bannerPos

Myndighederne skærper kontrollen: Vigtigt at huske de lovpligtige kurser

Hans Thostrup ser eksempler på, at manglende sprøjtekursus har kontrollens bevågenhed. Arkivfoto

Jesper Hallgren

Journalist
03-01-2019 07:00
Reglerne for anvendelse af pesticider er talrige, og kontrollen strammer til, så det er vigtigt at huske de lovpligtige kurser.

For at få lov til at anvende pesticider er der løbende i de forgangne år introduceret en lang række regler. Og nu ser det ud til, at myndighedernes kontrol begynder at stramme til, lyder det fra LMO.

- Vi ser flere og flere sager, hvor kontrollen har udløst en bøde på 10.000 kroner eller derover, siger Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos LMO.

Han fortæller, at det især er kontrol vedrørende vaskepladsbekendtgørelsen og kravet om at have kontraventil og vandur, der udløser bøder.

Men Hans Thostrup ser også eksempler på, at manglende sprøjtekursus har kontrollens bevågenhed.

 

Lovpligtig uddannelse

Der er krav om, at alle, der erhvervsmæssigt bruger pesticider, herunder boligforeninger, juletræsavlere, grøntsagsdyrkere og mange andre, der i ny og næ bruger kemi, skal have et opfølgningskursus hvert fjerde år.

- Det er vigtigt at have de rigtige kurser, da du ellers risikerer at få en bøde for ikke at have den lovmæssige uddannelse, påpeger Hans Thostrup.

Hvis man endnu ikke har deltaget i et opfølgningskursus til sprøjtebevis, åbner muligheden sig nu, da flere landboforeninger vinteren igennem afholder en lang række sprøjtekurser.

 

Lokale opfølgningskurser

Hos blandt andet VKST er der blandt andet mulighed for at komme på opfølgningskursus til sprøjtebevis, og det er der også mange der benytter sig af.

VKST oplyser således, at der allerede nu er fuldt booket til årets første sprøjteopfølgningskursus, som finder sted onsdag den 23. januar i VKST-afdelingen i Nykøbing Falster.

En uge efter giver VKST giver en ny mulighed, når der holdes et tilsvarende opfølgningskursus, der onsdag den 30. januar dog foregår i Sorø-afdelingen.

Også gennem Østdansk Landboforening er der sidst i januar – mandag den 28. januar – mulighed for at komme på opfølgningskursus til sprøjtecertifikatet, ligesom mange af landboforeninger i øvrigt også holder ADR-kurser i transport af farligt gods.

 

Ny aftale om sukkerroer på plads

Nordic Sukker og Danske Sukkerroedyrkere har netop indgået en aftale om dyrkning af sukkerroer i 2020.

- Robot-projekt skal støttes og tales op

Der er store perspektiver i Farmdroid markrobot. Det vurderer maskinkonsulent ved VKST Christian Rabølle, der ser et aktuelt behov for robotten i økologiske bedrifter.

Godt nyt til DLFs frøavlere

DLFs frøavlere tjener 85 millioner kroner ekstra for høst 2018

Vejret i maj var køligt

Statistik fra DMI giver et tilbageblik på maj, der var koldere end normalt, men havde nedbør tæt på gennemsnittet.

Veganere politianmeldt for ulovlig indtrængen i svinestalde

Uden hensyntagen til smittebeskyttelse har personer fra Veganerpartiet optaget facebookvideo fra svinestalde, som har til formål at skabe forargelse hos partiets tilhængere. De ulovlige indtrængninger bliver nu en sag for politiet.

Samlede leasingaftaler for hele maskinparken venter

Flere landmænd viser interesse for individuelle aftaler, som omfatter flere fabrikater, men som kan samles i én leasingaftale, lyder det fra Leasing Fyn.

Operationel leasing kræver indblik i timetal og hektarer

For traktorer skal timebehovet generelt nærme sig 850-1.000 timer pr. år, før operationel leasing er interessant, mens der også ses eksempler på positive kalkulationer ved mindre timetal, vurderer DM&E Agro i en leasing-analyse.

Landboforening melder alt klar til Store Frødag

2019-udgaven af Store Frødag foregår hos formanden for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, og sønnen Christian Petersen på Thinghøj på Stevns.

Planter kan være skyld i fotosensibilitet hos heste

Alle planteædende husdyr kan få fotosensibilitet. Seges Heste sætter fokus på, hvad visse planter kan få af følger for heste på græs.
Side 1 af 32 (621 artikler)Prev1234567303132Next