bannerPos

Konsulent: Få nu lavet den ammeso

De første og største nyfødte grise i et kuld får hurtigt optaget det råmælk, der er nødvendigt, og kan flyttes videre til en ammeso efter 4-6 timer, eller når navlestrengen er tør og maven er fuld. Sådan lyder det fra svinekonsulent Nikolaj Stidsen, Velas, der anbefaler at der skabes plads til de svageste og sidstfødte grise ved hjælp af ammesøer. Arkivfotos

Tekst og foto: Camilla Bønløkke

Fagjournalist
01-04-2020 10:00
Der skal være råmælk til alle nyfødte – også selvom der ofte er tale om meget store kuld. Svinekonsulent Nikolaj Stidsen, Velas, opfordrer til give plads til de mindste grise ved at flytte de største.

Antallet af levendefødte grise er steget meget de senere år, og fortsætter med at stige, hvilket gør kampen om råmælken endnu hårdere, for den sidst fødte og svage gris.

Derfor er det ifølge svinekonsulent Nikolaj Stidsen, Velas, farestaldspasserens vigtigste opgave at sikre tilstrækkeligt med råmælk til alle de nyfødte grise.

- Den bedste metode til at give plads til de mindste grise, er ved at flytte de store til en ammeso, så snart de har optaget råmælk nok, og af den vej skabe bedre plads til de svageste og sidstfødte grise. De første og største grise får hurtigt optaget det råmælk, der er nødvendigt, og kan flyttes videre til en ammeso efter 4-6 timer, eller når navlestrengen er tør og maven er fuld. Sådan lyder anbefalingen fra konsulenten i nyhedsbrevet »Trynekontakten«.

Struktur på arbejdsgangen

I nyhedsbrevet giver Nikolaj Stidsen en række tips til at få struktur på etableringen af ammesøer.

Her opfordrer han blandt andet til, at aftenvagten mærker de nyfødte grise, så det om morgenen er tydeligt, hvem der er klar til at blive flyttet.

- Lav ammesøerne så hurtigt som muligt om morgenen, og lav ammesøer to gange dagligt.

Nikolaj Stidsen anbefaler desuden, at man bruger tiden til at lave ammesøer, i stedet for splitmalkning, og at man finder mulige ammesøer dagen før, så der ikke skal bruges tid på at finde dem om morgenen.

Konsulenten opfordrer også til, at farestaldspasseren får ekstra hjælp med morgenrutinerne på de store faringsdage, så der er hænder nok til at udføre opgaverne optimalt.

- Tæl også patter ved indsættelse eller et par dage før forventet faring, så opgaver flyttes væk fra den store faredag, lyder det fra Nikolaj Stidsen, der i øvrigt påpeger, at splitmalkning er ok ved få faringer, for at give plads til de mindste, indtil der kan laves en ammeso.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 65

 

0

Begrænset forskel på klimaets bundlinje

Aarhus Universitet finder ingen særlige forskelle på miljø- og klimapåvirkningen mellem økologisk og konventionel planteproduktion.

Aktiv ungdomsorganisation i fremgang på flere fronter

LandboUngdom er en aktiv organisation med fremgang, der senest er gået med i et nyt nordisk netværk for unge på landet.

40.000 arter på plads i Naturbasen

På Danmarks største vidensbank med national flora og fauna sætter amatører og eksperter hinanden stævne og indsamler unik viden.

Læssemaskiner til ethvert formål

Stemas tilbyder et bredt program inden for Weidemann-programmet - senest en hjullæsser med variabel hydrostatisk transmission, der bejler til både landbruget og entreprenørerne

Rust virksomheden til den næste krise

Søren Pilegaard, virksomhedsrådgiver i VKST, kommer med råd til at ruste sin virksomhed i en usikker fremtid.

Husk forsikringen – inden skaden sker

Udføres landbrugsarbejde for andre, bør det overvejes at udvide ansvarsforsikringen.

Väderstad med nyt stophjul til såmaskine

For at øge såpræcisionen yderligere lancerer Väderstad et nyt stophjul til deres rækkesåmaskiner.

Koldsøs innovative miniplov er optimeret og klar

Fredag den 31. juli viser Koldsø Smede og Maskinservice den 100 procent klargjorte miniplov med to såaggregater frem ved en sådemonstration i Vestsjælland.

To måneder mere til vandrådsarbejdet

Miljø- og Fødevareministeriet har lyttet til ønsket om at flytte fristen for vandrådsarbejdet, som med udsættelsen er den 22. november.

Danish Crown leverer sit bedste halvårsregnskab

Halvårs-omsætningen i Danish Crown er med 32 milliarder kroner 18 procent større end sidste år, og nettoresultatet er øget med 46 procent til 1,4 milliarder kroner.
Side 1 af 60 (1186 artikler)Prev1234567585960Next