bannerPos

Stor interesse for Conservation Agriculture

Søren Ilsøe fortalte om det fire-årige forsøg, hvor man sammenholder en konventionel bedrift, en bedrift med reduceret jordbehandling og endelig en ejendom med Conservation Agriculture.

Tekst og foto: Henrik Sieben

Journalist
14-05-2018 07:00
Planteavlere hørte om nyt forskningsprojekt, hvor der også var en fremvisning af en såmaskine, der stort set ikke efterlader spor.
Gennem et fire-årigt forsøgsprojekt sammenlignes tre bedrifter med hver sin dyrkningsform: Konventionelt, reduceret jordbehandling og Conservation Agriculture.
Den giver, ifølge Søren Ilsøe, samtidig direkte mulighed for at studere, dokumentere og sammenholde effekten af Conservation Agriculture med brug af kvælstof-fikserende efterafgrøder.
Søren Ilsøe er dansk foregangsmand inden for blandt andet direkte såning og skånsom jordbehandling, og det var ham, der for nylig bød velkommen til en gennemgang af Conservation Agriculture foran godt 60 interesserede planteavlere.
Bag projektet står Københavns Universitet i samarbejde med Agrovi, Roskilde Universitet og Aarhus Universitet og under navnet Grønne Planter og Stærke Rødder. Projektet følges af Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening.
 

Identiske forhold

I sit indlæg udtrykte Søren Ilsøe skuffelse over, at man ikke tidligere i Danmark har etableret forsøg, hvor man til mindste detalje har sammenlignet de pågældende tre dyrkningsformer. Og samtidig set på den regnskabsmæssige bundlinje.
- Det er direkte sørgeligt og katastrofalt, at man ikke allerede for mange år siden igangsatte denne type forsøg, og i stedet har talt i øst og i vest, uden direkte sammenligningsgrundlag.
I korthed går forsøget ud på, at der er etableres parcelforsøg på tre nærliggende gårde på Midtsjælland, hvorfor nedbørsmængde såvel som jordbundsforhold er noget nær identiske. Derudover registres alt – fra gødnings- og pesticidforbrug til dieselforbrug og mandetimer.
Endelig måles på høstudbytter og til sidst sammenholder man det hele, ser på bytteforholdet, og ser på bundlinjen og sammenligner for de tre driftsformer.
 

Såmaskinen i aktion

Ved maskindemonstrationen kunne de fremmødte opleve såmaskinen Weaving DG Drill i aktion.
- Med Weaving såteknik er det muligt at dyrke jorden med et minimum af jordforstyrrelse, og når vi undgår at forstyrre de naturlige jordbundsprocesser, kan vi sikre jordfrugtbarhed og god jordstruktur, lød det fra Søren Ilsøe.
Han tog efterfølgende plads i traktoren og såede direkte i en stubmark, og det var praktisk taget uden at efterlade spor efter behandlingen

 

 

0

Massivt rod i Miljøstyrelsen koster landbruget

Massivt rod i Miljøstyrelsens beregninger for kvælstof-belastningen i Smålandshavets åbne del kan koste landbruget på Syd- og Vestsjælland dyrt i form af ekstra efterafgrøder, mener Gefion og DLS.

Grimme styrker rådgivning og salgssupport øst for Storebælt

Uffe Jensen er udpeget som ny ansvarlig for salg af kartoffemaskiner på Sjælland hos Grimme, oplyser selskabet.

I et høstvakuum

Lige nu er vurderingen på Danish Agros afdeling i Dalmose på Vestsjælland, at man skal modtage middeludbytter af korn og raps. Det er stilhed før stormen, fortæller markedsdirektør Christian Hjerpsted mandag eftermiddag, hvor høsten ligger stille.

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.
Side 1 af 64 (1278 artikler)Prev1234567626364Next