bannerPos

Sjællandsk trio med på nyt uddannelseshold

Både landmænd og miljø- og fødevareministeren var med ved afprøvning af robottraktor på ny efteruddannelse for innovative landmænd.

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
14-02-2019 08:34
24 landmænd fra hele landet er med på nyt uddannelsesforløb, der skal fastholde dansk landbrug i den globale førertrøje.

24 landmand fra det meste af landet – blandt andet Kim Kjær Knudsen, Rasmus Eriksen og Morten Lund Olesen fra Sjælland – har taget plads på skolebænken. De er første hold på et nyt uddannelsesprogram for innovative landmænd.

Uddannelsesforløbet har som overordnet mål at udvikle landmænds lederevner og styrke landmændenes kendskab til nye teknologier, bedre dataanvendelse og forretningsudvikling, så de bevarer frontpositionen i den globale konkurrence inden for fødevareproduktion.

Efteruddannelsen er udviklet i fællesskab af VIA University College og Seges og har tillige stor opbakning fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Første internatkursus på den spritnye efteruddannelse foregik på Møllerup Gods på Djursland. Her kom miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) forbi, da landmændene for en stund havde forladt undervisningslokalet for udendørs at afprøve en nyudviklet førerløs traktor med indbygget kamera og registrering af data.
 

Ministerros til landmænd

- Det nye uddannelsesprogram kan være med til at indfri målet om at gøre flere unge mennesker interesseret i landbrugserhvervet.

Desuden er det vigtigt, at landmændene får indblik i blandt den nye teknologi, som melder sig på banen, og som er noget, der kan give Danmark nogle fordele inden for landbruget, sagde Jakob Ellemann-Jensen under besøget.

Miljø- og fødevareministeren takkede i øvrigt landmændene for at prioritere at efteruddanne sig og dermed blive klædt på med optimale, fremtidsrettede kompetencer.

Første hold på efteruddannelsen løber fra januar til oktober 2019. Der er tale om et diplommodul med 10 undervisningsdage, som afsluttes med en afleveringsopgave og eksamen.
 

Fokus på præcisionslandbrug

Louise Gade, der er prorektor ved VIA University College, har sammen med udviklingschef Jakob Lave fra Seges udviklet uddannelsesprogrammet for innovative landmænd.

De fortæller, at omdrejningspunktet for forløbet især er præcisionslandbrug, hvor den teknologiske udvikling giver nye muligheder for både at øge indtjeningen og mindske miljøpåvirkningen.

- Nye præcisionsteknologier med droner, sensorer og robotter kan blandt andet medvirke til, at gødning og pesticider doseres mere målrettet. Det vil imødekomme efterspørgslen hos forbrugere verden over på fødevarer, der er produceret med omtanke for natur, miljø og klima, og hvor kvaliteten stadig er i top, fortæller Louise Gade, der ud over at stå i spidsen for VIA’s uddannelser er landmandsdatter og kender branchen indgående.

Jakob Lave pointerer, at dansk landbrug i forvejen er i en international førerposition i forhold til blandt andet produktionsmetoder, dyrevelfærd og miljøhensyn, men at det er vigtigt at blive rustet med nye kompetencer for at være opdateret. Han glæder sig derfor over, at der har været stor interesse blandt landmænd for at få plads på den nye efteruddannelse.
 

Motivation for nye kompetencer

Efter første internatkursus var der rigtigt mange positive tilkendegivelser fra de deltagende landmænd.

De erklærede sig alle topmotiverede for at blive kompetenceudviklet, så de er på forkant med udviklingen. Og de roser særligt, at undervisningen og undervisningsmaterialet er direkte målrettet den praktiske hverdag som landmand, så de får brugbare værktøjer med hjem fra hver kursusdag.

Der er hos landmændene også enighed om, at det er en stor styrke at være på efteruddannelse sammen med andre landmænd, fordi deltagerne så kan udveksle erfaringer fra dagligdagen.

 

»- Nye præcisionsteknologier med droner, sensorer og robotter kan blandt andet medvirke til, at gødning og pesticider doseres mere målrettet.«

Louise Gade

 

Sjællandske deltagere
Følgende tre landmænd fra Sjælland deltager på det nye uddannelsesprogram:
Kim Kjær Knudsen, Almindemaglegård (svineproduktion) ved Ringsted.
Rasmus Eriksen, Sigridshøj (planteavl) ved Kalundborg.
Morten Lund Olesen, Dansk Landbrugs Management (økologisk og konventionel planteavl), Vallø Gods ved Køge.

 

 

0

Mange år kort afsluttet

Jørgen Petersen forlod posten som formand for Østdansk Landboformand med den korteste beretning i hans lange regeringstid.

SDK lancerer mobile høstlagre

S.D. Kjærsgaard A/S lancerer nyt tiltag, hvor containere med reservedele udstationeres på Sjælland og i Jylland med det formål at give landmænd hurtig adgang til reservedele og service i en travl høstperiode.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i det nye hovedsæde i Fredericia.

Forberedelse på ferien

Ledelsesrådgiver Jette Sandager påpeger, at en god ferie begynder med en god forberedelse af ferieperioden på bedriften.

Demokaravane havde sidste stop på Sjælland

Sjællænderne kunne på en mark ved Næstved for nylig opleve Kuhn-græsmaskiner i aktion.

Virusgulsot – en reel trussel i år?

I år er der brugt en del mere tid i nogle roemarker end de seneste år. Force-bejdsningen giver pludselig et behov for jævnligt at tjekke for skadedyr.

Godt helbred er vejen frem

Leif Petersen fra Tornved Maskinstation er 72 år, men han er stadig i fuld vigør og har ingen planer om at stoppe.

Den danske sommer bliver mere ekstrem

DMI’s Klimaatlas er udvidet med ny viden om tørke og nedbør, og her byder især sommeren på markante ændringer i vejret.

Kender du dine produktionsomkostninger pr. gris?

Ved faldende salgspriser er det vigtigt, man har lave produktionspriser, og det kan blandt andet ske gennem billigt foder.
Side 1 af 62 (1240 artikler)Prev1234567606162Next