bannerPos

Undgå at besøge ulvestresset kvæg

Thor Gunnar Kofoed besøgte forleden de vestjyske kvægavlere Caspar Rostbøll, Karl Nielsen og Søren Christensen, der alle har oplevet, at ulvene stresser deres dyr.
14-07-2020 14:57

L&F og Vestjysk opfordrer til ekstra påpasselighed overfor afgræssende kvæg i områder, hvor ulven huserer.

Pas på kvæget, hvis I går i naturen i de områder af Jylland, hvor der er ulv. Sådan lyder opfordringen fra landboforeningen Vestjysk og brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Det har altid været nødvendigt at have respekt for kreaturer. Især tyre og køer med kalv. Men i de områder, hvor der nu også er ulv, appellerer vi til, at man er særligt påpasselig som gæst på arealer, hvor kvæget græsser som naturpleje. Ulvens tilstedeværelse stresser dyrene, og man skal især være opmærksom, hvis man har hund med. Det er bedst helt at lade være, men hvis man alligevel har den med, skal den holdes i kort snor og på god afstand af kvæget, siger Søren Christensen, formand for landboforeningen Vestjysk. 

Opfordringen skyldes, at flere vestjyske kvægavlere de seneste år har oplevet, at ulven jager med kreaturerne. Angrebene, der har kostet flere kalve livet og efterlader resten af besætningen meget stressede.

- De bliver aldrig sig selv igen. De stressede dyr er svære og farlige at håndtere for landmanden, og vi er derfor også bange for, at fremmede gæster blandt dyrene risikerer at komme alvorligt til skade. Vi anbefaler, at man kun går ind til kvæg, hvor der er en lokalkendt guide med, siger Søren Christensen.

Undersøger omfanget af ulvestress

Den såkaldte ulvestress har allerede fået flere kvægavlere til at opgive eller drosle ned på besætningen, ligesom økologiske mælkeproducenter frygter for at lukke deres dyr ud på græs, som de er forpligtiget til at gøre i sommerhalvåret.

Landbrug & Fødevarer bakker derfor op om opfordringen til at undgå gæster blandt græssende kvæg i de berørte områder.

- Det er ekstremt farligt, og det er nogle voldsomme beretninger, vi hører fra både kødkvægavlere og mælkeproducenter. I Landbrug & Fødevarer vil vi nu tage initiativ til at få undersøgt omfanget og konsekvenserne af ulvestressen. Det er hverken godt for dyrevelfærd, arbejdsmiljø eller naturen, siger Thor Gunnar Kofoed, næstformand i Landbrug & Fødevarer, som forleden var på besøg hos tre vestjyske kvægavlere.

cc

0

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Fynboer øjner sjællandske kartoffeldyrkere

Det kræver tilsagn om knap 7.000 hektar med melkartoffel, hvis ny fynsk kartoffelmelsfabrik skal blive en realitet. Kommende informationsmøder skal vise om der er tilstrækkelig interesse.

Landbruget skal dyrke fællesskabet

Som dansk landmand skal man arbejde for øget synlighed, og dyrke fællesskabet, lyder det fra sjællandske Yke Kloppenburg fra Sektorbestyrelsen for Kvæg.

Massivt rod i Miljøstyrelsen koster landbruget

Massivt rod i Miljøstyrelsens beregninger for kvælstof-belastningen i Smålandshavets åbne del kan koste landbruget på Syd- og Vestsjælland dyrt i form af ekstra efterafgrøder, mener Gefion og DLS.

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.
Side 1 af 65 (1281 artikler)Prev1234567636465Next