bannerPos

Forstander efterlyser flere til agrarøkonomuddannelsen

Henrik Lysemose Jensen på forstanderkontoret på Landbrugsskolen Sjælland i Høng.

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
29-10-2018 08:00
Danske landmænd får ros for at tage elever i praktik. Samtidig opfordrer Henrik Lysemose Jensen, forstander på Landbrugsskolen Sjælland i Høng, flere unge til at tage agrarøkonomuddannelsen.

Til trods for faldende ungdomsårgange har man på Landbrugsskolen Sjælland i Høng mellem Slagelse og Kalundborg en pæn tilgang af unge, der ønsker at tage en af de uddannelser, der tilbydes.

Det oplyser Henrik Lysemose Jensen, der efter syv år som lærer på den vestsjællandske skole for to år siden blev ny forstander, da han afløste Karl-Åge Hornshøj Poulsen.

Det er ikke uden grund, der er en pæn tilgang. Mulighederne for uddannelse er mange. I flæng kan nævnes EUX, der er en erhvervsfaglig studentereksamen, EUD, der er en erhvervsuddannelse, hvis man vil være faglært håndværker – herunder landmand, og vil have svendebrev. Desuden tilbyder skolen et aktivt studiemiljø, ligesom der er mulighed for eksempelvis at have egen hest med.

Mange vil noget med dyr

- Jeg synes, vi har et fint indtag af elever til grundforløb 1, der er første skridt på vejen til en egentlig uddannelse, men hvor de unge endnu ikke endelig har valgt uddannelse. Vi har en del, der vil være dyrepasser, og nogle af dem går den vej, men der er også en meget stor del, som – når de skal vælge uddannelse ved grundforløb 2 – påbegynder selve landbrugsuddannelsen, og ad den vej kommer ud og passer dyr.

I den forbindelse glæder Henrik Lysemose Jensen sig over, at det hvert år lykkes at få det fornødne antal praktikpladser, så de unge kan komme ud og passe dyr, samtidig med at det er bydende nødvendigt, hvis landbruget skal overleve som erhverv.

Videre konstaterer forstanderen, at der i en tid, hvor gennemsnitsalderen blandt selvstændige landmænd er støt stigende og har rundt de 65 år, allerede nu og fremadrettet bliver brug for flere unge til at sikre generationsskifte.

- Der mangler allerede nu nogle til at lave generationsskifte, og hvis vi skal have nogen til det også fremadrettet, er vi nødt til at føde nedefra med nogle, der vælger landbrugsuddannelsen.

Stigning i praktikpladser

Henrik Lysemose Jensen tilføjer videre, at der er for få, der vælger lederuddannelsen, specielt som agrarøkonom.

- Antallet af agrarøkonomelever er på landsplan det laveste nogensinde. Det er skrækkeligt, og det kan jo undre, for hvis de bare tager uddannelsen, er de sikret job.

- For at have nogle, der kan blive potentielle ledere i landbruget, som er kompetente til det, er vi nødt til at få nogle flere ind i bunden af uddannelseskæden, så vi kan føde de lederuddannelser, vi har. Der er brug for helt almindelige landmænd, men også for dem, der har en produktionslederuddannelse, er mellemledere eller agrarøkonomer.

- Enhver forstander rundt i landet vil ønske flere elever til agrarøkonomuddannelsen, og aktuelt har vi 10 elever her på stedet til den uddannelse, fortæller Henrik Lysemose Jensen.

Læs mere i LandbrugØst i uge 44, der udkommer torsdag den 1. november, men allerede fra lørdag den 27. oktober kan ses på landbrugoest.dk.

 

0

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.
Side 1 af 64 (1277 artikler)Prev1234567626364Next