bannerPos

LandboUngdom lavede mad med orme og insekter

Mikkel Nørgaard Madsen (tv) og resten af Norddjurs LandboUngdom havde bæredygtig mad på menuen. Foto: Norddjurs LandboUngdom
01-02-2020 06:27

Norddjurs LandboUngdom satte klimavenlig mad på menuen til madlavningsarrangement.

Alt var ikke helt, som det plejede, da Norddjurs LandboUngdom forleden afholdt madlavning, og menuen stod på klimavenlig mad med orme og larver.

Normalt er det madunderviseren Berit Byskov, der sammen med kursisterne bestemmer menuen, som hovedsageligt byder på danske klassiker. Men denne gang havde Berit og Norddjurs LandboUngdom inviteret Katrine Christensen, som er uddannet Agrarøkonom fra Bygholm Landbrugsskole og senere blevet faglærer i faget Bæredygtighed, til at lave en alternativ aftensmad.

Menuen bød på frikadeller med melorme, havregrynskugler med dadler, buffalolarver, og til at skylle det hele ned, blev der fremstillet en græsdrik.

Orme fik blandet modtagelse

Menuen faldt ikke i lige god jord hos alle, men alle gik til opgaven med oprejst pande, og da aftenen var omme lød konklusionen sådan:

- Det var sjovt og spændende at prøve noget anderledes, og det kunne jo alt sammen spises - ja noget af det smagte faktisk ligefrem godt, fortæller Mikkel Nørgaard Madsen fra bestyrelsen i Norddjurs LandboUngdom.

- Katrine var inviteret for at give vores medlemmer en ide om, hvad fremtidens mad kunne byde på. For i en tid, hvor de store taleemner er miljø og bæredygtighed, kommer vi nok ikke uden om, at vi er nødt til at skære ned på alt det, som ikke er så klimavenligt.

Katrine Christensen fortalte om, hvordan orme og larver kunne være en god erstatning for kød, eller som et supplement. Insekter er rige på protein og mineraler, og der skal derfor ikke så stor en mængde til for at få dækket ens daglige behov. Katrine havde også retter med, der ikke bød på insekter, men derimod ganske almindelige grøntsager. Det var for eksempel pizza på blomkålsbund, quinoasalat med sødekartofler, broccoli, avocado og granatæble.

Mulighed for landbruget

Der findes allerede danske leverandører inden for insekter. Enorm i Midtjylland er en nyopstartet virksomhed, der producerer insektsnacks samt opdrætter soldaterfluelarve, der primært bruges som foder i fiskeindustrien. Heimdal Entofarm i Vestjylland producerer hovedsageligt insekter til madlavning, og det var også herfra, Norddjurs LandboUngdom fik insekter til madlavningen.

- Hvis vi udbreder kendskab til klimavenlig mad med for eksempel insekter og tang, vil nogle danske landmænd begynde at producere de efterspurgte varer, og på denne måde kan vi i dansk landbrug også blive førende inden for netop det område også, siger Mikkel Nørgaard Madsen.

- Men ærligt vil jeg sige, at næste gang vi afholder madlavning i Norddjurs LandboUngdom, er kød tilbage som hovedingrediens, og mon ikke det forsætter sådan et par år endnu, fastslår han.

Norddjurs LandboUngdom dækker området fra Grenå til Assentoft og har 57 medlemmer.

cc

0

Syngenta og FaunaPhotonics hylder biodiversiteten

Biodiversitet er vigtig for vores natur, og landbruget har en helt særlig rolle i at hjælpe og passe på biodiversiteten.

Roedyrkernes nye formand er klar til opgaverne

Troels Frandsen er ny mand i spidsen for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked.

Godt tilbud på ny roesort

Via Nordic Sugars hjemmeside kan roedyrkere frem til den 1. august vælge frø fra SesvanderHave til en reduceret pris.

Ny roeaftale med klare forbedringer

Både hos Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar er der bred enighed om, at den nye sukkerroeaftale indeholder flere klare forbedringer.

Landdistrikter glæder sig over EU-aftale

Den nye aftale om EU's genopretningsfond tilfører flere milliarder euro til udvikling af landdistrikter, hvilket åbner for nye muligheder i Danmark, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard håber konkret, at regeringen vil booste udviklingen på landet ved at prioritere flere midler til de lokale aktionsgrupper samt fortsat styrke fødevareklyngen.

Hallegård på Bornholm er nu klima-miljø-pilotprojekt og eksperimentarium

Hallegård på Bornholm, katalysator for det bornholmske madeventyr og kendt af titusinder af ferie-gæster som kulinarisk kraftcenter, etablerer nu et såkaldt pilotprojekt i form af et klima- og miljø-eksperimentarium.

Miljøstyrelsen godkender Reglone i sidste øjeblik

Efter et intensivt, fagligt tovtrækkeri har Miljøstyrelsen givet kartoffelavlerne lov til at bruge Reglone. Hastigheden hos myndighederne har dog været under al kritik, mener man hos Landbrug & Fødevarer.
Side 1 af 64 (1274 artikler)Prev1234567626364Next