bannerPos

Vandmassernes motorveje har store problemer

- Det er ikke første gang, og det bliver ikke sidste gang, vi oplever, at vandløbene ikke er dimensioneret til nedbøren, påpeger Helge Danneskiold-Samsøe, formand for foreningen Danske Vandløb, der har adskillige billeder som tydelige beviser.

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
29-02-2020 14:14
På generalforsamlingen i foreningen Danske Vandløb vil der være fokus på, at der mere end nogensinde før er brug for, at vandløbene kan aflede de stigende vandmængder.

ÅRSMØDE Dagsordenen er sat, når foreningen Danske Vandløb torsdag den 5. marts klokken 13 holder den ordinære generalforsamling hos Centrovice i Vissenbjerg på Fyn.

- Markante oversvømmelser i en række jyske byer som Holstebro, Kolding og Vejle vidner om, at de danske vandløb overhovedet ikke er gearede til de stigende mængder regn, som er et resultat af klimaforandringerne, lyder det fra Danske Vandløb.

Men også i sommerhusområder og på lavtliggende arealer omkring vandløbene har oversvømmelser betydet ødelæggelser, og det samme gælder på landbrugsarealer i store dele af landet, hvor jord og afgrøder står under vand og vil forsinke forårsarbejdet alvorligt.

På generalforsamlingen vil formanden for Danske Vandløb, godsejer Helge Danneskiold-Samsøe, Øllingsøe Gods nær Søllested på Lolland, sætte de sidste ugers begivenheder i relief.

- Det er ikke første gang, og det bliver ikke sidste gang, vi oplever, at vandløbene ikke er dimensioneret til nedbøren. Vandløbene skal indrettes og vedligeholdes i forhold til miljøkrav. Men de skal også fungere som vandmassernes motorveje, siger Helge Danneskiold-Samsøe.

Miljø og afledning

Danske Vandløb har gennem flere år forsøgt at gøre opmærksomme på, at miljø og vandafledning kan gå hånd i hånd, og i bestyrelsen har man med bekymring konstateret, at et forsøg på at få en ny vandløbslov gennem Folketinget er forlist.

Helt konkret har medlemmer af bestyrelsen været aktiv i forbindelse med, at kommuner omkring Gudenåen ikke har levet op til regulativer. En advokatundersøgelse af forholdene – bestilt af Danske Vandløb – afslørerede store mangler, og det gav anledning til debat i medierne.

I forbindelse med generalforsamlingen vil der være tre faglige indlæg: »Dræn sikrer vandafledning og natur og dermed jordbrug, byer og sommerhusområder« ved Kasper Jensen, Københavns Universitet.

»Ekkolod i jolle afslører jyske vandløbs tilstand« ved Steen Rasmussen, Danske Vandløb.

Desuden kan de fremmødte opleve et indlæg om samarbejdet mellem Parcelhusejernes Landsforening og Danske Vandløb.

0

Massivt rod i Miljøstyrelsen koster landbruget

Massivt rod i Miljøstyrelsens beregninger for kvælstof-belastningen i Smålandshavets åbne del kan koste landbruget på Syd- og Vestsjælland dyrt i form af ekstra efterafgrøder, mener Gefion og DLS.

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.
Side 1 af 64 (1278 artikler)Prev1234567626364Next