bannerPos

Professionel rådgivning om hestehold fra A til Z

Anne Kirkegaard, miljøkonsulent hos Velas og specialist indenfor hestehold.

Tekst og foto: John Ankersen

Redaktør, LandbrugSyd
18-02-2020 10:26
Mange ting skal vendes og flere parter i spil, når man vil starte op med hestehold, bygge ny stald, ridehus eller ridebane. Anne Kirkegaard er miljøkonsulent hos rådgivningsvirksomheden Velas, og har netop hestehold som et af sine specialer.

HESTE Et liv på ladet betyder for mange et liv med heste. Og går man rundt med drømmen om hestehold i egen stald, med træningsfaciliteter i egen ridehal, er der flere ting man skal være opmærksom på, før man kaster sig ud i virkeliggørelse af dén drøm.
Det ved Anne Kirkegaard, der er miljøkonsulent hos rådgivningsvirksomheden Velas, og som netop har rådgivning omkring hestehold, som et af sine specialer.
Og det handler om alt fra miljøtilladelser hos kommuner til kontakt med byggefirmaer, samt råd og vejledning omkring hestehold. Og hvor eksempelvis boksarealet er afgørende for krav om anmeldelse.
-  Normalt tager hele proceduren mellem 3 – 6 måneder, og det skal man være opmærksom på, når man laver aftaler med byggefirmaer omkring byggestart etc., forklarer Anne Kirkegaard, der tilføjer at byggefirmaer, med erfaring indenfor ridehaller, normalt også er opmærksomme på det.

Forhold og formål

Hestehold foregår under mange former. Det kan være på nedlagte landbrug, men også på landbrugsejendomme, hvor der i forvejen er husdyrhold og produktion. 
-  Omkring natur kan det være en fordel, hvis der er dyr på ejendommen i forvejen, men heste udleder ikke ret meget ammoniak og det vil derfor ofte ikke medføre udfordringer, forklarer Anne Kirkegaard, der også påpeger forhold omkring selve formålet med den enkelte ridehal.
- Hvis der er tale om en ridehal til stutterimæssig drift, klassificeres den som en driftsmæssig nødvendig bygning, og så må kommunen ikke meddele afslag, oplyser Anne Kirkegaard.

Etablering og kontrol

Ved etablering af hestestalde og ridehaller skal der også tages en række miljøhensyn, som kommunen har ret til, og kontrollerer med kortere eller længere mellemrum.
-  Det handler blandt andet om opsamling af vand fra mødding, der skal være overdækket, vand fra vaskepladser og bokse, der skal opsamles i en separat beholder. Det handler også om afstandskrav til naboskel for f.eks wrapballer, forklarer Anne Kirkegaard, der tilføjer, at kravene et langt stykke ad vejen er dem, men også kender fra produktionsdyr.
Hun pointerer også, at man skal være opmærksom på landzonetilladelser til ridebaner, og om hvis der skal monteres lys på den, da der kan være tale om såkaldt ”fjernpåvirkning”.
-  Her er løsningen at vælge små lamper på hegnet op til 1,1 meter, slutter Anne Kirkegaard.
 

0

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.

Jagten på Årets Ø fortsætter

Der er nu sat dato for besøgene på de tre nominerede øer.

Kvalitetsnørder har fået gennembrud med lækkert svinekød

For et år siden startede parret Ulrik Olsen og Henriette Ergemann en produktion af svinekødsprodukter baseret på Duroc-grise. Og det går så godt, at der nærmest ikke er plads til flere kunder til at aftage kødet fra grisene.

Lev langsomt og drik vin til

På Skaarupøre Vingaard bliver ingenting forceret i de fredfyldte og intime omgivelser.

Butik og samlingssted i »vintønden«

To gamle vintønder danner rammen om Bente og Carstens gårdbutik, der i to omgange har fået LAG-midler.

Danske hegnsklippere til ethvert formål og behov

GreenTec i Kolding producerer en bred vifte af hegnsklippere, hvoraf en betydelig del finder vej til landbrug og maskinstationer – både herhjemme og i udlandet. Fælles for alle hegnsklippere er, at funktionalitet og kvalitet er i højsædet

Høsten af konsumærter på Lolland-Falster godt i gang

Strube er den største leverandør af frø til konsumærteproduktion på Lolland-Falster med en markedsandel på 66 procent. Selv om såningen først er blevet afsluttet i medio juni, går der ikke mange dage, inden Ardo’s høstkaravane starter op.
Side 1 af 62 (1232 artikler)Prev1234567606162Next