bannerPos

Maskinkonsulent Christian Rabølle:: - Robot-projekt skal støttes og tales op

- Robotprojektet med FarmDroid skal støttes op, lyder det fra maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST. Foto: Jørgen P. Jensen

Tekst og foto: Jørgen P. Jensen

Fagjournalist
16-06-2019 15:19
Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

- Det er godt gået af de to sønderjyske landmænd. Og robot-projektet skal bestemt støttes og tales op.

Sådan lyder det fra maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST, som ser store perspektiver i den lette Farmdroid-robot.

- Nu er de første afprøvninger i praksis overstået og de værste børnesygdomme klaret. Og Farmdroid kom i fri handel her fra 1. juni. Der kan sagtens ses et pænt marked for denne så/luge-robot i en lang række økologiske afgrøder. Og sikkert i specialafgrøder såsom havefrø, hvor Vikima Seed eller Jensen Frø kunne investere i en stribe Farmdroids til deres avlere, vurderer han.

Ude i det konventionelle markbrug i afgrøder som raps og korn forudser Christian Rabølle imidlertid nogle flere år, inden den kan blive rentabel.

- Prisen virker umiddelbar høj, hvis den ligger oppe på knap en halv million kroner pr. robot. Som landmand kunne man godt på sigt ønske sig en sund konkurrence på robotområdet som for øvrige maskintyper.

Andre også i gang
Men foreløbig fortjener det store, danske udviklingsarbejde anerkendelse – ikke mindst da det også internationalt er pionerarbejde.

- De store traktorfirmaer har naturligvis også en udvikling i gang – blandt andet arbejder Arco på små robotlignende enheder. Men måske er ønsket ikke så stort, da det vil modarbejde firmaernes store produktionsanlæg for traktorer og markmaskiner, lyder det vurderende fra Christian Rabølle.

Maskinkonsuleten ser de næste fem år for Farmdroid primært til brug i økologiske bedrifter og i specialafgrøder.

Derefter er robotten nok renset for begynderfejl og måske kommet den så ned i pris, så også konventionelle planteavlere – måske hjulpet af at have færre herbicider til rådighed vil kunne få en fornuftig driftsøkonomi i den mandskabsbesparende robot.

Hurtigere og bredere
Christian Rabølle peger på, at indenfor de almindelige markmaskiner er udviklingen gået i retning af, at vi kører hurtigere og bredere.

- Vi har 36 meters sprøjtebom og seks meter brede såmaskiner med meget god fart. Måske går det ud over håndværket, men det er sådan effektiv arbejdskraft, som robotten skal op at konkurrerer med. 

- Det bliver en almindelig driftsøkonomisk kalkule at regne rentabilitet på robotter i forhold til traditionelle maskinsæt. 

Flere funktioner
Maskinkonsulenten ser gerne flere funktioner på robotten end alene at så og luge:

- Ellers skal der alligevel haves almindelige traktorer og maskiner ved siden af robotterne.

Antagelig skal man gennem en udvikling som fra den grå Ferguson og op til den 500 hk traktor også indenfor robotter, som skal komme i flere forskellige størrelser.

- Men foreløbig skal Farmdroid takkes på landbrugserhvervets vegne for at have udviklet en meget lovende opstart på robotter i specialafgrøder og på sigt også i de større konventionelle afgrøder, slutter Christian Rabølle.
 

Øko-træf havde fokus på klimaændringerne

Omkring 100 økologer var med til økologisk inspirationsdag i VKST med indlæg fra blandt andre Per Vesterbæk fra Landbrug & Fødevarer.

Sprøjtenyhed fra Falster

Tusindvis af danske landmænd har været i Tyskland for at hente inspiration på maskinfronten – blandt andet fremtidens sprøjte fra Hardi.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Landmand taber spildevandssag i Landsretten

Østre Landsret har omstødt en to år gammel dom fra Byretten i Roskilde, hvor landmand Ole Christiansen ellers havde fået medhold i, at han ikke behøvede at følge påbud om forbedre rensningen af sit spildevand til et vandløb.

- Du skal bare sørge for, at de i Tønder aldrig løber tør for penge

Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i går præsenteret et eksempel på jordfordeling i Vipperød på Sjælland. L&F-formand Martin Merrild var også med, og han opfordrer til, at der snart for alvor kommer skub i jordfordelingerne over hele landet.

Den nye indpakning bliver gentaget

Mælkeproducenter på østlige øer inviterer torsdag den 28. november til stormøde i Sorø.

Undgå brand i vintermånederne

Fyringssæsonen er gået i gang, hvilket betyder større risiko for gårdbrande, advarer Topdanmark. 
Side 1 af 41 (807 artikler)Prev1234567394041Next