bannerPos

LandboUngdom lavede mad med orme og insekter

Mikkel Nørgaard Madsen (tv) og resten af Norddjurs LandboUngdom havde bæredygtig mad på menuen. Foto: Norddjurs LandboUngdom
01-02-2020 06:27
Norddjurs LandboUngdom satte klimavenlig mad på menuen til madlavningsarrangement.

Alt var ikke helt, som det plejede, da Norddjurs LandboUngdom forleden afholdt madlavning, og menuen stod på klimavenlig mad med orme og larver.

Normalt er det madunderviseren Berit Byskov, der sammen med kursisterne bestemmer menuen, som hovedsageligt byder på danske klassiker. Men denne gang havde Berit og Norddjurs LandboUngdom inviteret Katrine Christensen, som er uddannet Agrarøkonom fra Bygholm Landbrugsskole og senere blevet faglærer i faget Bæredygtighed, til at lave en alternativ aftensmad.

Menuen bød på frikadeller med melorme, havregrynskugler med dadler, buffalolarver, og til at skylle det hele ned, blev der fremstillet en græsdrik.

Orme fik blandet modtagelse

Menuen faldt ikke i lige god jord hos alle, men alle gik til opgaven med oprejst pande, og da aftenen var omme lød konklusionen sådan:

- Det var sjovt og spændende at prøve noget anderledes, og det kunne jo alt sammen spises - ja noget af det smagte faktisk ligefrem godt, fortæller Mikkel Nørgaard Madsen fra bestyrelsen i Norddjurs LandboUngdom.

- Katrine var inviteret for at give vores medlemmer en ide om, hvad fremtidens mad kunne byde på. For i en tid, hvor de store taleemner er miljø og bæredygtighed, kommer vi nok ikke uden om, at vi er nødt til at skære ned på alt det, som ikke er så klimavenligt.

Katrine Christensen fortalte om, hvordan orme og larver kunne være en god erstatning for kød, eller som et supplement. Insekter er rige på protein og mineraler, og der skal derfor ikke så stor en mængde til for at få dækket ens daglige behov. Katrine havde også retter med, der ikke bød på insekter, men derimod ganske almindelige grøntsager. Det var for eksempel pizza på blomkålsbund, quinoasalat med sødekartofler, broccoli, avocado og granatæble.

Mulighed for landbruget

Der findes allerede danske leverandører inden for insekter. Enorm i Midtjylland er en nyopstartet virksomhed, der producerer insektsnacks samt opdrætter soldaterfluelarve, der primært bruges som foder i fiskeindustrien. Heimdal Entofarm i Vestjylland producerer hovedsageligt insekter til madlavning, og det var også herfra, Norddjurs LandboUngdom fik insekter til madlavningen.

- Hvis vi udbreder kendskab til klimavenlig mad med for eksempel insekter og tang, vil nogle danske landmænd begynde at producere de efterspurgte varer, og på denne måde kan vi i dansk landbrug også blive førende inden for netop det område også, siger Mikkel Nørgaard Madsen.

- Men ærligt vil jeg sige, at næste gang vi afholder madlavning i Norddjurs LandboUngdom, er kød tilbage som hovedingrediens, og mon ikke det forsætter sådan et par år endnu, fastslår han.

Norddjurs LandboUngdom dækker området fra Grenå til Assentoft og har 57 medlemmer.

cc

Case IH præsenterer nyt forhandlersetup på Sjælland

Danmarks mest sælgende mærke i 2019 for landbrugstraktorer over 50 hk, Case IH, er klar til at løfte sløret for fremtidens forhandlersetup på Sjælland.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

Gødskning tidligere end normalt

Med en forventet lav kvælstofpulje i jorden, og afgrøder der allerede er klar til at starte væksten, vurderes første tildeling af gødning at være lidt tidligere end normalt.

Fleksible bladgødninger

Flex Fertilizer-systemet tildeler næringsstofferne effektivt til afgrøden og efter aktuelt behov. Samtidig er det en både klima- og miljøvenlig gødningsform.

Gratis webinar om gødskningsstrategi

Seges inviterer til webinar om strategier for gødskning for den kommende sæson.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Det totale kvælstof-balanceregnskab skal skrottes

En bare nogenlunde præcis opgørelse fra danske landområder er uladsiggørlig, og naturen har så mange selvregulerende mekanismer, som ikke kan sættes på en formel, påpeger Jørn Rasmussen.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Landbruget skal inddrages i klimaforhandlinger

Vi ved, hvordan man reducerer CO2-udledningen drastisk, samtidig med at man øger produktionen.

Ung lollik har succes med egen maskinstation

Henrik Schmidt driver Henriks Maskinstation på Lolland, og han er med sine bare 26 år én af de yngste i en hård branche.
Side 1 af 47 (932 artikler)Prev1234567454647Next