bannerPos

Vejret sætter en stopper for planlagte jordprøver

Planteavlsassistent Kjeld Andreasen er ikke nået så langt som håbet på ATV’en med jordprøveudtageren.
10-12-2019 14:08

På Djursland er kun lidt over halvdelen af de planlagte jordprøver blevet udtaget. De store mængder vand gør det umuligt at køre på arealer med lerjord.

Det er ikke kun landmændene, som lige nu bliver generet af de store mængder vand, der er kommet i efteråret. Også Forsøgsafdelingen i Djursland Landboforening har problemer med at få udtaget årets jordprøver. Jordprøver, som skal give landmanden svar på de aktuelle næringsstoffer i jorden, der kan give de bedste betingelser for optimal gødskning og kalkning.

Faktisk er kun lidt over halvdelen af jordprøverne kommet i hus, da Kjeld Andreasen, som er forsøgsmedarbejder i Djursland Landboforening, simpelthen ikke kan køre på markerne, der er alt for bløde.

- Der står vand overalt. Det er mange år siden, at vi har set så meget vand. Vi vil ikke risikere at ødelægge en hel vækstsæson ved at lave dybe spor, derfor tager vi kun prøver de steder, hvor det er muligt lige nu, forklarer Erik Silkjær Pedersen, planteavlskonsulent og forsøgsleder, Djursland Landboforening.

Lerjord må vente

Hver gang der kommer 5-10 millimeter vand, skal der ventes tre dage, før der kan køres i marken. Lige nu bliver der kørt på sandjord eller stubmarker, men arealerne med lerjord må vente til næste år, hvis vejret ikke bliver mere stabilt.

- Hvis der pludselig kommer en ændring i vejret, og hvis vi ikke får frost, kan vi fortsætte med at køre frem til februar, men det er svært at sige noget om nu, forklarer Erik Silkjær Pedersen.

- Det er en rigtig træls situation for det hele kommer til at forrykke sig i et år.

Hvis man som landmand ønsker at få foretaget jordprøver på sine arealer, så er det en god ide at kontakte landboforeningen og få en snak om jordtype og ikke mindst om, hvad der er på arealerne.

- Vi udtager stadig jordprøver, hvis man har sandjord eller stubmarker, ellers er det muligt at blive skrevet på listen til næste år, lyder det fra Erik Silkjær Pedersen.

cc

Jordprøver

Jordprøveudtageren er monteret på en terrængående ATV. ATV’en er – udover jordprøveudtageren – udstyret med en god GPS-modtager samt en transportabel computer til registrering af de nøjagtige koordinater for, hvor prøverne er taget.

Jordprøver udtages for at få en viden om jordens indhold af næringsstoffer, så landmanden efterfølgende kan foretage den nødvendige tildeling ved gødskning.

0

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.

Hallegård på Bornholm er nu klima-miljø-pilotprojekt og eksperimentarium

Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et såkaldt pilotprojekt i form af et klima- og miljø-eksperimentarium.
Side 1 af 64 (1275 artikler)Prev1234567626364Next