bannerPos

GUDP-projekt med Johs. Mertz kan erstatte Reglone på kartoffelmarken

Rema Envimax-maskinen er blevet godt og grundigt gennemtestet i de seneste måneder. Her ses den under testning.

Tekst og foto: Henning K. Andersen

Journalist
08-02-2020 11:14
Senere i februar bliver det forbudt at bruge Reglone, der blandt andet bruges af kartoffelavlere, på markerne. Men et GUDP-projekt med deltagelse af Johs. Mertz kan medføre, at avlerne kommer udenom den hurdle.

Danske kartoffelavlere kan sænke forbruget af pesticider med 88 tons om året. Det er den miljømæssige bundlinje i et projekt med deltagelse af Johs. Mertz, der har fået en bid af GUDP-midlerne.

Den danske maskinforretning skal bruge pengene på at videreudvikle en hollandsk importeret maskine, der kan underskære og aftoppe kartofler, så væksten stopper på det rigtige tidspunkt, og risikoen for svampesygdomme bliver minimeret. Det skriver Miljøstyrelsen.

Maskinen kan være med til at løse den udfordring, kartoffelavlerne står over for i og med diquat - aktivstoffet i det mest udbredte kemiske nedvisningsmiddel Reglone -  er blevet forbudt i hele EU fra februar 2020. 

Effektivitet i højsædet

Hos Johs. Mertz har man allerede prøvekørt den nye maskine, der lyder navnet Rema Envimax, og de foreløbige resultater er opmuntrende, fortæller produktspecialist Kurt Ødegaard.

- Den er yderst effektiv. Vi stopper væksten i kartofler ved at trække toppe helt væk fra knolden til selve kartoflen, så der ingen forbindelse er fra luften til knolden mere. På den måde kommer der ikke flere sygdomme ned til knolden, når først der er trukket fra toppen.

Der er mange smarte features ved den mekaniske løsning på den udfordring, det kan være at skulle undvære Reglone, pointerer han. Det handler blandt andet om, at de sygdomme man normalt kan få, når kartoflerne afmodner, ikke dukker op, når man bruger maskinen.

 - Når vi kører med maskinen, skærer man også rødderne nede under kartoflerne, så planten er fuldstændig død i det øjeblik, vi har kørt med maskinen. Og når knolden er fuldstændig død, så begynder den at sætte skind med det samme, for nu skal den være klar til overlevelse, siger Kurt Ødegaard og fortsætter:

- Så sætter den skind, og det betyder, at man kan tage knolden op, 14 dage efter at man har kørt med maskinen. Og på den måde sparer man i hvert fald fire uger i optagningstid. Det vil sige, at man kan komme ud og tage kartofler op fire uger, før man kan, i forhold til når man arbejder med kemikalier, siger produktspecialisten.

En enkelt udfordring

Rema Envimax er allerede nu klar til at blive brugt i traditionelle jordtyper. Der er dog en enkelt udfordring tilbage, fortæller Kurt Ødegaard.

- Vi skal have kigget på en knivudformning, der måske skal laves om til brug i de lettere jorde i Danmark, fx i vildmosen. Men det er kun, når vi snakker med JB0 organiske jorde, vi ikke kan køre med den traditionelle kniv.

- Det kan godt være, at det tager længere tid, inden den kommer ud i flyvesand og i organiske jorde, fordi vi skal have lavet nogle flere forsøg. Men på de traditionelle jordtyper, altså fra JB2-jorde til JB15, der kan den sagtens køre nu, siger han.

Case IH præsenterer nyt forhandlersetup på Sjælland

Danmarks mest sælgende mærke i 2019 for landbrugstraktorer over 50 hk, Case IH, er klar til at løfte sløret for fremtidens forhandlersetup på Sjælland.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Gødskning tidligere end normalt

Med en forventet lav kvælstofpulje i jorden, og afgrøder der allerede er klar til at starte væksten, vurderes første tildeling af gødning at være lidt tidligere end normalt.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Gratis webinar om gødskningsstrategi

Seges inviterer til webinar om strategier for gødskning for den kommende sæson.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Det totale kvælstof-balanceregnskab skal skrottes

En bare nogenlunde præcis opgørelse fra danske landområder er uladsiggørlig, og naturen har så mange selvregulerende mekanismer, som ikke kan sættes på en formel, påpeger Jørn Rasmussen.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Landbruget skal inddrages i klimaforhandlinger

Vi ved, hvordan man reducerer CO2-udledningen drastisk, samtidig med at man øger produktionen.

Ung lollik har succes med egen maskinstation

Henrik Schmidt driver Henriks Maskinstation på Lolland, og han er med sine bare 26 år én af de yngste i en hård branche.
Side 1 af 47 (932 artikler)Prev1234567454647Next