav til konventionel svineproduktion. Det forbedrede svinekød kommer i butikkerne i uge 43.


VKST opretter ny jobbase

22-10-2018 10:03:18

Som noget nyt tilbyder VKST nu virksomheder at slå ledige stillinger op på deres hjemmeside.


Kvindelig trio skal smitte med girlpower

22-10-2018 07:00:25

Agrovi er i november på banen med en ny møderække af »Kvindeliv på landet med succes«.


Airbar sikrer udbyttet

20-10-2018 07:00:18

Frøavlere – ikke mindst spinatdyrkerne – havde store udfordringer ved årets høst, men en Airbar sikrede på Ødemark Gods, at alle frø kom i mejetærskerens tank.


Målet er det perfekte træ

19-10-2018 07:00:29

Ved at tilføre en speciel væske kan man se om de sprøjtemidler, der anvendes i juletræsproduktionen, rammer de ønskede mål som lus, mider og ukrudt.


Sund jord for fremtiden

17-10-2018 07:00:19

Agrovi holder torsdag den 25.oktober nær Sorø en faglig og pløjefri temadag for landmænd.


Frist for BBR-registreringen er snart lige om hjørnet

16-10-2018 07:00:27

Har man endnu ikke fået klaret BBR-registreringen og eventuelt fået den korrigeret, er det ved at være sidste udkald inden fristens udløb.


To nye kandidater melder sig på banen til viceformandsvalg

15-10-2018 22:07:13

Formand for Centrovice Torben L. Povlsen stiller op til valget som viceformand i Landbrug & Fødevarer. Det samme gør formand for Sektionen for Større Jordbrug, Frederik Lüttichau. Det bringer nu kandidatfeltet op på fire personer.


Løbebiller giver liv i agerlandet

15-10-2018 07:00:48

Første delresultater af forskningsprojekt viser, at antallet af nytteinsekter er større i marker med conservation agriculture end i konventionelt drevne marker.


To østdanske kandidater har meldt sig

13-10-2018 11:00:13

Næstformanden i Gefion, vestsjællandske Poul Henrik Prahl, og formanden for L&F’s frøsektion, Thor Gunnar Kofoed fra Bornholm, er officielt kandidater til viceformandsposten i Landbrug & Fødevarer.


Sukkerroer giver tab i år

13-10-2018 07:00:44

Starten på sukkerroehøsten tegner til rekordlave udbytter på typisk mellem 7 og 11 tons polsukker pr. hektar.


Thor Kofoed vil være viceformand i L&F

12-10-2018 14:14:15

Formanden for frøsektionen i Landbrug & Fødevarer, Thor Kofoed har annonceret, at han stiller op til posten som viceformand i Landbrug & Fødevarer efter Lars Hvidtfeldt.


Miljø- og fødevareministeren navngiver ny bynær statsskov ved Næstved

12-10-2018 08:51:26

I de seneste knap 30 år er der i gennemsnit plantet mere end 600.000 træer årligt i statslige skovrejsninger. Den 14. oktober markerer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen etableringen af 328 hektar ny bynær skov og natur i en grøn ring omkring Næstved.


Sol og vind er in

12-10-2018 07:00:13

På et energimøde i Østdansk Landboforening var temaet om danske landmænd skal investere i solcelleparker. Det kræver mange overvejelser – og mange penge.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 20 (389 artikler)Prev1234567181920Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer