bannerPos

- Robot-projekt skal støttes og tales op

- Robotprojektet med FarmDroid skal støttes op, lyder det fra maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST. Foto: Jørgen P. Jensen

Jørgen P. Jensen

Journalist (Planter og udland)
16-06-2019 15:19
Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

- Det er godt gået af de to sønderjyske landmænd. Og robot-projektet skal bestemt støttes og tales op.

Sådan lyder det fra maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST, som ser store perspektiver i den lette Farmdroid-robot.

- Nu er de første afprøvninger i praksis overstået og de værste børnesygdomme klaret. Og Farmdroid kom i fri handel her fra 1. juni. Der kan sagtens ses et pænt marked for denne så/luge-robot i en lang række økologiske afgrøder. Og sikkert i specialafgrøder såsom havefrø, hvor Vikima Seed eller Jensen Frø kunne investere i en stribe Farmdroids til deres avlere, vurderer han.

Ude i det konventionelle markbrug i afgrøder som raps og korn forudser Christian Rabølle imidlertid nogle flere år, inden den kan blive rentabel.

- Prisen virker umiddelbar høj, hvis den ligger oppe på knap en halv million kroner pr. robot. Som landmand kunne man godt på sigt ønske sig en sund konkurrence på robotområdet som for øvrige maskintyper.

Andre også i gang
Men foreløbig fortjener det store, danske udviklingsarbejde anerkendelse – ikke mindst da det også internationalt er pionerarbejde.

- De store traktorfirmaer har naturligvis også en udvikling i gang – blandt andet arbejder Arco på små robotlignende enheder. Men måske er ønsket ikke så stort, da det vil modarbejde firmaernes store produktionsanlæg for traktorer og markmaskiner, lyder det vurderende fra Christian Rabølle.

Maskinkonsuleten ser de næste fem år for Farmdroid primært til brug i økologiske bedrifter og i specialafgrøder.

Derefter er robotten nok renset for begynderfejl og måske kommet den så ned i pris, så også konventionelle planteavlere – måske hjulpet af at have færre herbicider til rådighed vil kunne få en fornuftig driftsøkonomi i den mandskabsbesparende robot.

Hurtigere og bredere
Christian Rabølle peger på, at indenfor de almindelige markmaskiner er udviklingen gået i retning af, at vi kører hurtigere og bredere.

- Vi har 36 meters sprøjtebom og seks meter brede såmaskiner med meget god fart. Måske går det ud over håndværket, men det er sådan effektiv arbejdskraft, som robotten skal op at konkurrerer med. 

- Det bliver en almindelig driftsøkonomisk kalkule at regne rentabilitet på robotter i forhold til traditionelle maskinsæt. 

Flere funktioner
Maskinkonsulenten ser gerne flere funktioner på robotten end alene at så og luge:

- Ellers skal der alligevel haves almindelige traktorer og maskiner ved siden af robotterne.

Antagelig skal man gennem en udvikling som fra den grå Ferguson og op til den 500 hk traktor også indenfor robotter, som skal komme i flere forskellige størrelser.

- Men foreløbig skal Farmdroid takkes på landbrugserhvervets vegne for at have udviklet en meget lovende opstart på robotter i specialafgrøder og på sigt også i de større konventionelle afgrøder, slutter Christian Rabølle.
 

Høsten kom godt i gang på Lolland

Overraskende højt udbytte, lød det fra Kim Monk Rasmussen, Hvidkilde og Bøllesminde, der var blandt de første til at høste vinterbyg.

Ny teknologi og hunde skal bekæmpe rotter

Med hundeførere og særligt udviklede digitale og giftfrie fælder melder HedeDanmark sig ind i kampen mod rotter og andre skadedyr.

Ny type afdækning til ensilagestakken

Silage Safe er navnet på et nyt system til afdækning af ensilagestakkene, der går udenom dæksider.

Daka Refood har sat biogasanlæg på standby

Daka Refood har indtil videre sat planerne om et biogasanlæg på Sjælland til madaffald på pause. Det skyldes ændringer i støtteordningerne til nye biogasanlæg.

Veganer modtager trusler efter ulovlig indtrængen

Veganerpartiets stifter, Henrik Vindfeldt, har modtaget trusler efter han ulovligt trængte ind i en svinestald på Falster.

Varm opstart på årets høst

Guldborgsund Agro I/S tog på en varm sommerdag tre nye Case IH Axial-Flow 9250 i brug ved høst af bakkesvingel.

Den grønne omstilling er på vej på græs

En mere intensiv produktion af kløvergræs kan hjælpe den grønne omstilling i landbruget på flere måder, viser resultater af ny forskning på Aarhus Universitet.

Søllested Maskinforretning kører videre uden John Deere

Torben Kepp Jensen, indehaver af Søllested Maskinforretning, oplyser, at virksomheden fortsætter uden John Deere-forhandlingen.

Høstmaskiner godkendt til kørsel

Myndighederne har netop givet dispensation til at køre med de landbrugsmaskiner på gummibælter, der står for høsten af ærter.

Bisonsti er åbnet på Bornholm

Søndag inviede den nye miljøminister Lea Wermelin (S) Bisonstien i Almindingen. Stien er en ud af fem nye vandreruter på Bornholm, der er blevet markeret, så det er nemt at finde rundt.
Side 1 af 33 (656 artikler)Prev1234567313233Next