bannerPos

15 år med 4H madskoler:: Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

Alle giver en hjælpende hånd eller giver gode råd, når maden skal laves.

Henrik Sieben

Journalist
11-08-2019 10:10
1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.

- Det ligner altså blod. Udmeldingen kommer fra en af de 15 børn, der er med på en af årets 104 madskoler, som 4H afvikler landet over. Det sker i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.

- Nej, det synes jeg altså ikke, lyder det fra en af de andre deltagere, der ligesom de øvrige rundt om bordet betragter, hvordan den dybrøde farve, der er opstået ved at røre paprika, citronsaft, honning og olie sammen, langsomt glider ned over en bleg kylling.

I madkundskabslokalet på den lokale skole er kyllingen nu lagt i oven på en bund af skiveskårne kartofler, gulerødder, løg og tilsat hvidløg, timian og vand.

Det hele er klargjort og tilberedt af de mange ivrige børn, der sammen med fire voksne ledere og to juniorinstruktører arbejder målrettet med et af dagens måltider, der også byder på »Hulk-pandekager« – grønne af blendet spinat.

 

Teamwork og sunde råvarer

- Det er vigtigt, at børnene har det sjovt og deltager i et socialt fællesskab samtidig med, at de lærer om forskellige fødevarers tilbliven, om behandling og tilberedning af mad, men også om hvordan man undgår madspild, lyder det fra Manja Poulsen, der efter at have hjulpet på 4H-madskole to år i træk nu fungerer som leder.

Hun suppleres af Aff Hjarnø, der for 15 år siden var blandt initiativtagerne til 4H’s madskoler.

- Det handler også om at børnene lærer om sunde råvarer, om at tage ansvar og om hvordan man begår sig i et køkken. De lærer teamwork, men også om hvordan man behandler andre, når de sammen sidder og spiser den mad, de har tilberedt i fællesskab.

 

Madbog af stjernekok

Blandt lederne på madskolen er også Agnes Mostawsa, der er med for andet år i træk.

- Børnene lærer også om, hvordan maden kan laves på forskellige måder. Til det brug er der til årets madskoler udarbejdet en madbog, hvor der er en række køkkentips, kostråd, men også opskrifter på de mange forskellige retter, vi laver.

Det er kokken Per Thøstesen, der blandt andet også er kok for Danmarks fodboldlandshold, som for sjette år i træk har lavet Madbogen, der er skrevet i et let forståeligt sprog.

Agnes Mostawska er selv mor til to piger, der har været med på madskole i et par år.

- Det er utroligt, hvor meget de lærer, og hvor stor en glæde det efterfølgende bibringer dem at være med til at lave mad derhjemme. Min ene datter var i forvejen rigtig god i et køkken, mens min anden datter altid har evnet at brænde selv vand på. På madskolen oplever hun at tingene lykkes og får de nødvendige små sejre, så hun igen har lyst til at være med i et køkken.

 

Besøg på 4H-gård

På madskolerne lærer børnene også om nogle af de vigtigste begreber i madkultur. De lærer om fødevareproduktion og om at såvel de dyr som planter vi spiser, godt kan være købt i for eksempel Rema 1000, men er lavet af danske landmænd.

Aff Hjarnø fortæller, at man bruger danskproducerede fødevarer, og deltagerne får kendskab på forskellen mellem konventionelt og økologisk landbrug, hvilket man også er bevidste om, når der handlers ind til madskolen.

- Vi har fokus på madspild og har derfor en spand stående, som bliver fyldt med alle de uforarbejdede grøntsagsrester, alt fra kartoffelskræller til toppen på gulerødder og resterne af de pressede citroner som opstår ved madlavningen.

- Det tager jeg med hjem til mine grise på den lokale 4H-gård, og senere på ugen kommer børnene ud på 4H-gården og ser, hvordan grisene omsætter det, fortæller Aff Hjarnø og fortsætter:

- Dermed får børnene mulighed for at se landbrugets dyr og lærer, at nogle dyr er hobby- og kæledyr, mens andre er rene produktionsdyr.

 

Learning by doing

- En af de sidste dage inviterer vi alle forældre til at komme og sidde med til bords og spise den mad, børnene har lavet i løbet af dagen, oplyser Aff Hjarnø, der synes, at madskolerne naturligt hører til som en del af 4H’s profil.

- 4H har altid arbejdet med learning by doing (at lære ved at udføre, red.), og da 4H tog sin begyndelse i USA i begyndelsen af 1900-tallet var formålet at lære børnene forskellige færdigheder om blandt andet dyrkning af grøntsager i 4H-haver, som de så senere kunne lære deres forældre.

- Med madskolerne håber vi, at børnene lærer om sund kost, får viden om madpyramider og de forskellige kostråd, men også har lyst at være med at lave mad derhjemme.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Mangel på bestøvere kan true specialafgrøderne

Dyrkere af blandt andet hybridraps, hvidkløver og andre specialafgrøder får et problem, hvis danske erhvervsbiavlere ikke kan afsætte deres honning. Bi-avlerne lever udover honningsalget nemlig også af at leje bier ud til bestøvning af specialafgrøder.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Ny flishugger har bælter - og fjernbetjening

Med fokus på sikkerhed, miljø og brugervenlighed har Linddana skabt den ultimative flishugger, som for at øge sikkerheden og brugervenligheden styres med fjernbetjening.

EDC Poul Erik Bech etablerer forretningsområde indenfor landbrug

Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed indenfor EDC-gruppen, EDC Poul Erik Bech, udvider forretningspaletten med opstart af EDC Landbrug Poul Erik Bech. Manden, der skal sidde i spidsen, er en tung profil der tidligere kommer fra en stilling som chef for Nykredits landsbrugsafdeling på Sjælland.

Få tiltag kan gøre en stor forskel

Klubber for de Stående Jagthunde i Danmark arbejder for at forbedre forholdene for faunaen i agerlandet i almindelighed og for agerhønsene i særdeleshed.

Gør kulturerne klar til salg

Langesømessen er lig med startskuddet for fremvisning af kulturer.

Et skilt som det bedste forsvar

Vejskiltene og gode øjne kan gøre forskellen på liv og død for dyrene i den danske natur.

Fremmer madforståelse og sociale færdigheder

1.900 børn har i år deltaget på en af de over 100 madskoler, som 4H arrangerer i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000.
Side 1 af 35 (695 artikler)Prev1234567333435Next