bannerPos

Lyn kan medføre enorme ødelæggelser i landbruget

Det er en god idé at sikre sin gård imod overspænding fra lyn for at undgå, at el-installationer og produktionsudstyr bliver ødelagt. Foto: Colourbox

Tekst og foto: Jesper Hallgren

Journalist
25-06-2019 11:05
Omkring 85 procent af alle lyn slår ned i de tre sommermåneder og kan give massive skader på bygninger og inventar.

Med sommerens ankomst følger også en anden lidt ubehagelig gæst – lynet. Sommeren er nemlig højsæson for lyn og for de skader, som lynet kan medføre. Statistikken viser, at cirka 85 procent af alle lyn slår ned i månederne juni, juli og august.

Der skal ikke meget til for at sikre sin ejendom imod lynskader. Med den rigtige sikring kan man nedsætte risikoen for ødelagt elektronik og skader på el-systemet, når sommerens uvejr rammer.

- Umiddelbart kunne man tro, at direkte lynnedslag er skyld i de fleste af de skader, der opstår under et tordenvejr. Men langt de fleste skader skyldes overspænding, som rammer elektrisk udstyr og elektronik via forsyningsnettet, siger agronom i Topdanmark, Svend-Anker Worm. 

Han pointerer, at der allerede i år har været en del dage med mange lyn, og han anbefaler landmændene til at få lynsikret deres gårde.

Dyre skader og meget besvær

- Landmænd er i dag afhængige af, at elektronikken virker i for eksempel computere, ventilation, malkerobotter og fodringsanlæg. Så når lynet slår ned og skaber overspænding i de elektriske systemer, kan det gå ud over produktionen, forklarer Svend-Anker Worm og fortsætter:

- Det er ofte dyre og omfattende skader, som giver meget besvær, men det værste er, at det ofte går ud over dyrene, når ventilationen stopper, eller der ikke kan malkes.

Når gården skal sikres mod lynnedslag, er det vigtigt at komme hele vejen rundt. Det er ofte ikke nok at bede elektrikeren om at sætte transientbeskyttelse, som er det rigtige ord for lynsikring, i hovedtavlen. 

- Overspændingen kan komme ind også via telefon eller elhegn, og er der langt mellem hovedtavle og undertavler, skal undertavlerne også sikres, understreger Svend-Anker Worm og oplyser, at prisen for at lynsikre sin ejendom er forholdsvis lille.

Træk stikket ud
Skal du på ferie i lynsæsonen, kan det også være en god idé at tage stikket ud til PC, fjernsyn og andet elektrisk udstyr i beboelsen, der er sluttet til el-nettet. Men husk, at fryser, køleskab og eventuel tyverialarm skal have strømforsyning konstant.
- På den måde er du også med til at undgå overspændingsskader. Og har det været tordenvejr, og konstaterer du, at ejendommens HFI-relæ er slået fra, kan det være tegn på, at der har været et lynnedslag i nærheden. Så er det en god idé at gå en runde og kontrollere, om alle anlæg fungerer, fortæller Svend-Anker Worm. /jhal

Øko-træf havde fokus på klimaændringerne

Omkring 100 økologer var med til økologisk inspirationsdag i VKST med indlæg fra blandt andre Per Vesterbæk fra Landbrug & Fødevarer.

Sprøjtenyhed fra Falster

Tusindvis af danske landmænd har været i Tyskland for at hente inspiration på maskinfronten – blandt andet fremtidens sprøjte fra Hardi.

Økologisk Landbrug har udviklet sig både i kraft og på trods af EU

Økologisk landbrug i Danmark har nydt godt at direkte tilskud fra CAP’en (EU’s Fælles Landbrugspolitik)

Tilskudspuljer favoriserer de store på bekostning af de små

Det var meget bedre, hvis alle tilskudsmidler fra EU’s landbrugspolitik faldt som direkte udbetalinger ligesom i gamle dage, siger Christian Bejer Petersen.

EU-støtte sikrer luft i økonomien og overlevelsesevne

Debelgaard ved Brørup ville have gjort alle de samme investeringer, også uden støtte fra Landdistriktsprogrammets tilskudspuljer. Men tilskuddene har sikret bedre vilkår i banken.

Landmand taber spildevandssag i Landsretten

Østre Landsret har omstødt en to år gammel dom fra Byretten i Roskilde, hvor landmand Ole Christiansen ellers havde fået medhold i, at han ikke behøvede at følge påbud om forbedre rensningen af sit spildevand til et vandløb.

- Du skal bare sørge for, at de i Tønder aldrig løber tør for penge

Miljøminister Lea Wermelin (S) fik i går præsenteret et eksempel på jordfordeling i Vipperød på Sjælland. L&F-formand Martin Merrild var også med, og han opfordrer til, at der snart for alvor kommer skub i jordfordelingerne over hele landet.

Den nye indpakning bliver gentaget

Mælkeproducenter på østlige øer inviterer torsdag den 28. november til stormøde i Sorø.

Undgå brand i vintermånederne

Fyringssæsonen er gået i gang, hvilket betyder større risiko for gårdbrande, advarer Topdanmark. 
Side 1 af 41 (807 artikler)Prev1234567394041Next